Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is een creditcard?

Wat is een creditcard?

Wat is een creditcard?

28 juni 2015 - door Redactie

Je ziet het vast weleens staan op deuren van winkels of online dat je kunt betalen met een creditcard, maar wat is een creditcard nou precies? En wat is het verschil tussen een creditcard en bijvoorbeeld de gewone betaalpas van je bank?

Met een creditcard kun je wereldwijd overal en altijd veilig betalen en hoef je dus niet meer met veel contant geld of vreemde valuta's op zak te lopen. Een ander groot verschil tussen je creditcard en je normale bankpas is dat je jouw aankoop pas achteraf moet betalen. Het bedrag wordt dus niet meteen van je rekening afgeschreven wat handig kan zijn als je even krap bij kas zit. 

Als je een creditcard bezit heb je dus altijd een kleine lening achter de hand die je kunt aanspreken voor het doen van onverwachte aankopen. 

Als je merkt dat je aan het einde van de maand het aankoopbedrag niet kunt betalen dan kun je bij jouw creditcardmaatschappij ook gespreid terug betalen, maar hier staat wel een hoge rente tegenover.

In Nederland kun je jouw kredietkaarten gebruiken in betaalautomaten of in winkels en restaurants maar ook online kun je aankopen doen. In het buitenland is het vaak verstandig om je hotel, eten en drinken en eventuele aankopen met een creditcard te betalen. Je aankopen zijn namelijk de hele reis verzekerd tegen schade, diefstal of verlies. Ook voorkom je zo dat je geld moet omwisselen tegen ongunstige koersen en dat je aan het einde van de reis met vreemde valuta achterblijft. 

In het buitenland kun je niet overal terecht met je gewone bankpas waardoor het hebben van een creditcard veel gemakkelijker is. Tegen onterechte afschrijvingen op je creditcard ben je verzekerd en zul je dit dus veel gemakkelijker terugkrijgen tegenover bijvoorbeeld fraude met je pinpas. 

Een creditcard is dus een slim, veilig en voordelig betaalmiddel. Er zijn creditcardmaatschappijen die je punten geven bij jouw aankopen waardoor je dus ook nog eens ongemerkt spaart voor extra voordeel. 

De creditcard wordt wereldwijd aanvaard

Overal ter wereld kun je terecht met je creditcard omdat iedereen wereldwijd weet wat een creditcard is. Je  kunt met je creditcard niet alleen online winkelen en betalen voor bijvoorbeeld de autohuur en je hotelovernachtingen, je kunt ook, mocht dat nodig zijn, in iedere ATM-betaalautomaat in het buitenland geld opnemen. 

Je krijgt maandelijks netjes een overzicht met al je aankopen en uitgaven zodat je dus precies weet hoeveel je hebt besteed. Je kunt je creditcard van je bank ook laten koppelen aan jouw betaalrekening waardoor je door middel van internetbankieren altijd op de hoogte kunt blijven van je financiële situatie. 

Nog even terug naar de vraag: wat is een creditcard? Een creditcard helpt je aan geld waar je dat wereldwijd nodig hebt en zorgt ervoor dat je aankopen verzekerd zijn; het is vaak ook een garantie als je bijvoorbeeld een auto, gereedschap of iets anders gaat huren. Verhuurmaatschappijen vinden het fijn als je betaalt met je creditcard omdat dit hun extra zekerheid geeft. 

Een ander groot voordeel van het hebben van een creditcard is dat je altijd beschikt over een goede klantenservice. Dag en nacht, zeven dagen per week kun je jouw maatschappij van over de hele wereld bereiken als je problemen hebt met jouw creditcard. 

Gebruik de creditcard verstandig

Om jezelf niet in financiële problemen te brengen is het zaak dat je verstandig omgaat met je uitgaven. 

Gebruik je creditcard alleen voor zaken en aankopen die echt noodzakelijk zijn om te voorkomen dat je in de schulden raakt. Lenen is altijd duur; of je nu rood staat bij jouw bank of een openstaand bedrag op je creditcard hebt. Er zijn jaarlijkse kosten die je moet betalen voor je creditcard en aan geld opnemen uit de automaat zijn kosten verbonden. 

Probeer dit dus zo veel mogelijk te beperken. Verder hoor je tegenwoordig veel over creditcardfraude dus geef nooit zomaar je naam of kaartgegevens af als iemand hierom telefonisch of via de e-mail vraagt. Zorg dat je geen creditcardfraude slachtoffer wordt en ga verstandig om met je uitgaven en de gegevens van jouw creditcard.

Finst

Laatste artikels over Kredietkaarten


Neobank bunq lanceert gratis creditcards

21 december 2023

Finn is de naam van de nieuwe persoonlijke assistent van bunq. Via een chatfunctie krijg je snel antwoorden op al je vragen.


Inchecken met creditcard in OV op steeds meer plekken mogelijk

09 oktober 2022

In steeds meer regio’s kunnen reizigers niet alleen met hun OV-chipkaart, maar ook met een creditcard, bankpas, mobiele telefoon of smartwatch contactloos in- en uitchecken.


Contant geld blijft populair

15 juni 2021

Ondanks een toename van het elektronisch betalen, zal contant betalen nog een tijdje belangrijk blijven.


Meer dan driekwart van de betalingen gaat contactloos

30 september 2020

Betalingsverwerker Visa meldt dat de betalingen op hun netwerk sinds juni voor ruim 75 procent contactloos gebeuren.


Minder nieuwe creditcards door coronacrisis

15 september 2020

De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.


Europese banken werken aan eigen betaalsysteem

30 juli 2020

Zestien Europese banken, waaronder ING en BNP Paribas, willen een nieuw betaalsysteem op poten zetten dat een tegenhanger moet worden van Visa of Mastercard.


Steeds meer prepaid creditcards in omloop

25 juni 2020

De stijgende populariteit van neobanken zorgt ervoor dat er steeds meer prepaid creditcards in omloop zijn in plaats van de klassieke betaalkaarten.


2 miljard dollar zoek bij betalingsverwerker Wirecard

19 juni 2020

De Duitse betaalgigant Wirecard moest opbiechten dat het 2 miljard dollar niet meer kan vinden. Op de beurs wordt het aandeel fors afgestraft.


Coronacrisis zorgt voor doorbraak contactloos betalen

15 juni 2020

Uit cijfers van Mastercard blijkt dat 78% van alle transacties in Europa contactloos gebeurde.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl