Je bent hier: Home > Nieuws > Opkomst van deepfakes: een groeiend gevaar voor oplichting

Opkomst van deepfakes: een groeiend gevaar voor oplichting

Opkomst van deepfakes: een groeiend gevaar voor oplichting

18 januari 2024 - door Redactie

Diepgaande nepvideo's, ook wel bekend als deepfakes, vormen een toenemende bedreiging voor online oplichting.

Deze geavanceerde deepfake software stelt oplichters in staat om video's te creëren waarin bekende personen ogenschijnlijk geloofwaardige beloften doen, met als doel slachtoffers geld te ontfutselen.

De technologie achter deepfakes maakt gebruik van software die enkele tientallen foto's, videomateriaal en stemgeluid als input ontvangt. Hiermee kan snel een relatief hoogwaardige video worden gegenereerd, waarin de bekende persoon naar wens van de oplichters spreekt.

Recentelijk luidde Michael Saylor, de CEO van MicroStrategy, de alarmbel in de cryptocurrency-wereld. Hij verschijnt regelmatig in valse video's waarin hij details geeft over vermeende nieuwe cryptoprojecten. In deze nepvideo's worden kijkers verleid om deel te nemen door zelf bitcoin over te maken naar een opgegeven adres, met de belofte van aantrekkelijke winsten.

Zwendel

Saylor meldt dat zijn team dagelijks tot wel 80 van deze valse video's van platforms zoals YouTube en anderen laat verwijderen. Vaak worden ook klassieke oplichtingstechnieken toegepast. Een nagemaakte Saylor kan bijvoorbeeld beweren zijn rijkdom te willen delen en beloven om twee bitcoins terug te sturen naar iedereen die eerst één bitcoin naar hem stuurt. Ondanks dat dit een bekende zwendel is, vallen mensen nog steeds voor deze val.

AI

Criminelen worden dankzij kunstmatige intelligentie steeds bedrevener in het creëren van overtuigende verhalen om mensen te misleiden. Hoewel dergelijke oplichtingspraktijken vaak eenvoudig te herkennen zijn, blijven mensen soms in de val lopen. Het is cruciaal om waakzaam te zijn, vooral wanneer beloftes van hoge rendementen worden gedaan zonder bijbehorende risico's. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. Het bewustzijn vergroten over de gevaren van deepfake-oplichting is essentieel om gebruikers te beschermen tegen financiële verliezen en manipulatie.

Finst

Laatste artikels over Beleggen


ABN Amro koopt beleggingsapp Bux

14 december 2023

De hippe beleggingsapp Bux, die zo'n half miljoen jonge klanten telt, zat in woelig vaarwater en wordt nu ondergebracht bij ABN Amro.


Jongeren beleggen om woning te kunnen kopen

24 november 2023

Uit een onderzoek van MeDirect blijkt dat zowat de helft van de jongeren geld wil beleggen om in de toekomst een woning te kunnen kopen.


Neobroker Bux moet herstructureren

16 oktober 2023

Bux boekte ook vorig jaar weer flinke verliezen en voert nu een stevige reorganisatie door.


Ontketent chipontwerper ARM nieuwe reeks beursintroducties?

14 september 2023

Vanaf vandaag noteert de Britse chipontwerper ARM op de Amerikaanse Nasdaq beurs. Een succesvolle beursgang is mogelijk het startschot voor meer IPO's.


Beleggen voor millennials: tips voor jonge beleggers

24 augustus 2023

Als je denkt aan beleggen denk je misschien aan oudere mensen die al een stevig vermogen hebben opgebouwd...


Meer vraag naar goud door inflatie

11 juli 2023

Het aantal transacties met goud steeg in het eerste half jaar met 17%. Dat blijkt uit cijfers van het Goudwisselkantoor.


De Nederlandsche Bank verhuist goud naar Zeist

16 mei 2023

De DNB heeft in de voorbije weken voor 10,4 miljard euro aan goud verhuisd naar een nieuwe kluis in Zeist.


Veel vrouwen durven niet beleggen

08 mei 2023

Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat zo'n vier op de tien vrouwen te weinig vertrouwen in zichzelf heeft om te beginnen met beleggen.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl