Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe gebruik ik mijn creditcard veilig online?

Hoe gebruik ik mijn creditcard veilig online?

Hoe gebruik ik mijn creditcard veilig online?

02 oktober 2018 - door Redactie

We shoppen steeds meer online. En online betalen gaat ook heel simpel. Je doet dit via iDeal of met behulp van een creditcard. Als je kiest voor de laatste optie dan is het verstandig om op een paar zaken te letten.

Allereerst moet de verbinding uiteraard beveiligd zijn. Dit zie je aan het slotje op de adresbalk in je browser. Soms kleurt de balk groen. Het webadres voor de betaling moet beginnen met https://. Als aan deze voorwaarden is voldaan dan kun je veilig een betaling verrichten. Je gegevens worden versleuteld vestuurd en kunnen niet door een hacker worden onderschept.

Kan ik mijn creditcard gegevens opslaan?

Sommige websites bieden de mogelijkheid om je creditcard gegevens op te slaan. Het gaat dan om het cardnummer en de vervaldatum. Vaak moet je bij het doen van een betaling nog wel de CVC code invoeren, deze staat op de achterkant van de creditcard. Er zijn ook websites die ook deze CVC code opslaan. Op zich kan dit geen kwaad. Maar zorg ervoor dat je je voor websites die dit soort gegevens van jou bewaren een sterk wachtwoord gebruikt. Want als de informatie wordt gestolen dan kan de dief zonder beperkingen gebruik maken van jouw creditcard. Je bent weliswaar verzekerd tegen misbruik, maar je hebt natuurlijk ook zelf nog een verantwoordelijkheid hierin.

Gebruik je creditcard alleen als je een veilige verbinding hebt

Betalingen met je creditcard kun je natuurlijk ook doen met een mobiel apparaat zoals een smartphone of een tablet. Doe dit niet als je gebruik maakt van een onbeveiligde internetverbinding zoals je die hebt in de trein, in een hotel of op de camping. Als je toch een betaling moet doen, schakel dan over op het 4G netwerk of beter nog: Doe de betaling als je thuis bent en gebruik kunt maken van je eigen beveiligde Wifi verbinding.

Wat moet ik doen bij misbruik?

Als je merkt dat je creditcard gegevens zijn misbruikt, laat deze dan direct blokkeren om verder misbruik te voorkomen. Neem contact op met de verstrekker van de card en meld het misbruik. Betalingen die jij niet hebt gedaan kun je laten terugboeken. In de meeste gevallen wordt de card als vervallen gemarkeerd en krijg je een nieuwe card met een nieuw nummer en CVC code zodat de dief niets meer heeft aan de gestolen gegevens.

Nog niet in het bezit van een creditcard? Op deze website kan je een creditcard vergelijking maken.

Finst

Laatste artikels over Kredietkaarten


Neobank bunq lanceert gratis creditcards

21 december 2023

Finn is de naam van de nieuwe persoonlijke assistent van bunq. Via een chatfunctie krijg je snel antwoorden op al je vragen.


Inchecken met creditcard in OV op steeds meer plekken mogelijk

09 oktober 2022

In steeds meer regio’s kunnen reizigers niet alleen met hun OV-chipkaart, maar ook met een creditcard, bankpas, mobiele telefoon of smartwatch contactloos in- en uitchecken.


Contant geld blijft populair

15 juni 2021

Ondanks een toename van het elektronisch betalen, zal contant betalen nog een tijdje belangrijk blijven.


Meer dan driekwart van de betalingen gaat contactloos

30 september 2020

Betalingsverwerker Visa meldt dat de betalingen op hun netwerk sinds juni voor ruim 75 procent contactloos gebeuren.


Minder nieuwe creditcards door coronacrisis

15 september 2020

De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.


Europese banken werken aan eigen betaalsysteem

30 juli 2020

Zestien Europese banken, waaronder ING en BNP Paribas, willen een nieuw betaalsysteem op poten zetten dat een tegenhanger moet worden van Visa of Mastercard.


Steeds meer prepaid creditcards in omloop

25 juni 2020

De stijgende populariteit van neobanken zorgt ervoor dat er steeds meer prepaid creditcards in omloop zijn in plaats van de klassieke betaalkaarten.


2 miljard dollar zoek bij betalingsverwerker Wirecard

19 juni 2020

De Duitse betaalgigant Wirecard moest opbiechten dat het 2 miljard dollar niet meer kan vinden. Op de beurs wordt het aandeel fors afgestraft.


Coronacrisis zorgt voor doorbraak contactloos betalen

15 juni 2020

Uit cijfers van Mastercard blijkt dat 78% van alle transacties in Europa contactloos gebeurde.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl