Je bent hier: Home > Nieuws > Crypto.com krijgt miljoenenboete van DNB

Crypto.com krijgt miljoenenboete van DNB

Crypto.com krijgt miljoenenboete van DNB

14 maart 2024 - door Redactie

Foris DAX MT Limited, de vennootschap boven Crypto.com, heeft een bestuurlijke boete van 2.850.000 euro gekregen van DNB.

Cryptodienstverleners moeten zich verplicht registreren bij De Nederlandsche Bank (DNB) en moeten mee betalen voor het toezicht op de sector. Deze registratieverplichting geldt al vanaf 21 mei 2020, maar verschillende partijen lieten na van dit te doen. Ondermeer Binance en Coinbase hebben daarom ook al boetes van DNB gekregen.

Door de registratieplicht kan DNB controleren of de wwft wordt nageleefd. Dat is de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Cryptodienstverleners moeten melding doen van ongebruikelijke transacties, zodat opsporingsinstanties een zicht krijgen op mogelijke witwaspraktijken en criminele opbrengsten.

Omdat DAX MT niet geregistreerd was, heeft het gedurende een lange periode de wwft doorkruist. De DNB heeft dan ook het basisbedrag van de boete verhoogd naar 2.850.000 euro. Crypto.com telt namelijk veel klanten in Nederland en daarnaast profiteerde het bedrijf van een concurrentievoordeel. In tegenstelling tot geregistreerde partijen heeft DAX MT gedurende deze periode geen heffingen aan DNB betaald en werden er geen geen bijkomende kosten gemaakt om te voldoen aan de naleving van de Wwft.

Kies voor een geregistreerde partij

Bij heel wat aanbieders kan je bitcoin kopen via iDEAL, maar dat was in het verleden ook het geval bij exchanges die niet geregistreerd waren. Door het aanbieden van iDEAL maken ze evenwel duidelijk dat ze zich specifiek richten op de Nederlandse markt. Zonder registratie zullen deze partijen dus een boete oplopen.

Meer informatie hier: Welke crypto exchanges zijn legaal in Nederland?

Finst

Laatste artikels over Cryptocurrency


Welke crypto exchanges zijn legaal in Nederland?

29 februari 2024

Je wil bitcoin of een andere cryptomunt kopen, maar welke crypto exchange kies je daar voor?


Kraken en Coinbase willen Nederland veroveren

18 februari 2024

Na Coinbase heeft ook Kraken een registratie bij de DNB gekregen.


Bitpanda trekt zich terug uit Nederland

30 januari 2024

Bitpanda, de grote Oostenrijkse beurs, gooit de handdoek in de ring in Nederland. Vanaf 1 februari 2024 zullen Nederlandse klanten afscheid moeten nemen van de diensten die Bitpanda aanbiedt.


Goedkeuring bitcoin ETF's was een sell the news event

22 januari 2024

Op 10 januari keurde de SEC de spot bitcoin ETF's goed, maar ondertussen staat de koers bijna 15 procent lager.


Zowel Bitvavo als Finst lanceren DCA functie

13 januari 2024

Zowel Bitvavo als Finst hebben onlangs de Dollar-Cost Averaging (DCA) functie geïntroduceerd, waarmee cryptocurrency-beleggers automatisch digitale munten kunnen kopen en hun investeringen over tijd kunnen spreiden.


Coinmerce haalt cryptoklanten van Bux binnen

18 december 2023

Nu Bux volledig in handen is gevallen van ABN Amro, worden de crypto activiteiten stopgezet. Klanten kunnen hun muntjes laten overzetten naar Coinmerce.


Wat doet een ETF goedkeuring met de bitcoin prijs?

10 december 2023

De bitcoin koers stijgt al een tijdje, ondermeer door speculatie op een nakende goedkeuring van bitcoin spot ETF's in Amerika.


Finst lanceert staking met hoge beloningen

06 december 2023

De snelgroeiende crypto exchange Finst lanceert vandaag zijn staking dienst en komt met hogere rewards dan de concurrentie.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl