Je bent hier: Home > Nieuws > Teveel winkels hanteren pin-only politiek

Teveel winkels hanteren pin-only politiek

Teveel winkels hanteren pin-only politiek

17 februari 2023 - door Redactie

Volgens De Nederlandsche Bank moeten winkeliers cash geld als wettig betaalmiddel blijven aanvaarden.

Uit een onderzoek blijkt dat je bij zo'n 4 procent van de winkels alleen nog maar kan betalen met de pinpas. In sommige sectoren liggen die cijfers wel veel hoger. Zo accepteren zo'n 12% van de apothekers geen cash geld meer. Ook in de bioscoop kan je in zo'n 20% van de gevallen alleen maar pinnen.

Cash geld blijft natuurlijk een wettig betaalmiddel en winkeliers zouden het moeten aanvaarden. Wanneer ze echter aan de ingang duidelijk aangeven dat cash niet welkom is, dan mogen we een pin-only beleid voeren. De klant heeft dan de keuze om de winkel wel of niet binnen te gaan. Een opvallende sticker aan de deur is dan wel vereist.

Er zijn nog steeds grote groepen van mensen die liever met cash betalen. Denk aan ouderen die moeite hebben om mee te zijn in de digitale wereld. Daarnaast zijn er mensen die vrezen voor de invoering van een CBDC, een digitale euro die een inbreuk op de privacy zou kunnen vormen. Daarom kiezen zij ervoor om heel wat betalingen met cash geld te doen, zodat het gebruik ervan ingeburgerd blijft.

Kosten cash geld

Een reden waarom winkels liever niet met contant geld werken, is dat het kosten en risico's met zich meebrengt. Cash geld kan gestolen worden en banken durven kosten aanrekenen wanneer je geld gaat storten. Vorig jaar werd wel afgesproken dat banken de tarieven voor cash geld niet mogen verhogen.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl