Je bent hier: Home > Nieuws > Is de prepaid creditcard een alternatief voor de OV-chipkaart?

Is de prepaid creditcard een alternatief voor de OV-chipkaart?

Is de prepaid creditcard een alternatief voor de OV-chipkaart?

03 juli 2016 - door Redactie

De OV-chipkaart is sinds de lancering steeds verder onder vuur komen te liggen. Vooral de hoge aanschafkosten zijn voor veel mensen een doorn in het oog.

Daarnaast vergeten mensen regelmatig in- of uit te checken. Dit kan leiden tot hoge boetes of juist hogere tarieven die in rekening worden gebracht. Al met al een hoop punten van frustratie. Er wordt dan ook gezocht naar oplossingen. KPN, Vodafone en de Nederlandse vervoersbedrijven hebben onlangs een test gedaan. De test kreeg de naam “Smart-OV”. Tijdens het onderzoek moest blijken of het in- en uitchecken met de smartphone een waardig alternatief kan zijn voor de huidige chipkaart. Zo’n 200 klanten van Vodafone en KPN hebben aan de test deelgenomen.

Speciale app

Er werd een speciale app ontwikkeld die gebruikt wordt om af te rekenen met de smartphone. Deze app, de Smart-OV-app, kan ook gebruikt worden in combinatie met een prepaid creditcard. Momenteel kan alleen de prepaid creditcard Vodafone SmartPass gebruikt worden en de kaarten die zijn uitgegeven door ICS. De speciale app laat zien of ingecheckt of uitgecheckt is. Groot voordeel is de werking van de app, ook als het scherm van de smartphone uit staat.

Of de prepaid creditcard een waardig alternatief is van de OV-chipkaart is lastig te zeggen. Het zal in ieder geval nog een hele tijd gaan duren voordat de huidige OV-chipkaart afgeschaft zal gaan worden. Lang niet iedereen heeft een smartphone waarop de app geïnstalleerd kan worden. Het zal dan ook nog jaren duren voordat de OV-chipkaart zal verdwijnen.

Succesvolle test

De pilot was alvast succesvol. Gebruikers vonden dat het in-en uitchecken makkelijk ging omdat ze hun smartphone toch altijd bij de hand hebben. Reizigers konden inchecken door hun telefoon voor de kaartlezers te houden, net als de OV-chipkaart. In de app konden ze dan meteen zien of ze ingecheckt waren en wat het resterende saldo was. De bedoeling is dat Smart-OV op termijn aan een breed publiek wordt aangeboden.

Finst

Laatste artikels over Kredietkaarten


Neobank bunq lanceert gratis creditcards

21 december 2023

Finn is de naam van de nieuwe persoonlijke assistent van bunq. Via een chatfunctie krijg je snel antwoorden op al je vragen.


Inchecken met creditcard in OV op steeds meer plekken mogelijk

09 oktober 2022

In steeds meer regio’s kunnen reizigers niet alleen met hun OV-chipkaart, maar ook met een creditcard, bankpas, mobiele telefoon of smartwatch contactloos in- en uitchecken.


Contant geld blijft populair

15 juni 2021

Ondanks een toename van het elektronisch betalen, zal contant betalen nog een tijdje belangrijk blijven.


Meer dan driekwart van de betalingen gaat contactloos

30 september 2020

Betalingsverwerker Visa meldt dat de betalingen op hun netwerk sinds juni voor ruim 75 procent contactloos gebeuren.


Minder nieuwe creditcards door coronacrisis

15 september 2020

De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.


Europese banken werken aan eigen betaalsysteem

30 juli 2020

Zestien Europese banken, waaronder ING en BNP Paribas, willen een nieuw betaalsysteem op poten zetten dat een tegenhanger moet worden van Visa of Mastercard.


Steeds meer prepaid creditcards in omloop

25 juni 2020

De stijgende populariteit van neobanken zorgt ervoor dat er steeds meer prepaid creditcards in omloop zijn in plaats van de klassieke betaalkaarten.


2 miljard dollar zoek bij betalingsverwerker Wirecard

19 juni 2020

De Duitse betaalgigant Wirecard moest opbiechten dat het 2 miljard dollar niet meer kan vinden. Op de beurs wordt het aandeel fors afgestraft.


Coronacrisis zorgt voor doorbraak contactloos betalen

15 juni 2020

Uit cijfers van Mastercard blijkt dat 78% van alle transacties in Europa contactloos gebeurde.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl