Je bent hier: Home > Nieuws > Let op voor creditcardfraude

Let op voor creditcardfraude

Let op voor creditcardfraude

15 juni 2015 - door Redactie

Als je in het bezit bent van een creditcard dan wil je natuurlijk voorkomen dat je het slachtoffer wordt van fraude. Helaas kan iedereen slachtoffer worden van pinpasfraude.

Soms is het doen van een aankoop online met je creditcard al genoeg om in de handen van een scam te vallen. De fraudeurs gaan heel slinks te werk en ontfutselen vaak de gegevens van nietsvermoedende consumenten. Ze bellen je bijvoorbeeld op en doen zich voor als de bank of een ander groot bedrijf of ze zenden je een e-mail waarin ze om gegevens verzoeken. 

Je moet één ding goed in je achterhoofd houden: banken of financiële instellingen die je de creditcard hebben verstrekt zullen je nooit telefonisch noch via de e-mail benaderen voor persoonlijke gegevens. Als iemand je vraagt om je naam of geboortedatum in combinatie met een rekening- of een kaartnummer of iets dergelijks, dan kan je beter een einde maken aan het gesprek.

Creditcardfraude door phishing

Een andere veel voorkomende manier waarop creditcardfraude wordt gepleegd is door middel van phishing. Tegenwoordig is phishing erg in trek voor fraude met creditcards. Criminelen bouwen je vertrouwde bankwebsite na en versturen je e-mails die vaak niet van de echte bankcommunicatie te onderscheiden zijn. 

Ze hebben hierbij alles gekopieerd, zelfs het logo en de gegevens van je echte bank. Ze sturen je e-mails in de hoop om jouw gegevens te kunnen achterhalen, zoals bankgegevens, persoonlijke informatie, gebruikersnamen en wachtwoorden. Wees op je hoede voor creditcardfraude en als je het idee hebt dat er iets niet in orde is met de site waarop je terecht bent gekomen controleer dan je instellingen of neem contact op met jouw bank en maak melding van internetfraude. 

Kijk of de site waarop je bent een adres heeft dat met HTTPS begint. Probeer zodra je jouw creditcard hebt aangevraagd en deze hebt ontvangen om meteen je handtekening achter op de kaart te plaatsen zodat iemand anders niet met je kaart aan de haal kan gaan. 

Voor alle zekerheid kun je ook een creditcard aanvragen met een chip en een pincode zodat je, net als bij een betaalpas, met een pincode moet afrekenen. Dat is een maatregel die je kunt nemen om creditcardfraude te voorkomen maar zeker als je in het buitenland bent kan er weleens wat mis gaan. 

Laat je kredietkaart blokkeren

Als je het gevoel hebt dat je te maken hebt met creditcardfraude dan moet je meteen jouw bank of maatschappij bellen en je creditcard laten blokkeren. Probeer ook meteen de wachtwoorden van je online accounts voor de zekerheid te wijzigen. In het geval dat je zeker weet dat je te maken hebt met creditcardfraude dan is het verstandig om aangifte te gaan doen bij de politie om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen. 

Het is verstandig om aankoopbewijzen, maar ook screenshots en bijvoorbeeld een foto van de site te bewaren, voor het geval dat je moet aantonen dat je bijvoorbeeld geen aankoop hebt gedaan. In de meeste gevallen zal je bank het bedrag waar de creditcardfraude mee is gepleegd weer terugstorten omdat je hier tegen verzekerd bent. 

Vergelijk creditcards

Probeer je creditcard vooral te bewaren voor als je op reis bent of voor als je aankopen online wilt doen. Het is belangrijk om verstandig om te gaan met jeuitgaven om te voorkomen dat je in de schulden raakt. Vergelijk online eens de verschillende maatschappijen en bekijk waar het voor jou het voordeligst is om een creditcard te hebben. Maar let ook op de eventuele aankoopverzekering die de kaart voorziet.

Op vergelijkingssites voor creditcards kun je vaak in één oogopslag zien wat de jaarlijkse kosten zijn en wat eventueel de rente is die je moet betalen als je het openstaande bedrag niet dezelfde maand terugbetaalt. Het kan handig zijn om je creditcard te laten koppelen aan je betaalrekening. 

Op het internet kun je meer informatie lezen over creditcardfraude en wat je eventueel voor maatregelen kunt nemen om te voorkomen dat het jou overkomt. Ook is het belangrijk dat voordat je gaat pinnen met je betaalpas of met je creditcard de opening van de betaalautomaat controleert. Als je iets eigenaardigs opmerkt aan de betaalautomaat voer je pas dan niet in en maak hiervan melding bij de bank. 

Er zijn namelijk ook bendes actief die een kopie maken van je creditcard of bankpas en het klavier filmen wanneer je je geheime code intoetst. Zo kan je slachtoffer worden van creditcardfraude of pinpasfraude.

Finst

Laatste artikels over Kredietkaarten


Neobank bunq lanceert gratis creditcards

21 december 2023

Finn is de naam van de nieuwe persoonlijke assistent van bunq. Via een chatfunctie krijg je snel antwoorden op al je vragen.


Inchecken met creditcard in OV op steeds meer plekken mogelijk

09 oktober 2022

In steeds meer regio’s kunnen reizigers niet alleen met hun OV-chipkaart, maar ook met een creditcard, bankpas, mobiele telefoon of smartwatch contactloos in- en uitchecken.


Contant geld blijft populair

15 juni 2021

Ondanks een toename van het elektronisch betalen, zal contant betalen nog een tijdje belangrijk blijven.


Meer dan driekwart van de betalingen gaat contactloos

30 september 2020

Betalingsverwerker Visa meldt dat de betalingen op hun netwerk sinds juni voor ruim 75 procent contactloos gebeuren.


Minder nieuwe creditcards door coronacrisis

15 september 2020

De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.


Europese banken werken aan eigen betaalsysteem

30 juli 2020

Zestien Europese banken, waaronder ING en BNP Paribas, willen een nieuw betaalsysteem op poten zetten dat een tegenhanger moet worden van Visa of Mastercard.


Steeds meer prepaid creditcards in omloop

25 juni 2020

De stijgende populariteit van neobanken zorgt ervoor dat er steeds meer prepaid creditcards in omloop zijn in plaats van de klassieke betaalkaarten.


2 miljard dollar zoek bij betalingsverwerker Wirecard

19 juni 2020

De Duitse betaalgigant Wirecard moest opbiechten dat het 2 miljard dollar niet meer kan vinden. Op de beurs wordt het aandeel fors afgestraft.


Coronacrisis zorgt voor doorbraak contactloos betalen

15 juni 2020

Uit cijfers van Mastercard blijkt dat 78% van alle transacties in Europa contactloos gebeurde.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl