Je bent hier: Home > Nieuws > Wat doet een ETF goedkeuring met de bitcoin prijs?

Wat doet een ETF goedkeuring met de bitcoin prijs?

Wat doet een ETF goedkeuring met de bitcoin prijs?

10 december 2023 - door Redactie

De bitcoin koers stijgt al een tijdje, ondermeer door speculatie op een nakende goedkeuring van bitcoin spot ETF's in Amerika.

Er noteren momenteel al bitcoin ETF's in de VS, maar dat zijn futuresgebaseerde instrumenten. Dat is niet zo vreemd, gezien de futuresmarkt gereguleerd is. Het gaat dan over de papieren handel in bitcoin. Zolang de tegenpartij geen levering vraagt, worden er dus geen echte bitcoin verhandeld.

De echte bitcoins wisselen van eigenaar op de spot markten, die niet gereguleerd zijn. Voor de toezichthouders is dit dan ook een zwarte doos, waardoor ze de aanvragen voor spot bitcoin ETF's in het verleden hebben afgekeurd. Dat euvel is nu opgelost door te werken met een 'surveillance partner'. In de praktijk zullen de meeste ETF's met Coinbase werken om hun aankoop-en verkooporders af te wikkelen. Omdat de SEC inzage krijgt op alle trades op Coinbase, vervalt het argument dat de spot markten een zwarte doos zijn.

Stelselmatig zijn de bezorgdheden van de SEC weggewerkt en in de filings voor de ETF's worden er nog punten en komma's aangepast. Omdat de aanvragers duidelijk in gesprek zijn met de SEC, wordt dan ook verwacht dat de aanvragen deze keer wel goedgekeurd zullen worden. Dat kan mogelijk al in januari het geval zijn.

Prijsexplosie...

Sommige waarnemers zeggen dat de spot ETF's voor een toevloed aan vers geld zullen zorgen. Miljarden dollars zullen de bitcoin markt overspoelen, waardoor de prijs van bitcoin als een raket omhoog zal schieten. De grote instellingen als Blackrock en Fidelity promoten bitcoin nu al bij hun klanten, zodat er voldoende vraag is wanneer de ETF's effectief worden goedgekeurd.

Omdat de ETF's gewoon op de beurs verhandeld worden als een aandeel, zullen heel wat mensen plots toegang krijgen tot het kopen van echte bitcoin. Dat kunnen ze uiteraard vandaag ook door een account aan te maken bij een exchange, maar heel wat mensen houden daar de boot nog af. Zij wachten liever tot ze kunnen investeren in bitcoin in een echte gereguleerde omgeving.

De kans is dan ook groot dat er miljarden naar de bitcoin markt zullen komen, maar dat zal niet noodzakelijk meteen gebeuren. De 100 miljard dollar vers geld die sommige waarnemers verwachten kan dan ook gespreid over meerdere jaren de markten binnen komen. En dan zal de onmiddellijke impact op de prijs toch niet zo gigantisch zijn.

Of juist een crash?

De potentiële goedkeuring van de ETF's kan ook slecht nieuws betekenen voor de bitcoin prijs. Natuurlijk speelt er altijd het element van 'buy the rumor, sell the news'. De koersen lopen nu op in anticipatie naar de goedkeuring en speculanten nemen hun winst wanneer er effectief bevestiging komt.

Anderzijds zijn er veel partijen die al jarenlang vastzitten in het Grayscale bitcoin fonds (GBTC). Wanneer dit omgevormd zou worden naar een ETF, kunnen mensen hun bitcoin uit het fonds halen om deze te verkopen. Gezien Grayscale verwikkeld zit in het faillissement van Genesis, wordt er mogelijk voor gekozen om hun aandelen in cash om te zetten. Daarmee zouden ze dan hun schuldeisers zoals Bitvavo kunnen vergoeden.

Verder noteerde GBTC vorig jaar nog met een discount van zowat 50%. Die is ondertussen weggewerkt tot zo'n 10%. Speculanten kochten dus deelbewijzen van GBTC omdat ze erop speculeerden dat het fonds zou omgezet worden in een ETF. Wanneer dit dus werkelijkheid wordt, kiezen zij er ook mogelijk voor om te cashen op hun trade. Volgens JPMorgan zou er op deze manier zo'n 2,7 miljard dollar uit het fonds kunnen wegvloeien, wat de bitcoin koers onder druk kan zetten.

In de komende weken zal duidelijk worden welk scenario de bovenhand zal nemen. Wil je zelf bitcoin kopen? Lees hier meer over bitcoin kopen met iDEAL.

Bitcoin koers in euro

Finst

Laatste artikels over Cryptocurrency


Japans elektriciteitsbedrijf TEPCO gebruikt overtollige energie voor bitcoin mining

18 september 2024

Tokyo Electric Power Company (TEPCO), het grootste elektriciteitsbedrijf van Japan, heeft een innovatieve stap gezet in de richting van efficiënter energiegebruik door te starten met het mijnen van bitcoin.


Bitvavo verlengt partnerschap met KNVB tot 2026

16 juni 2024

Bitvavo, Nederland's grootste crypto-exchange en trotse partner van de KNVB, heeft een innovatieve manier gevonden om fans te verbinden met het Nederlands Elftal.


Crypto.com krijgt miljoenenboete van DNB

14 maart 2024

Foris DAX MT Limited, de vennootschap boven Crypto.com, heeft een bestuurlijke boete van 2.850.000 euro gekregen van DNB.


Welke crypto exchanges zijn legaal in Nederland?

29 februari 2024

Je wil bitcoin of een andere cryptomunt kopen, maar welke crypto exchange kies je daar voor?


Kraken en Coinbase willen Nederland veroveren

18 februari 2024

Na Coinbase heeft ook Kraken een registratie bij de DNB gekregen.


Bitpanda trekt zich terug uit Nederland

30 januari 2024

Bitpanda, de grote Oostenrijkse beurs, gooit de handdoek in de ring in Nederland. Vanaf 1 februari 2024 zullen Nederlandse klanten afscheid moeten nemen van de diensten die Bitpanda aanbiedt.


Goedkeuring bitcoin ETF's was een sell the news event

22 januari 2024

Op 10 januari keurde de SEC de spot bitcoin ETF's goed, maar ondertussen staat de koers bijna 15 procent lager.


Zowel Bitvavo als Finst lanceren DCA functie

13 januari 2024

Zowel Bitvavo als Finst hebben onlangs de Dollar-Cost Averaging (DCA) functie geïntroduceerd, waarmee cryptocurrency-beleggers automatisch digitale munten kunnen kopen en hun investeringen over tijd kunnen spreiden.


Coinmerce haalt cryptoklanten van Bux binnen

18 december 2023

Nu Bux volledig in handen is gevallen van ABN Amro, worden de crypto activiteiten stopgezet. Klanten kunnen hun muntjes laten overzetten naar Coinmerce.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl