17 januari 2023 - door Dylan
In de afgelopen drie jaar is de kloof tussen arm en rijk opnieuw toegenomen.
Het vermogen van de rijkste 1 procent op aarde steeg in die tijd met 2,7 miljard dollar per dag. Daar tegenover staat dat 1 op de 10 mensen honger lijdt en van 1,7 miljard mensen het loon minder hard stijgt dan de inflatie. Het blijkt allemaal uit de laatste cijfers die bekend zijn gemaakt door Oxfam Novib.
Het gevolg daarvan is dat de extreme ongelijkheid de afgelopen jaren alleen maar verder toe is genomen. Tien jaar geleden luidde de organisatie ook al de alarmbel over dit onderwerp. Maar liefst 63 procent van nieuw verworven rijkdom komt terecht bij de extreem rijken op de wereld. Slechts 10 procent komt terecht bij 90 procent van de gehele wereldbevolking. In de afgelopen tien jaar is ook het aantal miljardairs en hun vermogen verdubbeld.
De toename van armoede en ongelijkheid was in het eerste coronajaar volgens de Wereldbank het hoogste sinds de Tweede Wereldoorlog. Mede door de schulden die arme landen hebben gaat ook het terugdringen van de armoede moeizamer. Het terugbetalen van die schulden zorgt ervoor dat er in die landen minder geld is dat in gezondheidszorg en onderwijs geïnvesteerd kan worden.
Ook in Nederland is er sprake van een flinke ongelijkheid. In Nederland bezit de rijkste 1 procent een kwart van het gezamenlijke vermogen. Tegelijk betalen de allerrijksten relatief weinig belasting. Op dit moment worden er wel debatten gevoerd over het invoeren van een belasting speciaal voor miljardairs.
Volgens het rapport dat Oxfam Novib naar buiten heeft gebracht is er te lang sprake geweest van ontkenning rondom het bestaan van Nederland als belastingparadijs. Rijke mensen en multinationals kregen daardoor de kans om belasting te ontwijken. Dat probleem wordt inmiddels aangepakt.
Oxfam Novib stelt voor om eenmalige solidariteitsbelastingen te introduceren. Ook stellen ze voor om belastingen te heffen op buitensporige winsten van bedrijven. De organisatie is ook van mening dat de belasting voor de allerrijksten dusdanig veel omhoog moet dat de ongelijkheid er aanzienlijk door verminderd wordt.
16 augustus 2023
Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.
Lees meer
20 juli 2023
De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.
Lees meer
12 april 2023
Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.
Lees meer
04 april 2023
De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.
Lees meer
24 maart 2023
Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.
Lees meer
03 maart 2023
Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.
Lees meer
28 februari 2023
In januari boekten meer dan 3 miljoen Nederlanders een buitenlandse reis.
Lees meer
17 februari 2023
Volgens De Nederlandsche Bank moeten winkeliers cash geld als wettig betaalmiddel blijven aanvaarden.
Lees meer
16 februari 2023
Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde dat er in Nederland vorig jaar een kwart minder gas werd verbruikt.
Lees meer
Beleggen in cryptocurrencies brengt risico's van verliezen met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.