Je bent hier: Home > Nieuws > De Nederlandsche Bank verhuist goud naar Zeist

De Nederlandsche Bank verhuist goud naar Zeist

De Nederlandsche Bank verhuist goud naar Zeist

16 mei 2023 - door Redactie

De DNB heeft in de voorbije weken voor 10,4 miljard euro aan goud verhuisd naar een nieuwe kluis in Zeist.

Goud is nog altijd een belangrijk instrument dat voor vertrouwen zorgt in de financiële markten. Centrale banken blijven daarom ook fysiek goud aanhouden. De DNB heeft dit nu ondergebracht in een nieuwe kluis in Zeist. Het gaat over 14.166 baren van ongeveer 12,5 kilogram per stuk, zogenaamde good delivery bars. Er werden ook meer dan 1.000 kisten verhuisd waarin gouden munten bewaard worden.

Naast het goud werd er ook een voorraad bankbiljetten verhuisd naar een nieuwe locatie. Het ging over zo'n 4,5 miljard euro aan biljetten die naar het defensieterrein Camp New Amsterdam in Zeist werden gebracht.

De DNB heeft de verhuisoperatie lang op voorhand gepland en deed beroep op de Koninklijke Marechaussee om het transport te beveiligen. Het transport gebeurde via vrachtwagens, die begeleid werden door verschillende wagens en motorfietsen.

Hoofdkantoor

Vroeger werd het goud van de DNB nog bewaard op het hoofdkantoor. Om een renovatie mogelijk te maken werd het goud al eerder overgebracht naar Haarlem, waar het tijdelijk bewaard werd. In het DNB Cashcentrum in Zeist heeft het goud nu een definitieve plaats gekregen. Het gaat over zo'n 31% van het totale goudbezit van de DNB. Het overige goud wordt bewaard in kluizen in New York, Londen en Ottawa.

De renovatie van het hoofdkantoor is ondertussen nog steeds in uitvoering. Omdat er geen goud meer aanwezig is, kunnen de veiligheidsmaatregelen afgebouwd worden. Hierdoor zal het gebouw publiek toegankelijk worden.

Finst

Laatste artikels over Beleggen


Opkomst van deepfakes: een groeiend gevaar voor oplichting

18 januari 2024

Diepgaande nepvideo's, ook wel bekend als deepfakes, vormen een toenemende bedreiging voor online oplichting.


ABN Amro koopt beleggingsapp Bux

14 december 2023

De hippe beleggingsapp Bux, die zo'n half miljoen jonge klanten telt, zat in woelig vaarwater en wordt nu ondergebracht bij ABN Amro.


Jongeren beleggen om woning te kunnen kopen

24 november 2023

Uit een onderzoek van MeDirect blijkt dat zowat de helft van de jongeren geld wil beleggen om in de toekomst een woning te kunnen kopen.


Neobroker Bux moet herstructureren

16 oktober 2023

Bux boekte ook vorig jaar weer flinke verliezen en voert nu een stevige reorganisatie door.


Ontketent chipontwerper ARM nieuwe reeks beursintroducties?

14 september 2023

Vanaf vandaag noteert de Britse chipontwerper ARM op de Amerikaanse Nasdaq beurs. Een succesvolle beursgang is mogelijk het startschot voor meer IPO's.


Beleggen voor millennials: tips voor jonge beleggers

24 augustus 2023

Als je denkt aan beleggen denk je misschien aan oudere mensen die al een stevig vermogen hebben opgebouwd...


Meer vraag naar goud door inflatie

11 juli 2023

Het aantal transacties met goud steeg in het eerste half jaar met 17%. Dat blijkt uit cijfers van het Goudwisselkantoor.


Veel vrouwen durven niet beleggen

08 mei 2023

Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat zo'n vier op de tien vrouwen te weinig vertrouwen in zichzelf heeft om te beginnen met beleggen.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl