Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe gebruik ik mijn creditcard veilig online?

Hoe gebruik ik mijn creditcard veilig online?

Hoe gebruik ik mijn creditcard veilig online?

02 oktober 2018

We shoppen steeds meer online. En online betalen gaat ook heel simpel. Je doet dit via iDeal of met behulp van een creditcard. Als je kiest voor de laatste optie dan is het verstandig om op een paar zaken te letten.

Allereerst moet de verbinding uiteraard beveiligd zijn. Dit zie je aan het slotje op de adresbalk in je browser. Soms kleurt de balk groen. Het webadres voor de betaling moet beginnen met https://. Als aan deze voorwaarden is voldaan dan kun je veilig een betaling verrichten. Je gegevens worden versleuteld vestuurd en kunnen niet door een hacker worden onderschept.

Kan ik mijn creditcard gegevens opslaan?

Sommige websites bieden de mogelijkheid om je creditcard gegevens op te slaan. Het gaat dan om het cardnummer en de vervaldatum. Vaak moet je bij het doen van een betaling nog wel de CVC code invoeren, deze staat op de achterkant van de creditcard. Er zijn ook websites die ook deze CVC code opslaan. Op zich kan dit geen kwaad. Maar zorg ervoor dat je je voor websites die dit soort gegevens van jou bewaren een sterk wachtwoord gebruikt. Want als de informatie wordt gestolen dan kan de dief zonder beperkingen gebruik maken van jouw creditcard. Je bent weliswaar verzekerd tegen misbruik, maar je hebt natuurlijk ook zelf nog een verantwoordelijkheid hierin.

Gebruik je creditcard alleen als je een veilige verbinding hebt

Betalingen met je creditcard kun je natuurlijk ook doen met een mobiel apparaat zoals een smartphone of een tablet. Doe dit niet als je gebruik maakt van een onbeveiligde internetverbinding zoals je die hebt in de trein, in een hotel of op de camping. Als je toch een betaling moet doen, schakel dan over op het 4G netwerk of beter nog: Doe de betaling als je thuis bent en gebruik kunt maken van je eigen beveiligde Wifi verbinding.

Wat moet ik doen bij misbruik?

Als je merkt dat je creditcard gegevens zijn misbruikt, laat deze dan direct blokkeren om verder misbruik te voorkomen. Neem contact op met de verstrekker van de card en meld het misbruik. Betalingen die jij niet hebt gedaan kun je laten terugboeken. In de meeste gevallen wordt de card als vervallen gemarkeerd en krijg je een nieuwe card met een nieuw nummer en CVC code zodat de dief niets meer heeft aan de gestolen gegevens.

Nog niet in het bezit van een creditcard? Op deze website kan je een creditcard vergelijking maken.


Laatste artikels over Kredietkaarten


Hoe houd ik mijn creditcard uitgaven binnen de perken?

05 november 2018

Steeds meer mensen winkelen online en steeds meer mensen hebben voor dat doel een creditcard. En de meeste creditcards hebben een bestedingslimiet van 2.500 euro of meer.
Lees meer


Creditcards automatisch geblokkeerd bij betalingsachterstand

18 september 2018

ICS gaat creditcards blokkeren die een betalingsachterstand hebben. Vanaf november moet je binnen de 3 weken je creditcardschuld betaald hebben.
Lees meer


Wat is de beste creditcard voor in het buitenland?

05 mei 2018

Als je naar het buitenland gaat met vakantie of voor een zakelijke trip, dan wil je overal gemakkelijk en veilig kunnen betalen bij restaurants, hotels en winkels.
Lees meer


Zal ik wel of niet een creditcard aanvragen?

28 februari 2018

Een creditcard is erg handig. Je betaalt er wereldwijd mee in winkels of restaurants en ook bij online aankopen wordt een creditcard vrijwel overal aanvaard.
Lees meer
geld lenen kost geld