Je bent hier: Home > Nieuws > Is een uitvaartverzekering in mijn geval nodig?

Is een uitvaartverzekering in mijn geval nodig?

Is een uitvaartverzekering in mijn geval nodig?

15 februari 2018 - door Redactie

Veel mensen hebben een uitvaartverzekering, maar is dit wel interessant?

Voor zo’n uitvaartverzekering betaal je vaak minimaal 30 jaar premie. De premie loopt op, omdat veel van dit soort verzekeringen een indexering systeem hebben. Dit is op zich wel logisch, want de kosten van een uitvaart lopen natuurlijk op als gevolg van inflatie en omdat mensen tegenwoordig vaak uitgesproken wensen hebben als het om hun uitvaart gaat. Als je verzekerd bent voor de kosten van je uitvaart neem je daarmee je nabestaanden een zorg uit handen. Maar er  zijn ook andere manieren om deze kosten te dekken.

Laat je nabestaanden niet achter met een financieel probleem

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je nabestaanden bij jouw overlijden niet voor de kosten moeten opdraaien. Als de financiële middelen er zijn dan zullen ze dat wellicht met liefde doen. Maar als dat niet het geval is dan kan dit tot vervelende situaties leiden. Je wilt vast niet dat je op kosten van de gemeente in een naamloos graf belandt. Daarom kan het in veel gevallen nuttig zijn om een verzekering af te sluiten. Je kunt daarbij kiezen uit twee varianten

De naturaverzekering regelt, verzorgt en betaalt de uitvaart. De nabestaanden krijgen geen geld uitgekeerd, maar de verzekeringsmaatschappij zorgt ervoor dat de begrafenis of crematie wordt uitgevoerd conform de wensen van de overledene of de nabestaanden, uiteraard voor zover het beschikbare budget dit toelaat

De geldverzekering keert bij overlijden een bedrag in geld uit. Dit kan naar de nabestaanden worden overgemaakt zodat zij hiervan de uitvaart kunnen betalen. Het is ook mogelijk om het bedrag direct naar de uitvaartverzorger te laten overmaken. De nabestaanden kunnen in dit geval zelf beslissen hoe het geld wordt besteed. Als er geld overblijft dan maakt dit onderdeel uit van de nalatenschap van de overledene.

Eigen huis bezitters

Heb je een eigen huis met overwaarde dan is een uitvaartverzekering vaak niet nodig, zeker niet als je alleen woont. Na je overlijden wordt het huis in de meeste gevallen verkocht en kan de uitvaart uit de overwaarde worden gefinancierd. Dit kan uiteraard alleen als de kans op verkoop van je woning op redelijke termijn realistisch is. Als je een huis hebt dat gewild is op de markt dan zal dat geen probleem zijn. Als het huis langdurig te koop staat zullen je nabestaanden de kosten van de uitvaart in veel gevallen moeten voorschieten.

Maak de juiste afweging

Het hangt dus van je persoonlijke situatie af of een uitvaartverzekering nodig of wenselijk is. Twijfel je over het afsluiten van een verzekering? Bereken hier de gemiddelde kosten van een uitvaart.

Of heb je een uitvaartpolis en vraag je je af of deze nodig is of dat afkopen wellicht een optie is? Informeer hier dan naar bij je verzekeringsmaatschappij.

Finst

Laatste artikels over Verzekeren


Premies zorgverzekering stijgen sterk in 2024

13 november 2023

De zorgverzekeraars hebben de premies voor 2024 gepubliceerd. Gemiddeld gezien wordt de zorgverzekering 6,3% duurder.


Geld besparen met verzekeringen: meer dan een kostenpost

27 oktober 2023

Verzekeringen zijn een integraal onderdeel van ons financiële leven. Of het nu gaat om autoverzekeringen, ziektekostenverzekeringen, levensverzekeringen: ze bieden bescherming en gemoedsrust.


Dek de (financiële) risico's van verzuim af

11 oktober 2023

Als werkgever is het belangrijk dat je je goed verzekert. Hierbij moet je niet alleen denken aan een aansprakelijkheidsverzekering of inventarisverzekering, maar ook het afsluiten van een verzuimverzekering.


Autoverzekering flink duurder op een jaar

22 juni 2023

Volgens Independer is de premie van een autoverzekering met bijna 20% gestegen tegenover vorig jaar.


Ruim 1,4 miljoen mensen wisselen van hun zorgverzekering

11 januari 2023

Nog voor de afgelopen jaarwisseling kozen ruim 1,4 miljoen mensen in Nederland ervoor om te wisselen van zorgverzekering.


Alles voor een gezonde levensstijl in het nieuwe jaar

17 maart 2022

Een gezonde levensstijl is natuurlijk heel erg belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen.


Veel schadeclaims na stormen

20 februari 2022

De stormen Dudley en Eunice raasden door Nederland en maakten veel schade. Verzekeraars melden een oplopend aantal claims.


4 verzekeringen die je als startende ondernemer kunt overwegen

17 februari 2022

Er komt als startende ondernemer genoeg op je af om te regelen, waarbij je niet altijd direct denkt aan het verzekeren van bepaalde risico’s.


Overstromingsschade geschat op 160 tot 250 miljoen euro

11 november 2021

De Nederlandse verzekeraars verwachten dat de schadeclaims als gevolg van de overstromingen in Limburg en Noord-Brabant kunnen oplopen tot wel 250 miljoen euro.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl