Je bent hier: Home > Nieuws > Meer vraag naar goud door inflatie

Meer vraag naar goud door inflatie

Meer vraag naar goud door inflatie

11 juli 2023 - door Redactie

Het aantal transacties met goud steeg in het eerste half jaar met 17%. Dat blijkt uit cijfers van het Goudwisselkantoor.

Goudwisselkantoor telt 140 vestigingen in Nederland, België en Duitsland. Je kan er terecht om gouden munten en baren te kopen of verkopen, maar ook juwelen worden door het bedrijf aangekocht. Verder kan je er ook vreemde valuta wisselen voor als je op reis gaat. Deze laatste activiteit groeit ook sterk, gezien steeds meer banken deze dienst niet meer aanbieden. In de eerste jaarhelft zag Goudwisselkantoor deze transacties met maar liefst 75% stijgen. Een duidelijk teken dat mensen opnieuw op reis gaan naar het buitenland en graag op cash geld willen meenemen.

Bescherming tegen inflatie

Goud blijft populair als een manier om vermogen te beschermen tegen de hoge inflatie. Niet alleen pensioenfondsen gebruiken goud op deze manier als hedge, ook steeds meer particuliere beleggers reserveren een klein deel van hun portefeuille voor het gele metaal. Ook andere economische onzekerheden zoals de vrees voor een recessie zorgen ervoor dat goud zijn status als veilige haven weer bevestigd ziet.

Goud kopen kan ook voor kleine hoeveelheden. Particulieren investeren bijvoorbeeld vaak in gouden muntjes of goudbaren vanaf 1 gram. Ook zilveren munten en baren zijn populair. Een zilverbaar van 1 kilogram heb je momenteel al voor minder dan 1.000 euro.

Ook bitcoin wordt vaak bekeken als een inflatiehedge. Larry Fink noemde bitcoin onlangs nog de digitalisering van goud. Heel wat beleggers investeren dan ook een klein deel van hun portefeuille zowel in bitcoin als in goud. Lees hier meer over bitcoin kopen via iDEAL.

Finst

Laatste artikels over Beleggen


Opkomst van deepfakes: een groeiend gevaar voor oplichting

18 januari 2024

Diepgaande nepvideo's, ook wel bekend als deepfakes, vormen een toenemende bedreiging voor online oplichting.


ABN Amro koopt beleggingsapp Bux

14 december 2023

De hippe beleggingsapp Bux, die zo'n half miljoen jonge klanten telt, zat in woelig vaarwater en wordt nu ondergebracht bij ABN Amro.


Jongeren beleggen om woning te kunnen kopen

24 november 2023

Uit een onderzoek van MeDirect blijkt dat zowat de helft van de jongeren geld wil beleggen om in de toekomst een woning te kunnen kopen.


Neobroker Bux moet herstructureren

16 oktober 2023

Bux boekte ook vorig jaar weer flinke verliezen en voert nu een stevige reorganisatie door.


Ontketent chipontwerper ARM nieuwe reeks beursintroducties?

14 september 2023

Vanaf vandaag noteert de Britse chipontwerper ARM op de Amerikaanse Nasdaq beurs. Een succesvolle beursgang is mogelijk het startschot voor meer IPO's.


Beleggen voor millennials: tips voor jonge beleggers

24 augustus 2023

Als je denkt aan beleggen denk je misschien aan oudere mensen die al een stevig vermogen hebben opgebouwd...


De Nederlandsche Bank verhuist goud naar Zeist

16 mei 2023

De DNB heeft in de voorbije weken voor 10,4 miljard euro aan goud verhuisd naar een nieuwe kluis in Zeist.


Veel vrouwen durven niet beleggen

08 mei 2023

Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat zo'n vier op de tien vrouwen te weinig vertrouwen in zichzelf heeft om te beginnen met beleggen.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl