Je bent hier: Home > Nieuws > Het verschil tussen arm en rijk is opnieuw toegenomen

Het verschil tussen arm en rijk is opnieuw toegenomen

Het verschil tussen arm en rijk is opnieuw toegenomen

17 januari 2023 - door Dylan

In de afgelopen drie jaar is de kloof tussen arm en rijk opnieuw toegenomen.

Het vermogen van de rijkste 1 procent op aarde steeg in die tijd met 2,7 miljard dollar per dag. Daar tegenover staat dat 1 op de 10 mensen honger lijdt en van 1,7 miljard mensen het loon minder hard stijgt dan de inflatie. Het blijkt allemaal uit de laatste cijfers die bekend zijn gemaakt door Oxfam Novib.

Verdere toename van de ongelijkheid

Het gevolg daarvan is dat de extreme ongelijkheid de afgelopen jaren alleen maar verder toe is genomen. Tien jaar geleden luidde de organisatie ook al de alarmbel over dit onderwerp. Maar liefst 63 procent van nieuw verworven rijkdom komt terecht bij de extreem rijken op de wereld. Slechts 10 procent komt terecht bij 90 procent van de gehele wereldbevolking. In de afgelopen tien jaar is ook het aantal miljardairs en hun vermogen verdubbeld.

Lockdowns zorgen voor meer armoede

De toename van armoede en ongelijkheid was in het eerste coronajaar volgens de Wereldbank het hoogste sinds de Tweede Wereldoorlog. Mede door de schulden die arme landen hebben gaat ook het terugdringen van de armoede moeizamer. Het terugbetalen van die schulden zorgt ervoor dat er in die landen minder geld is dat in gezondheidszorg en onderwijs geïnvesteerd kan worden.

Grote ongelijkheid in Nederland

Ook in Nederland is er sprake van een flinke ongelijkheid. In Nederland bezit de rijkste 1 procent een kwart van het gezamenlijke vermogen. Tegelijk betalen de allerrijksten relatief weinig belasting. Op dit moment worden er wel debatten gevoerd over het invoeren van een belasting speciaal voor miljardairs.

Hogere belasting voor de rijken

Volgens het rapport dat Oxfam Novib naar buiten heeft gebracht is er te lang sprake geweest van ontkenning rondom het bestaan van Nederland als belastingparadijs. Rijke mensen en multinationals kregen daardoor de kans om belasting te ontwijken. Dat probleem wordt inmiddels aangepakt.

Oxfam Novib stelt voor om eenmalige solidariteitsbelastingen te introduceren. Ook stellen ze voor om belastingen te heffen op buitensporige winsten van bedrijven. De organisatie is ook van mening dat de belasting voor de allerrijksten dusdanig veel omhoog moet dat de ongelijkheid er aanzienlijk door verminderd wordt.


Laatste artikels over Finance


Een op de vijf werkenden wisselde in 2022 van baan

26 januari 2023

In 2022 maakten 1,5 miljoen mensen de overstap naar een andere werkgever. Volgens het UWV gaat het om 1 op de 5 werknemers.
Lees meer


Belastingambtenaar verdacht van lekken van informatie

25 januari 2023

De rechtbank in Amsterdam heeft een belastingambtenaar veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur.
Lees meer


Bankier steelt 45.000 euro en krijgt beroepsverbod

18 januari 2023

Een bankier van een Nederlandse bank heeft een beroepsverbod gekregen voor een periode van twee jaar. Dit omdat hij 45.000 gestolen heeft van een klant.
Lees meer


Duits dorp eindelijk ontruimd

16 januari 2023

De Duitse politie zegt dat de actie van honderden klimaatactivisten in het dorp Lützerath is afgelopen.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken