Je bent hier: Home > Nieuws > De Nederlandsche Bank verhuist goud naar Zeist

De Nederlandsche Bank verhuist goud naar Zeist

De Nederlandsche Bank verhuist goud naar Zeist

16 mei 2023 - door Redactie

De DNB heeft in de voorbije weken voor 10,4 miljard euro aan goud verhuisd naar een nieuwe kluis in Zeist.

Goud is nog altijd een belangrijk instrument dat voor vertrouwen zorgt in de financiële markten. Centrale banken blijven daarom ook fysiek goud aanhouden. De DNB heeft dit nu ondergebracht in een nieuwe kluis in Zeist. Het gaat over 14.166 baren van ongeveer 12,5 kilogram per stuk, zogenaamde good delivery bars. Er werden ook meer dan 1.000 kisten verhuisd waarin gouden munten bewaard worden.

Naast het goud werd er ook een voorraad bankbiljetten verhuisd naar een nieuwe locatie. Het ging over zo'n 4,5 miljard euro aan biljetten die naar het defensieterrein Camp New Amsterdam in Zeist werden gebracht.

De DNB heeft de verhuisoperatie lang op voorhand gepland en deed beroep op de Koninklijke Marechaussee om het transport te beveiligen. Het transport gebeurde via vrachtwagens, die begeleid werden door verschillende wagens en motorfietsen.

Hoofdkantoor

Vroeger werd het goud van de DNB nog bewaard op het hoofdkantoor. Om een renovatie mogelijk te maken werd het goud al eerder overgebracht naar Haarlem, waar het tijdelijk bewaard werd. In het DNB Cashcentrum in Zeist heeft het goud nu een definitieve plaats gekregen. Het gaat over zo'n 31% van het totale goudbezit van de DNB. Het overige goud wordt bewaard in kluizen in New York, Londen en Ottawa.

De renovatie van het hoofdkantoor is ondertussen nog steeds in uitvoering. Omdat er geen goud meer aanwezig is, kunnen de veiligheidsmaatregelen afgebouwd worden. Hierdoor zal het gebouw publiek toegankelijk worden.


Laatste artikels over Beleggen


Veel vrouwen durven niet beleggen

08 mei 2023

Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat zo'n vier op de tien vrouwen te weinig vertrouwen in zichzelf heeft om te beginnen met beleggen.
Lees meer


Belastingdienst hanteert te hoog fictief rendement op beleggingen

08 maart 2023

Volgens de VEB, de Vereniging van Effectenbezitters, is de manier waarop vermogen belast wordt erg oneerlijk.
Lees meer


Waarom beleggen in vastgoed?

04 januari 2023

Op het moment dat je wilt gaan beleggen, zijn er veel verschillende manieren waarop je dit aan kunt gaan pakken. Daarom kan het soms lastig zijn om te weten wat je het beste kunt doen.
Lees meer


Als je wil beleggen

19 oktober 2022

Iedereen die al langer meedraait op de beurs heeft zo zijn of haar trucjes om tot een goed aandeel te komen, maar als je net bent begonnen kun je het gevoel hebben dat je zonder richting aan het bewegen bent.
Lees meer