Je bent hier: Home > Nieuws > Het verschil tussen arm en rijk is opnieuw toegenomen

Het verschil tussen arm en rijk is opnieuw toegenomen

Het verschil tussen arm en rijk is opnieuw toegenomen

17 januari 2023 - door Dylan

In de afgelopen drie jaar is de kloof tussen arm en rijk opnieuw toegenomen.

Het vermogen van de rijkste 1 procent op aarde steeg in die tijd met 2,7 miljard dollar per dag. Daar tegenover staat dat 1 op de 10 mensen honger lijdt en van 1,7 miljard mensen het loon minder hard stijgt dan de inflatie. Het blijkt allemaal uit de laatste cijfers die bekend zijn gemaakt door Oxfam Novib.

Verdere toename van de ongelijkheid

Het gevolg daarvan is dat de extreme ongelijkheid de afgelopen jaren alleen maar verder toe is genomen. Tien jaar geleden luidde de organisatie ook al de alarmbel over dit onderwerp. Maar liefst 63 procent van nieuw verworven rijkdom komt terecht bij de extreem rijken op de wereld. Slechts 10 procent komt terecht bij 90 procent van de gehele wereldbevolking. In de afgelopen tien jaar is ook het aantal miljardairs en hun vermogen verdubbeld.

Lockdowns zorgen voor meer armoede

De toename van armoede en ongelijkheid was in het eerste coronajaar volgens de Wereldbank het hoogste sinds de Tweede Wereldoorlog. Mede door de schulden die arme landen hebben gaat ook het terugdringen van de armoede moeizamer. Het terugbetalen van die schulden zorgt ervoor dat er in die landen minder geld is dat in gezondheidszorg en onderwijs geïnvesteerd kan worden.

Grote ongelijkheid in Nederland

Ook in Nederland is er sprake van een flinke ongelijkheid. In Nederland bezit de rijkste 1 procent een kwart van het gezamenlijke vermogen. Tegelijk betalen de allerrijksten relatief weinig belasting. Op dit moment worden er wel debatten gevoerd over het invoeren van een belasting speciaal voor miljardairs.

Hogere belasting voor de rijken

Volgens het rapport dat Oxfam Novib naar buiten heeft gebracht is er te lang sprake geweest van ontkenning rondom het bestaan van Nederland als belastingparadijs. Rijke mensen en multinationals kregen daardoor de kans om belasting te ontwijken. Dat probleem wordt inmiddels aangepakt.

Oxfam Novib stelt voor om eenmalige solidariteitsbelastingen te introduceren. Ook stellen ze voor om belastingen te heffen op buitensporige winsten van bedrijven. De organisatie is ook van mening dat de belasting voor de allerrijksten dusdanig veel omhoog moet dat de ongelijkheid er aanzienlijk door verminderd wordt.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl