Je bent hier: Home > Nieuws > Een op de vijf werkenden wisselde in 2022 van baan

Een op de vijf werkenden wisselde in 2022 van baan

Een op de vijf werkenden wisselde in 2022 van baan

26 januari 2023 - door Dylan

In 2022 maakten 1,5 miljoen mensen de overstap naar een andere werkgever. Volgens het UWV gaat het om 1 op de 5 werknemers.

Vroeger bleven de meeste mensen tot aan hun pensioen voor dezelfde werkgever werken, maar dat is al een tijdje voorbij. Als er elders betere voorwaarden zijn in de vorm van een hoger loon of meer vakantie, dan is de keuze snel gemaakt. De coronacrisis heeft dit nu in een stroomversnelling gebracht. De personeelstekorten zijn namelijk flink opgelopen, waardoor werkgevers met meer geld moeten zwaaien om personeel aan te trekken. Hierdoor kunnen ze werknemers van concurrenten afsnoepen.

Cijfers

De cijfers van het  Centraal Bureau voor de Statistiek geven meer inzicht in het aantal jobwissels. Begin 2013 bedroeg dit slechts 2,8% van de werknemers, maar in het derde kwartaal van 2022 kwam dit cijfer uit op 5,3%. Bij de werknemers met een flexibel contract ging het zelfs over 10% die in een kwartaal tijd voor een andere job kozen.

Zelfstandigen

Werknemers stappen niet altijd over naar een nieuwe werkgever. Steeds meer kiezen ze ervoor om aan de slag te gaan voor zichzelf. Als zelfstandige hebben ze meer vrijheid en door de krapte op de markt kunnen ze hoge tarieven aanrekenen. In de huidige marktomstandigheden kunnen ZZP’er dus goed verdienen.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl