Je bent hier: Home > Nieuws > Een op de vijf werkenden wisselde in 2022 van baan

Een op de vijf werkenden wisselde in 2022 van baan

Een op de vijf werkenden wisselde in 2022 van baan

26 januari 2023 - door Dylan

In 2022 maakten 1,5 miljoen mensen de overstap naar een andere werkgever. Volgens het UWV gaat het om 1 op de 5 werknemers.

Vroeger bleven de meeste mensen tot aan hun pensioen voor dezelfde werkgever werken, maar dat is al een tijdje voorbij. Als er elders betere voorwaarden zijn in de vorm van een hoger loon of meer vakantie, dan is de keuze snel gemaakt. De coronacrisis heeft dit nu in een stroomversnelling gebracht. De personeelstekorten zijn namelijk flink opgelopen, waardoor werkgevers met meer geld moeten zwaaien om personeel aan te trekken. Hierdoor kunnen ze werknemers van concurrenten afsnoepen.

Cijfers

De cijfers van het  Centraal Bureau voor de Statistiek geven meer inzicht in het aantal jobwissels. Begin 2013 bedroeg dit slechts 2,8% van de werknemers, maar in het derde kwartaal van 2022 kwam dit cijfer uit op 5,3%. Bij de werknemers met een flexibel contract ging het zelfs over 10% die in een kwartaal tijd voor een andere job kozen.

Zelfstandigen

Werknemers stappen niet altijd over naar een nieuwe werkgever. Steeds meer kiezen ze ervoor om aan de slag te gaan voor zichzelf. Als zelfstandige hebben ze meer vrijheid en door de krapte op de markt kunnen ze hoge tarieven aanrekenen. In de huidige marktomstandigheden kunnen ZZP’er dus goed verdienen.


Laatste artikels over Finance


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.
Lees meer


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.
Lees meer


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.
Lees meer


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.
Lees meer


Ondanks hoge inflatie blijven mensen reizen boeken

28 februari 2023

In januari boekten meer dan 3 miljoen Nederlanders een buitenlandse reis.
Lees meer