Je bent hier: Home > Nieuws > Besparen op je zorgverzekering? Ontdek 10 bespaartips

Besparen op je zorgverzekering? Ontdek 10 bespaartips

Besparen op je zorgverzekering? Ontdek 10 bespaartips

06 maart 2018 - door Redactie

Wil je geld besparen op je zorgverzekering? Dat is eenvoudiger dan je denkt! Er zijn maar liefst 10 manieren om eenvoudig geld te besparen.

Pas je ze allemaal toe, dan bespaar je tot honderden euro’s op jaarbasis. De standaard zorgverzekeringspremie is al duur genoeg, een besparing is dan ook mooi meegenomen.

1. Goedkoopste zorgverzekering

Kies voor de goedkoopste zorgverzekering. Wie de goedkoopste is kun je eenvoudig achterhalen via internet. Doe een zorgverzekering vergelijking en binnen één minuut zie je wie de goedkoopste is. In de meeste gevallen zijn de zogenaamde “internetverzekeraars” het goedkoopst. Dit zijn de minder bekende namen, dat is gunstig voor de hoogte van de zorgpremie.

2. Recht op zorgtoeslag

Veel mensen hebben recht op zorgtoeslag, zonder dat ze het weten. Dat is zonde, want zorgtoeslag is een mooie compensatie die je gratis kunt krijgen. Als je inkomen niet boven een bepaald niveau uitkomt en je voldoet aan de overige voorwaarden dan kun je zorgtoeslag aanvragen. Direct zorgtoeslag aanvragen kan eenvoudig via internet.

3. Betalingsfrequentie aanpassen

Bijna iedereen kiest voor maandbetaling bij een zorgverzekering. Wist je dat het mogelijk is om per jaar te betalen? Als je hiervoor kiest krijgt je vaak korting op het gehele bedrag. Soms bedraagt deze korting 2% of 3%, maar er zijn ook zorgverzekeraars die 4% korting geven. Een jaarbetaling levert al snel tientallen euro’s per verzekerde op. Heb je ook een partner, dan kan de besparing oplopen tot meer dan 100 euro.

4. Aanvullende verzekeringen

Heb je allerlei aanvullende verzekeringen afgesloten? Neem ze nog eens goed onder de loep voor het komende jaar. Wellicht zijn er aanvullende verzekeringen die helemaal niet nodig zijn. Je kunt veel besparen door deze op te zeggen. Heb je een tandartsverzekering, kijk dan even goed naar het verzekerde bedrag. Wellicht heb je een te hoog bedrag ingesteld staan, bijvoorbeeld een vergoeding tot 750 euro. Als je elk jaar slechts 100 euro kwijt bent aan tandartskosten dan is het verstandig om voor een goedkopere tandartsverzekering te kiezen.

5. Eigen risico verhogen

Wil je honderden euro’s per jaar besparen, verhoog dan je eigen risico. Je kunt het eigen risico met maximaal 500 euro verhogen. Het totale eigen risico komt in dat geval op 885 euro uit. Dit levert je een besparing van 20 – 25 euro per maand op. Maak je vaak gebruik van medische zorg dan kun je het eigen risico beter niet verhogen. Dit is alleen verstandig als je nauwelijks of geen medische zorg nodig denkt te hebben volgend jaar.

6. Medicijngebruikers

Ben je een medicijngebruiker? Kijk dan eens goed naar de soorten medicijnen die je gebruikt. Soms zijn er alternatieve, goedkopere medicijnen. Deze bevatten dezelfde stoffen en hebben hetzelfde effect maar kennen een andere merknaam.

7. Ingreep door de huisarts

Moet er een kleine ingreep bij je uitgevoerd worden? In sommige gevallen kan de ingreep ook door de huisarts uitgevoerd worden. Dit kan een besparing van tientallen tot zelfs honderden euro’s opleveren, de ingreepkosten liggen in het ziekenhuis veel hoger namelijk.

8. Second opinion

Moet je een bepaalde ingreep ondergaan en heb je het idee dat de kosten veel te hoog liggen. Vraag een second opinion aan om na te gaan of de ingreep daadwerkelijk zo duur is. Wellicht is er een ander behandelplan dat goedkoper is.

9. Dubbele verzekeringen stopzetten

Veel zorgverzekeraars bieden een buitenlanddekking aan. Heb je deze module aanstaan? Sluit in dat geval geen aparte reisverzekering af, dit zou leiden tot een dubbele verzekering namelijk. Dubbele verzekeringen brengen onnodige kosten met zich mee. Zorg er dan ook voor dat je één verzekering hebt lopen.

10. Elk jaar vergelijken

Vergelijk aan het eind van elk jaar het actuele aanbod als het gaat om zorgverzekeringen. Er komen elk jaar nieuwe aanbieders op de markt. Sommige daarvan zijn duurder dan je huidige verzekering, anderen zijn wellicht goedkoper. Vergelijken en overstappen loont!

Finst

Laatste artikels over Verzekeren


Premies zorgverzekering stijgen sterk in 2024

13 november 2023

De zorgverzekeraars hebben de premies voor 2024 gepubliceerd. Gemiddeld gezien wordt de zorgverzekering 6,3% duurder.


Geld besparen met verzekeringen: meer dan een kostenpost

27 oktober 2023

Verzekeringen zijn een integraal onderdeel van ons financiële leven. Of het nu gaat om autoverzekeringen, ziektekostenverzekeringen, levensverzekeringen: ze bieden bescherming en gemoedsrust.


Dek de (financiële) risico's van verzuim af

11 oktober 2023

Als werkgever is het belangrijk dat je je goed verzekert. Hierbij moet je niet alleen denken aan een aansprakelijkheidsverzekering of inventarisverzekering, maar ook het afsluiten van een verzuimverzekering.


Autoverzekering flink duurder op een jaar

22 juni 2023

Volgens Independer is de premie van een autoverzekering met bijna 20% gestegen tegenover vorig jaar.


Ruim 1,4 miljoen mensen wisselen van hun zorgverzekering

11 januari 2023

Nog voor de afgelopen jaarwisseling kozen ruim 1,4 miljoen mensen in Nederland ervoor om te wisselen van zorgverzekering.


Alles voor een gezonde levensstijl in het nieuwe jaar

17 maart 2022

Een gezonde levensstijl is natuurlijk heel erg belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen.


Veel schadeclaims na stormen

20 februari 2022

De stormen Dudley en Eunice raasden door Nederland en maakten veel schade. Verzekeraars melden een oplopend aantal claims.


4 verzekeringen die je als startende ondernemer kunt overwegen

17 februari 2022

Er komt als startende ondernemer genoeg op je af om te regelen, waarbij je niet altijd direct denkt aan het verzekeren van bepaalde risico’s.


Overstromingsschade geschat op 160 tot 250 miljoen euro

11 november 2021

De Nederlandse verzekeraars verwachten dat de schadeclaims als gevolg van de overstromingen in Limburg en Noord-Brabant kunnen oplopen tot wel 250 miljoen euro.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl