Je bent hier: Home > Nieuws > ABN Amro verwacht hogere ticketprijzen voor vluchten binnen de Europese Unie

ABN Amro verwacht hogere ticketprijzen voor vluchten binnen de Europese Unie

ABN Amro verwacht hogere ticketprijzen voor vluchten binnen de Europese Unie

12 januari 2023 - door Dylan

Wie binnen de Europese Unie gaat vliegen, moet meer betalen voor zijn of haar vliegticket.

Een retourtje richting Barcelona wordt bijvoorbeeld zo’n 47 euro duurder. Reden voor de hogere prijzen is dat luchtvaartmaatschappijen meer gaan betalen voor de CO2 die ze uitstoten. 

Hogere vliegtaks

Per 1 januari werd de vliegtaks verhoogd van 8 naar 26 euro. Door die verhoging zijn er ook hogere ticketprijzen. Daarbij komen dus de hogere kosten voor de luchtvaartmaatschappijen voor de CO2-uitstoot. Volgens ABN Amro gaan deze zaken doorberekend worden in de prijzen voor tickets, die daardoor dus hoger worden. Een retour naar Athene kost daardoor 56 euro extra. Wie liever naar Lissabon gaat moet rekening houden met 52 euro verhoging. De exacte verhoging van de prijzen is nog niet helemaal duidelijk. Het is namelijk afhankelijk van de kosten voor de CO2-rechten.

Minder vrijwel gratis vluchten

Een groot deel van de CO2-rechten zijn nu nog gratis voor luchtvaartmaatschappijen. In de loop van de komende jaren komt daar verandering in. De rechten zijn vanaf 2026 niet meer gratis, waardoor voor alle rechten betaald moet worden door de maatschappijen. Er komt daardoor een einde aan de bijna gratis vluchten. Tegelijkertijd gaan maatschappijen als Ryanair en Easyjet wel door met het aanbieden van goedkope vliegtickets, dit als een soort marketinginstrument. 

Geen belasting

Voor de stroom die treinen verbruiken wordt al jaren met een belasting gerekend. Voor het kerosinegebruik van vliegtuigen is dat nog nooit het geval geweest. De verschillen tussen vliegtickets en een kaartje voor in de trein worden daardoor kleiner.

Niet buiten de EU

De CO2-heffing is voorlopig alleen nog geldig op vluchten die binnen de Europese Unie plaatsvinden. Vluchten naar Turkije of Groot-Brittannië vallen hier dus nog niet onder. Het is de verwachting dat reizen naar die landen daarom aantrekkelijker wordt. De mogelijkheid bestaat dat er een wereldwijd systeem komt voor de CO2-uitstoot. Het is echter de vraag in hoeverre het haalbaar is om dat daadwerkelijk te bewerkstelligen.


Laatste artikels over Finance


Een op de vijf werkenden wisselde in 2022 van baan

26 januari 2023

In 2022 maakten 1,5 miljoen mensen de overstap naar een andere werkgever. Volgens het UWV gaat het om 1 op de 5 werknemers.
Lees meer


Belastingambtenaar verdacht van lekken van informatie

25 januari 2023

De rechtbank in Amsterdam heeft een belastingambtenaar veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur.
Lees meer


Bankier steelt 45.000 euro en krijgt beroepsverbod

18 januari 2023

Een bankier van een Nederlandse bank heeft een beroepsverbod gekregen voor een periode van twee jaar. Dit omdat hij 45.000 gestolen heeft van een klant.
Lees meer


Het verschil tussen arm en rijk is opnieuw toegenomen

17 januari 2023

In de afgelopen drie jaar is de kloof tussen arm en rijk opnieuw toegenomen.
Lees meer


Duits dorp eindelijk ontruimd

16 januari 2023

De Duitse politie zegt dat de actie van honderden klimaatactivisten in het dorp Lützerath is afgelopen.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken