Je bent hier: Home > Nieuws > Ontketent chipontwerper ARM nieuwe reeks beursintroducties?

Ontketent chipontwerper ARM nieuwe reeks beursintroducties?

Ontketent chipontwerper ARM nieuwe reeks beursintroducties?

14 september 2023 - door Redactie

Vanaf vandaag noteert de Britse chipontwerper ARM op de Amerikaanse Nasdaq beurs. Een succesvolle beursgang is mogelijk het startschot voor meer IPO's.

Door de hoge inflatie moesten de centrale banken ingrijpen en werd de rente heel sterk verhoogd. Dat is negatief voor de risicovolle technologie aandelen. Ten eerste omdat er weer rendement kan gemaakt worden met beleggingen met weinig risico, zoals overheidsobligaties. Beleggers zijn dus minder geneigd om in tech aandelen te investeren. Ten tweede is een hoge rente slecht nieuws voor deze bedrijven omdat lenen op deze manier veel duurder wordt. Veel van deze start-ups en scale-ups lenen ook massaal geld, wat nu niet meer gratis kan.

Door deze omstandigheden is het dan ook al anderhalf jaar geleden dat er nog een nieuw tech bedrijf naar de beurs trok. Maar ondanks de malaise in de brede tech sector, stonden toch de AI toepassingen in de spotlights dankzij ondermeer de introductie van ChatGPT. Het chipbedrijf NVIDIA zag zo zijn aandelenkoers op een jaar tijd bijvoorbeeld ruim verviervoudigen. AI toepassingen hebben namelijk nood aan de GPU chips van NVIDIA.

CPU's

Arm ontwikkelt architectuur die de basis vormt voor de productie van CPU's of central processing units. Het bedrijf produceert zelf geen chips, maar verdient wel telkens als er chips worden gebouwd die gebruik maken van de technologie van Arm. Zowat alle smartphones die momenteel in omloop zijn bevatten cpu's die gebouwd werden op de architectuur van Arm. Het bedrijf ontvangt daar telkens een vergoeding voor.

De resultaten van Arm hangen dus voor een groot deel af van de prestaties van de wereldwijde smartphonemarkt. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan andere markten, zoals chips voor auto's.

Startschot?

Als de beursgang van Arm succesvol blijkt te zijn, dan is dit mogelijk het startschot voor meer beursintroducties in de tech sector. Daarbuiten staat ook de IPO van schoenenfabrikant Birkenstock op het programma.

Beursintroducties zijn echter niet altijd de beste keuze voor wie wil starten met beleggen. Dat komt omdat bedrijven uiteraard zo duur mogelijk naar de beurs worden gebracht, waardoor de koers snel onder druk kan komen te staan.

Op onze website kan je brokers voor aandelen vergelijken.

Finst

Laatste artikels over Beleggen


Opkomst van deepfakes: een groeiend gevaar voor oplichting

18 januari 2024

Diepgaande nepvideo's, ook wel bekend als deepfakes, vormen een toenemende bedreiging voor online oplichting.


ABN Amro koopt beleggingsapp Bux

14 december 2023

De hippe beleggingsapp Bux, die zo'n half miljoen jonge klanten telt, zat in woelig vaarwater en wordt nu ondergebracht bij ABN Amro.


Jongeren beleggen om woning te kunnen kopen

24 november 2023

Uit een onderzoek van MeDirect blijkt dat zowat de helft van de jongeren geld wil beleggen om in de toekomst een woning te kunnen kopen.


Neobroker Bux moet herstructureren

16 oktober 2023

Bux boekte ook vorig jaar weer flinke verliezen en voert nu een stevige reorganisatie door.


Beleggen voor millennials: tips voor jonge beleggers

24 augustus 2023

Als je denkt aan beleggen denk je misschien aan oudere mensen die al een stevig vermogen hebben opgebouwd...


Meer vraag naar goud door inflatie

11 juli 2023

Het aantal transacties met goud steeg in het eerste half jaar met 17%. Dat blijkt uit cijfers van het Goudwisselkantoor.


De Nederlandsche Bank verhuist goud naar Zeist

16 mei 2023

De DNB heeft in de voorbije weken voor 10,4 miljard euro aan goud verhuisd naar een nieuwe kluis in Zeist.


Veel vrouwen durven niet beleggen

08 mei 2023

Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat zo'n vier op de tien vrouwen te weinig vertrouwen in zichzelf heeft om te beginnen met beleggen.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl