Je bent hier: Home > Nieuws > Let op voor creditcardfraude

Let op voor creditcardfraude

Let op voor creditcardfraude

15 juni 2015

Als je in het bezit bent van een creditcard dan wil je natuurlijk voorkomen dat je het slachtoffer wordt van fraude. Helaas kan iedereen slachtoffer worden van pinpasfraude.

Soms is het doen van een aankoop online met je creditcard al genoeg om in de handen van een scam te vallen. De fraudeurs gaan heel slinks te werk en ontfutselen vaak de gegevens van nietsvermoedende consumenten. Ze bellen je bijvoorbeeld op en doen zich voor als de bank of een ander groot bedrijf of ze zenden je een e-mail waarin ze om gegevens verzoeken. 

Je moet één ding goed in je achterhoofd houden: banken of financiële instellingen die je de creditcard hebben verstrekt zullen je nooit telefonisch noch via de e-mail benaderen voor persoonlijke gegevens. Als iemand je vraagt om je naam of geboortedatum in combinatie met een rekening- of een kaartnummer of iets dergelijks, dan kan je beter een einde maken aan het gesprek.

Creditcardfraude door phishing

Een andere veel voorkomende manier waarop creditcardfraude wordt gepleegd is door middel van phishing. Tegenwoordig is phishing erg in trek voor fraude met creditcards. Criminelen bouwen je vertrouwde bankwebsite na en versturen je e-mails die vaak niet van de echte bankcommunicatie te onderscheiden zijn. 

Ze hebben hierbij alles gekopieerd, zelfs het logo en de gegevens van je echte bank. Ze sturen je e-mails in de hoop om jouw gegevens te kunnen achterhalen, zoals bankgegevens, persoonlijke informatie, gebruikersnamen en wachtwoorden. Wees op je hoede voor creditcardfraude en als je het idee hebt dat er iets niet in orde is met de site waarop je terecht bent gekomen controleer dan je instellingen of neem contact op met jouw bank en maak melding van internetfraude. 

Kijk of de site waarop je bent een adres heeft dat met HTTPS begint. Probeer zodra je jouw creditcard hebt aangevraagd en deze hebt ontvangen om meteen je handtekening achter op de kaart te plaatsen zodat iemand anders niet met je kaart aan de haal kan gaan. 

Voor alle zekerheid kun je ook een creditcard aanvragen met een chip en een pincode zodat je, net als bij een betaalpas, met een pincode moet afrekenen. Dat is een maatregel die je kunt nemen om creditcardfraude te voorkomen maar zeker als je in het buitenland bent kan er weleens wat mis gaan. 

Laat je kredietkaart blokkeren

Als je het gevoel hebt dat je te maken hebt met creditcardfraude dan moet je meteen jouw bank of maatschappij bellen en je creditcard laten blokkeren. Probeer ook meteen de wachtwoorden van je online accounts voor de zekerheid te wijzigen. In het geval dat je zeker weet dat je te maken hebt met creditcardfraude dan is het verstandig om aangifte te gaan doen bij de politie om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen. 

Het is verstandig om aankoopbewijzen, maar ook screenshots en bijvoorbeeld een foto van de site te bewaren, voor het geval dat je moet aantonen dat je bijvoorbeeld geen aankoop hebt gedaan. In de meeste gevallen zal je bank het bedrag waar de creditcardfraude mee is gepleegd weer terugstorten omdat je hier tegen verzekerd bent. 

Vergelijk creditcards

Probeer je creditcard vooral te bewaren voor als je op reis bent of voor als je aankopen online wilt doen. Het is belangrijk om verstandig om te gaan met jeuitgaven om te voorkomen dat je in de schulden raakt. Vergelijk online eens de verschillende maatschappijen en bekijk waar het voor jou het voordeligst is om een creditcard te hebben. Maar let ook op de eventuele aankoopverzekering die de kaart voorziet.

Op vergelijkingssites voor creditcards kun je vaak in één oogopslag zien wat de jaarlijkse kosten zijn en wat eventueel de rente is die je moet betalen als je het openstaande bedrag niet dezelfde maand terugbetaalt. Het kan handig zijn om je creditcard te laten koppelen aan je betaalrekening. 

Op het internet kun je meer informatie lezen over creditcardfraude en wat je eventueel voor maatregelen kunt nemen om te voorkomen dat het jou overkomt. Ook is het belangrijk dat voordat je gaat pinnen met je betaalpas of met je creditcard de opening van de betaalautomaat controleert. Als je iets eigenaardigs opmerkt aan de betaalautomaat voer je pas dan niet in en maak hiervan melding bij de bank. 

Er zijn namelijk ook bendes actief die een kopie maken van je creditcard of bankpas en het klavier filmen wanneer je je geheime code intoetst. Zo kan je slachtoffer worden van creditcardfraude of pinpasfraude.


Laatste artikels over Kredietkaarten


Cryptopay rolt nieuwe prepaid creditcards eindelijk uit

03 juni 2020

Het cryptocurrency bedrijf Cryptopay heeft na meer dan twee jaren eindelijk zijn prepaid creditcard weer op de markt gebracht.
Lees meer


Waarom contant geld nog niet voorbij is

20 mei 2020

Het coronavirus heeft een enorme invloed op de manier waarop we onze betalingen verrichten. Contant geld wordt bijvoorbeeld flink vermeden.
Lees meer


N26 haalt opnieuw 100 miljoen dollar op

05 mei 2020

De mobiele bank N26 haalt in een nieuwe ronde 100 miljoen dollar op, om goed gewapend de naschokken van de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden.
Lees meer


Fold prepaid creditcard pakt uit met bitcoin rewards

14 april 2020

De startup Fold lanceert weldra een Visa creditcard die gebruikers bij aankopen zal belonen in bitcoins.
Lees meer


ICS medewerker steelt geld van klanten

07 april 2020

Een medewerker van International Card Services heeft bijna 25.000 euro gestolen van klanten.
Lees meer