Je bent hier: Home > Nieuws > Duits dorp eindelijk ontruimd

Duits dorp eindelijk ontruimd

Duits dorp eindelijk ontruimd

16 januari 2023 - door Dylan

De Duitse politie zegt dat de actie van honderden klimaatactivisten in het dorp Lützerath is afgelopen.

Activisten zijn reeds twee jaren actief in Lützerath, om aan te klagen dat het dorp weg moet ruimen voor het winnen van bruinkool. Mensen woonden er al een tijdje niet meer, zij hadden hun eigendom al langer verkocht en waren naar ergens anders verkast. Maar de leegstaande panden waren de ideale uitvalsbasis voor activisten die wilden strijden tegen bruinkool.

Op twee actievoerders na is iedereen nu uit het dorp verdwenen. De twee die nog achtergebleven zijn zitten in een ondergrondse tunnel. Volgens de politie moeten zij door medewerkers van het energiebedrijf RWE daar weggehaald worden.

300 activisten

De ontruiming werd afgelopen woensdag gestart en in totaal kon de politie zo'n 300 activisten wegdrijven. Ongeveer de helft van hen kijkt wel aan tegen een strafrechtelijk vooronderzoek. Er werden verschillende beschadigingen aangericht aan politievoertuigen en agenten geraakten ook gewond. 

Meer energiezekerheid voor Duitsland

Het dorp Lützerath ligt vlak naast een gebied waar bruinkool gewonnen wordt, een fossiele brandstof die nog steeds veel gebruikt wordt in Duitsland. In 2021 was 9 procent van de energie in Duitsland afkomstig van bruinkool. Bijna de helft van die bruinkool was afkomstig uit het gebied nabij Lützerath. Energiebedrijf RWE wil ook de grond onder het dorp gaan afgraven om daar bruinkool te winnen. Hiervoor heeft het van de bondsregering toestemming gekregen, dus ook van de daarin aanwezige milieupartij De Groenen. Het winnen van bruinkool is nodig voor de energiezekerheid in Duitsland. Het land is de kerncentrales aan het sluiten en gas uit Rusland is geen alternatief meer hiervoor.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl