Je bent hier: Home > Nieuws > Boekhouding uitbesteden of zelf doen?

Boekhouding uitbesteden of zelf doen?

Boekhouding uitbesteden of zelf doen?

26 juli 2018

Nu er steeds meer zelfstandigen komen, schieten ook de boekhoud- en administratiekantoren als paddenstoelen uit de grond.

En toegegeven, het is natuurlijk best aantrekkelijk om je administratie uit te besteden, zeker als je er zelf niet zo heel dol op bent of het je aan kennis ontbreekt. Maar ga niet zomaar met de eerste de beste in zee als je een boekhouder zoekt.

Wat wel en wat niet uitbesteden?

Je kunt aan een administratiekantoor van alles uitbesteden. Het doen van je Btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting, maar ook de rest van je administratie. Je kan je boekhouder zelf inschakelen om een zakelijke lening te pakken te krijgen. Hij zal dan helpen om de bank te overtuigen om jou een krediet toe te staan.

Houd er wel rekening mee dat de kosten oplopen naarmate je meer aan een boekhouder overlaat. Als je slechts enkele facturen per maand te versturen hebt dan kun je overwegen om dat gewoon zelf te doen. En als de Btw-aangifte niet al te ingewikkeld is dan is het wellicht een overweging om ook dit gewoon zelf te regelen. De aangifte inkomstenbelasting kan wel ingewikkeld zijn, zeker als er een leaseauto van de zaak is of andere aspecten waarmee rekening moet worden gehouden. De kosten voor het laten invullen van je aangifte verdien je vaak terug doordat je minder belasting hoeft af te dragen als je je aangifte door een deskundige laat invullen.

Je blijft wel zelf verantwoordelijk

Onthoud wel dat je altijd zelf verantwoordelijk blijft voor je administratie. Als de aangifte inkomstenbelasting of de Btw-aangifte te laat wordt ingediend dan zal jij de boete moeten betalen. Houd dus goed de vinger aan de pols bij  de boekhouder of alles op tijd wordt ingediend. Als je een boekhouder zoekt is het dan ook raadzaam om eens bij collega’s te informeren of zij goede ervaringen hebben met hun administratiekantoor. Dit kan je de nodige research besparen en hopelijk ook de frustratie van een administrateur die zijn werk niet al te serieus neemt en uitsluitend uit is op het sturen van hoge facturen.


Laatste artikels over Belastingen


Welke kosten kan ik als zzp'er aftrekken?

09 maart 2019

Als zelfstandig ondernemer kun je bepaalde kosten aftrekken van je inkomsten als je aangifte doet voor de inkomstenbelasting.
Lees meer


Besparen op belastingen via bezwaar tegen WOZ-waarde

07 februari 2019

De waarde van jouw onroerende zaken wordt elk jaar door de gemeente vastgesteld. Deze WOZ-waarde heeft een impact op jouw onroerende zaak-belasting, maar ook op de waterschaps-, vermogens- en inkomstenbelasting.
Lees meer


Miljoenenverliezen door stakingen

06 januari 2019

Sinds er vakbonden zijn wordt er gestaakt. Er wordt gestaakt om meer salaris te eisen of om maatregelen af te dwingen voor het verlagen van de werkdruk of het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.
Lees meer


Nog maar twee belastingschijven vanaf 2021

25 september 2018

De huidige 4 schijven worden vervangen door een tweeschijvenstelsel. Ook in 2019 zal er al een belangrijke wijziging zijn in de belastingschijven.
Lees meer
geld lenen kost geld