Je bent hier: Home > Nieuws > Is de zorgverzekering alleen voor onverwachte zorgkosten?

Is de zorgverzekering alleen voor onverwachte zorgkosten?

Is de zorgverzekering alleen voor onverwachte zorgkosten?

05 februari 2018 - door Redactie

Tijdens de start van het jaar hebben we in Nederland weer massaal zorgverzekeringen vergeleken. Als je enkel een basisverzekering nodig hebt, dan is dit nog vrij makkelijk.

De basisverzekering steekt overal hetzelfde in elkaar en mag door zorgverzekeraars niet worden geweigerd. Het enige waar je naar hoeft te kijken is dus de prijs per maand die je moet gaan betalen. Het wordt allemaal een stuk lastiger als je een aanvullende zorgverzekering wilt of nodig hebt.

Een vragenlijst voor de aanvullende verzekering

Een zorgverzekeraar heeft het recht om iemand die een aanvullende verzekering af wil sluiten een vragenlijst te sturen. Hierin wordt om meer (medische) informatie gevraagd. Een zorgverzekeraar kan op basis van de antwoorden besluiten om de aanvullende verzekering niet te verstrekken. Dit was het geval voor een dame met Gilles de la Tourette, die chronisch medicatie gebruikt en minstens 40 fysiotherapiebehandelingen per jaar nodig heeft. Zij vulde de vragenlijst van verzekeraar ONVZ eerlijk in en vervolgens werd haar een aanvullende verzekering geweigerd. De zorgverzekeraar liet weten dat een aanvullende zorgverzekering niet is bedoeld voor de vergoeding van zorgkosten waarvan je al weet dat je ze gaat maken.

Zorgverzekering is dus alleen voor onverwachte kosten

Deze specifieke zorgverzekeraar geeft dus aan dat de aanvullende verzekering eigenlijk alleen mag worden afgesloten als je niet weet of je kosten gaat maken die uit die verzekering moeten worden vergoed. Maar hoe moet het dan met mensen die chronisch ziek zijn, bijvoorbeeld? Zij zouden dus eigenlijk nooit over kunnen stappen naar een andere zorgverzekeraar en hier een aanvullende verzekering afsluiten.

De Consumentenbond reageert

De reactie van de zorgverzekering is ook niet aan de deur van de Consumentenbond voorbij gegaan. Deze geeft duidelijk aan dat een verzekering helaas gelijk heeft. De Consumentenbond vergelijkt het met een huis dat in brand staat. Dit huis kan op dat moment ook niet meer verzekerd worden. Het staat immers al in brand. Het is zorgverzekeraars dus toegestaan om chronisch zieken een passende aanvullende verzekering te weigeren.

Vergelijk zorgverzekeringen >>

Finst

Laatste artikels over Verzekeren


Premies zorgverzekering stijgen sterk in 2024

13 november 2023

De zorgverzekeraars hebben de premies voor 2024 gepubliceerd. Gemiddeld gezien wordt de zorgverzekering 6,3% duurder.


Geld besparen met verzekeringen: meer dan een kostenpost

27 oktober 2023

Verzekeringen zijn een integraal onderdeel van ons financiële leven. Of het nu gaat om autoverzekeringen, ziektekostenverzekeringen, levensverzekeringen: ze bieden bescherming en gemoedsrust.


Dek de (financiële) risico's van verzuim af

11 oktober 2023

Als werkgever is het belangrijk dat je je goed verzekert. Hierbij moet je niet alleen denken aan een aansprakelijkheidsverzekering of inventarisverzekering, maar ook het afsluiten van een verzuimverzekering.


Autoverzekering flink duurder op een jaar

22 juni 2023

Volgens Independer is de premie van een autoverzekering met bijna 20% gestegen tegenover vorig jaar.


Ruim 1,4 miljoen mensen wisselen van hun zorgverzekering

11 januari 2023

Nog voor de afgelopen jaarwisseling kozen ruim 1,4 miljoen mensen in Nederland ervoor om te wisselen van zorgverzekering.


Alles voor een gezonde levensstijl in het nieuwe jaar

17 maart 2022

Een gezonde levensstijl is natuurlijk heel erg belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen.


Veel schadeclaims na stormen

20 februari 2022

De stormen Dudley en Eunice raasden door Nederland en maakten veel schade. Verzekeraars melden een oplopend aantal claims.


4 verzekeringen die je als startende ondernemer kunt overwegen

17 februari 2022

Er komt als startende ondernemer genoeg op je af om te regelen, waarbij je niet altijd direct denkt aan het verzekeren van bepaalde risico’s.


Overstromingsschade geschat op 160 tot 250 miljoen euro

11 november 2021

De Nederlandse verzekeraars verwachten dat de schadeclaims als gevolg van de overstromingen in Limburg en Noord-Brabant kunnen oplopen tot wel 250 miljoen euro.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl