Je bent hier: Home > Nieuws > Kwart minder gas verbruikt in 2022

Kwart minder gas verbruikt in 2022

Kwart minder gas verbruikt in 2022

16 februari 2023 - door Redactie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde dat er in Nederland vorig jaar een kwart minder gas werd verbruikt.

De Nederlandse gezinnen hebben hun gasverbruik dus flink laten dalen vorig jaar. Niet het hele cijfer is te wijten aan besparingen, ook de zachte winter speelde een belangrijke rol. De totale daling van 25% kan opgesplitst worden in 10% die afkomstig was van de warmere temperaturen en 15% dankzij de besparingsmaatregelen.

Energiearmoede

Vooral mensen die krap bij kas zaten hebben de thermostaat stevig teruggedraaid, vaak tot slechts 16 graden. Er kwamen zo'n 90.000 gezinnen bij in een dergelijke situatie, die effectief kampen met energiearmoede.

Isolatie

Een andere manier om te besparen op het gasverbruik werd door de meer begoede gezinnen toegepast. Zij hebben geld om te investeren in een betere verwarmingsketel of in betere isolatie. Woningen die goed geïsoleerd zijn hebben minder nood aan een hoge interne cv temperatuur, wat voor lagere stookkosten zorgt. Vaak is de cv ketel nog afgesteld op een temperatuur van 80 graden, terwijl 50 of 60 graden ook voldoende is om de woning helemaal op te warmen.

Ook bij de rijkere gezinnen werd de thermostaat wat teruggedraaid. Misschien zelfs maar een graad of twee, maar verwarmen tot 22 graden of tot 20 graden maakt wel degelijk een verschil op het verbruik, terwijl het comfort op 20 graden ook nog voldoende is. Door de hoge gasprijzen konden er zo honderden euro's bespaard worden op de verwarmingsfactuur.


Laatste artikels over Finance


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.
Lees meer


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.
Lees meer


Ondanks hoge inflatie blijven mensen reizen boeken

28 februari 2023

In januari boekten meer dan 3 miljoen Nederlanders een buitenlandse reis.
Lees meer


Teveel winkels hanteren pin-only politiek

17 februari 2023

Volgens De Nederlandsche Bank moeten winkeliers cash geld als wettig betaalmiddel blijven aanvaarden.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken