Je bent hier: Home > Nieuws > Meer vraag naar goud door inflatie

Meer vraag naar goud door inflatie

Meer vraag naar goud door inflatie

11 juli 2023 - door Redactie

Het aantal transacties met goud steeg in het eerste half jaar met 17%. Dat blijkt uit cijfers van het Goudwisselkantoor.

Goudwisselkantoor telt 140 vestigingen in Nederland, België en Duitsland. Je kan er terecht om gouden munten en baren te kopen of verkopen, maar ook juwelen worden door het bedrijf aangekocht. Verder kan je er ook vreemde valuta wisselen voor als je op reis gaat. Deze laatste activiteit groeit ook sterk, gezien steeds meer banken deze dienst niet meer aanbieden. In de eerste jaarhelft zag Goudwisselkantoor deze transacties met maar liefst 75% stijgen. Een duidelijk teken dat mensen opnieuw op reis gaan naar het buitenland en graag op cash geld willen meenemen.

Bescherming tegen inflatie

Goud blijft populair als een manier om vermogen te beschermen tegen de hoge inflatie. Niet alleen pensioenfondsen gebruiken goud op deze manier als hedge, ook steeds meer particuliere beleggers reserveren een klein deel van hun portefeuille voor het gele metaal. Ook andere economische onzekerheden zoals de vrees voor een recessie zorgen ervoor dat goud zijn status als veilige haven weer bevestigd ziet.

Goud kopen kan ook voor kleine hoeveelheden. Particulieren investeren bijvoorbeeld vaak in gouden muntjes of goudbaren vanaf 1 gram. Ook zilveren munten en baren zijn populair. Een zilverbaar van 1 kilogram heb je momenteel al voor minder dan 1.000 euro.

Ook bitcoin wordt vaak bekeken als een inflatiehedge. Larry Fink noemde bitcoin onlangs nog de digitalisering van goud. Heel wat beleggers investeren dan ook een klein deel van hun portefeuille zowel in bitcoin als in goud. Lees hier meer over bitcoin kopen via iDEAL.


Laatste artikels over Beleggen


Ontketent chipontwerper ARM nieuwe reeks beursintroducties?

14 september 2023

Vanaf vandaag noteert de Britse chipontwerper ARM op de Amerikaanse Nasdaq beurs. Een succesvolle beursgang is mogelijk het startschot voor meer IPO's.
Lees meer


Beleggen voor millennials: tips voor jonge beleggers

24 augustus 2023

Als je denkt aan beleggen denk je misschien aan oudere mensen die al een stevig vermogen hebben opgebouwd...
Lees meer


De Nederlandsche Bank verhuist goud naar Zeist

16 mei 2023

De DNB heeft in de voorbije weken voor 10,4 miljard euro aan goud verhuisd naar een nieuwe kluis in Zeist.
Lees meer


Veel vrouwen durven niet beleggen

08 mei 2023

Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat zo'n vier op de tien vrouwen te weinig vertrouwen in zichzelf heeft om te beginnen met beleggen.
Lees meer


Belastingdienst hanteert te hoog fictief rendement op beleggingen

08 maart 2023

Volgens de VEB, de Vereniging van Effectenbezitters, is de manier waarop vermogen belast wordt erg oneerlijk.
Lees meer


Waarom beleggen in vastgoed?

04 januari 2023

Op het moment dat je wilt gaan beleggen, zijn er veel verschillende manieren waarop je dit aan kunt gaan pakken. Daarom kan het soms lastig zijn om te weten wat je het beste kunt doen.
Lees meer


Als je wil beleggen

19 oktober 2022

Iedereen die al langer meedraait op de beurs heeft zo zijn of haar trucjes om tot een goed aandeel te komen, maar als je net bent begonnen kun je het gevoel hebben dat je zonder richting aan het bewegen bent.
Lees meer


Risico's van het beleggen

30 augustus 2022

Heel vaak wordt er gesproken over beleggen en wat de voordelen ervan zijn, maar toch wordt er nog heel weinig gezegd over de risico’s die eraan vast hangen.
Lees meergeld lenen kost geld

Advertentie


Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

Finst
  • Meer dan 40 digitale valuta bij de meest transparante cryptocurrency broker van Nederland met de laagste tarieven.
  • Finst bezoeken »

Populair op Financeinfo.nl