07 november 2015 - door Redactie
Een kenmerk van de creditcard is dat de betaling achteraf plaatsvindt. Steeds meer winkels kiezen ervoor om betalingen met de creditcard te accepteren. Niet alleen online winkels, maar ook steeds meer fysieke winkels.
Voor consumenten is de creditcard een interessant betaalmiddel. De kaart is klein en kan dan ook eenvoudig meegenomen worden in onder andere een portemonnee. Zodra je een product koopt wordt het geld niet direct van je bankrekening afgeschreven. Koop je met een betaalpas van jouw bank, dan is dat wel het geval. Een creditcard kun je altijd gebruiken, ook als je banksaldo negatief is op dit moment.
Welke partijen zijn er allemaal betrokken als er een creditcardtransactie plaatsvindt? De winkel waar je een aankoop wilt doen moet creditcards accepteren, anders kan er geen transactie plaatsvinden. Daarnaast ben je zelf ook een betrokken partij. Je moet de pas tevoorschijn halen zodra je een aankoop wilt doen.
Op de creditcard staat het creditcard nummer en een zogenaamde CVV code. Deze CVV code is een veiligheidscode waarmee betalingen veilig afgehandeld kunnen worden. Als de betaling is geslaagd heb je als het ware geld geleend bij de creditcard aanbieder. Deze zorgt er voor dat het uitgeleende geld bij hen terugkomt door het geld van je bankrekening af te schrijven. Na aanschaf van het product kan het nog enkele weken duren voordat het geld ook daadwerkelijk van jouw bankrekening wordt afgeschreven. Daarnaast bieden sommige aanbieders ook gespreid betalen aan. Als het om een hoog bedrag gaat kun je dit in delen terug betalen.
Een creditcard is een veilig betaalmiddel. Er zit altijd een limiet op het maximaal op te nemen geld. Deze limiet wordt vastgesteld tijdens de aanvraag van de kaart. Als je een laag inkomen hebt zal de limiet vanzelfsprekend lager uitvallen. Heb je veel financiële ruimte, dan is een limiet van 2.500, 5.000 of zelfs 10.000 euro niet ondenkbaar. Een betaling verrichten met een creditcard duurt niet lang, binnen een minuut is de transactie uitgevoerd. Het is dan ook een ideaal betaalmiddel!
21 december 2023
Finn is de naam van de nieuwe persoonlijke assistent van bunq. Via een chatfunctie krijg je snel antwoorden op al je vragen.
09 oktober 2022
In steeds meer regio’s kunnen reizigers niet alleen met hun OV-chipkaart, maar ook met een creditcard, bankpas, mobiele telefoon of smartwatch contactloos in- en uitchecken.
15 juni 2021
Ondanks een toename van het elektronisch betalen, zal contant betalen nog een tijdje belangrijk blijven.
30 september 2020
Betalingsverwerker Visa meldt dat de betalingen op hun netwerk sinds juni voor ruim 75 procent contactloos gebeuren.
15 september 2020
De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.
30 juli 2020
Zestien Europese banken, waaronder ING en BNP Paribas, willen een nieuw betaalsysteem op poten zetten dat een tegenhanger moet worden van Visa of Mastercard.
25 juni 2020
De stijgende populariteit van neobanken zorgt ervoor dat er steeds meer prepaid creditcards in omloop zijn in plaats van de klassieke betaalkaarten.
19 juni 2020
De Duitse betaalgigant Wirecard moest opbiechten dat het 2 miljard dollar niet meer kan vinden. Op de beurs wordt het aandeel fors afgestraft.
15 juni 2020
Uit cijfers van Mastercard blijkt dat 78% van alle transacties in Europa contactloos gebeurde.