Je bent hier: Home > Nieuws > Duits dorp eindelijk ontruimd

Duits dorp eindelijk ontruimd

Duits dorp eindelijk ontruimd

16 januari 2023 - door Dylan

De Duitse politie zegt dat de actie van honderden klimaatactivisten in het dorp Lützerath is afgelopen.

Activisten zijn reeds twee jaren actief in Lützerath, om aan te klagen dat het dorp weg moet ruimen voor het winnen van bruinkool. Mensen woonden er al een tijdje niet meer, zij hadden hun eigendom al langer verkocht en waren naar ergens anders verkast. Maar de leegstaande panden waren de ideale uitvalsbasis voor activisten die wilden strijden tegen bruinkool.

Op twee actievoerders na is iedereen nu uit het dorp verdwenen. De twee die nog achtergebleven zijn zitten in een ondergrondse tunnel. Volgens de politie moeten zij door medewerkers van het energiebedrijf RWE daar weggehaald worden.

300 activisten

De ontruiming werd afgelopen woensdag gestart en in totaal kon de politie zo'n 300 activisten wegdrijven. Ongeveer de helft van hen kijkt wel aan tegen een strafrechtelijk vooronderzoek. Er werden verschillende beschadigingen aangericht aan politievoertuigen en agenten geraakten ook gewond. 

Meer energiezekerheid voor Duitsland

Het dorp Lützerath ligt vlak naast een gebied waar bruinkool gewonnen wordt, een fossiele brandstof die nog steeds veel gebruikt wordt in Duitsland. In 2021 was 9 procent van de energie in Duitsland afkomstig van bruinkool. Bijna de helft van die bruinkool was afkomstig uit het gebied nabij Lützerath. Energiebedrijf RWE wil ook de grond onder het dorp gaan afgraven om daar bruinkool te winnen. Hiervoor heeft het van de bondsregering toestemming gekregen, dus ook van de daarin aanwezige milieupartij De Groenen. Het winnen van bruinkool is nodig voor de energiezekerheid in Duitsland. Het land is de kerncentrales aan het sluiten en gas uit Rusland is geen alternatief meer hiervoor.


Laatste artikels over Finance


Een op de vijf werkenden wisselde in 2022 van baan

26 januari 2023

In 2022 maakten 1,5 miljoen mensen de overstap naar een andere werkgever. Volgens het UWV gaat het om 1 op de 5 werknemers.
Lees meer


Belastingambtenaar verdacht van lekken van informatie

25 januari 2023

De rechtbank in Amsterdam heeft een belastingambtenaar veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur.
Lees meer


Bankier steelt 45.000 euro en krijgt beroepsverbod

18 januari 2023

Een bankier van een Nederlandse bank heeft een beroepsverbod gekregen voor een periode van twee jaar. Dit omdat hij 45.000 gestolen heeft van een klant.
Lees meer


Het verschil tussen arm en rijk is opnieuw toegenomen

17 januari 2023

In de afgelopen drie jaar is de kloof tussen arm en rijk opnieuw toegenomen.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken