Je bent hier: Home > Nieuws > ABN Amro verwacht hogere ticketprijzen voor vluchten binnen de Europese Unie

ABN Amro verwacht hogere ticketprijzen voor vluchten binnen de Europese Unie

ABN Amro verwacht hogere ticketprijzen voor vluchten binnen de Europese Unie

12 januari 2023 - door Dylan

Wie binnen de Europese Unie gaat vliegen, moet meer betalen voor zijn of haar vliegticket.

Een retourtje richting Barcelona wordt bijvoorbeeld zo’n 47 euro duurder. Reden voor de hogere prijzen is dat luchtvaartmaatschappijen meer gaan betalen voor de CO2 die ze uitstoten. 

Hogere vliegtaks

Per 1 januari werd de vliegtaks verhoogd van 8 naar 26 euro. Door die verhoging zijn er ook hogere ticketprijzen. Daarbij komen dus de hogere kosten voor de luchtvaartmaatschappijen voor de CO2-uitstoot. Volgens ABN Amro gaan deze zaken doorberekend worden in de prijzen voor tickets, die daardoor dus hoger worden. Een retour naar Athene kost daardoor 56 euro extra. Wie liever naar Lissabon gaat moet rekening houden met 52 euro verhoging. De exacte verhoging van de prijzen is nog niet helemaal duidelijk. Het is namelijk afhankelijk van de kosten voor de CO2-rechten.

Minder vrijwel gratis vluchten

Een groot deel van de CO2-rechten zijn nu nog gratis voor luchtvaartmaatschappijen. In de loop van de komende jaren komt daar verandering in. De rechten zijn vanaf 2026 niet meer gratis, waardoor voor alle rechten betaald moet worden door de maatschappijen. Er komt daardoor een einde aan de bijna gratis vluchten. Tegelijkertijd gaan maatschappijen als Ryanair en Easyjet wel door met het aanbieden van goedkope vliegtickets, dit als een soort marketinginstrument. 

Geen belasting

Voor de stroom die treinen verbruiken wordt al jaren met een belasting gerekend. Voor het kerosinegebruik van vliegtuigen is dat nog nooit het geval geweest. De verschillen tussen vliegtickets en een kaartje voor in de trein worden daardoor kleiner.

Niet buiten de EU

De CO2-heffing is voorlopig alleen nog geldig op vluchten die binnen de Europese Unie plaatsvinden. Vluchten naar Turkije of Groot-Brittannië vallen hier dus nog niet onder. Het is de verwachting dat reizen naar die landen daarom aantrekkelijker wordt. De mogelijkheid bestaat dat er een wereldwijd systeem komt voor de CO2-uitstoot. Het is echter de vraag in hoeverre het haalbaar is om dat daadwerkelijk te bewerkstelligen.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl