Je bent hier: Home > Nieuws > Teveel winkels hanteren pin-only politiek

Teveel winkels hanteren pin-only politiek

Teveel winkels hanteren pin-only politiek

17 februari 2023 - door Redactie

Volgens De Nederlandsche Bank moeten winkeliers cash geld als wettig betaalmiddel blijven aanvaarden.

Uit een onderzoek blijkt dat je bij zo'n 4 procent van de winkels alleen nog maar kan betalen met de pinpas. In sommige sectoren liggen die cijfers wel veel hoger. Zo accepteren zo'n 12% van de apothekers geen cash geld meer. Ook in de bioscoop kan je in zo'n 20% van de gevallen alleen maar pinnen.

Cash geld blijft natuurlijk een wettig betaalmiddel en winkeliers zouden het moeten aanvaarden. Wanneer ze echter aan de ingang duidelijk aangeven dat cash niet welkom is, dan mogen we een pin-only beleid voeren. De klant heeft dan de keuze om de winkel wel of niet binnen te gaan. Een opvallende sticker aan de deur is dan wel vereist.

Er zijn nog steeds grote groepen van mensen die liever met cash betalen. Denk aan ouderen die moeite hebben om mee te zijn in de digitale wereld. Daarnaast zijn er mensen die vrezen voor de invoering van een CBDC, een digitale euro die een inbreuk op de privacy zou kunnen vormen. Daarom kiezen zij ervoor om heel wat betalingen met cash geld te doen, zodat het gebruik ervan ingeburgerd blijft.

Kosten cash geld

Een reden waarom winkels liever niet met contant geld werken, is dat het kosten en risico's met zich meebrengt. Cash geld kan gestolen worden en banken durven kosten aanrekenen wanneer je geld gaat storten. Vorig jaar werd wel afgesproken dat banken de tarieven voor cash geld niet mogen verhogen.


Laatste artikels over Finance


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.
Lees meer


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.
Lees meer


Ondanks hoge inflatie blijven mensen reizen boeken

28 februari 2023

In januari boekten meer dan 3 miljoen Nederlanders een buitenlandse reis.
Lees meer


Kwart minder gas verbruikt in 2022

16 februari 2023

Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde dat er in Nederland vorig jaar een kwart minder gas werd verbruikt.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken