Je bent hier: Home > Nieuws > Moet ik volgend jaar overstappen naar een nieuwe zorgverzekering?

Moet ik volgend jaar overstappen naar een nieuwe zorgverzekering?

Moet ik volgend jaar overstappen naar een nieuwe zorgverzekering?

09 oktober 2018 - door Redactie

Ieder jaar maken de zorgverzekeraars in november hun premie en pakketten bekend voor de zorgverzekering voor het nieuwe jaar. En voor een deel van de Nederlanders betekent dat stress, want moet ik nu overstappen of niet?

De premie is daarbij vaak van doorslaggevende betekenis, maar het is verstandig om naar andere zaken ook goed te kijken bij het vergelijken van zorgverzekeringen

De basisverzekering wordt jaarlijks aangepast

Ieder jaar zijn er aanpassingen in de basisverzekering. Die worden bepaald door de regering. Het kabinet beslist wat er in de basisverzekering zit en wat er eventueel uit gaat. Hoe hoog de premie voor die basisverzekering wordt bepalen de zorgverzekeraars zelf. Als bepaalde voorzieningen uit de basisverzekering gaan worden die in veel gevallen overgeheveld naar de aanvullende verzekeringen. Je kunt dan zelf bepalen of je je voor deze kosten wilt bijverzekeren. 

Het vrijwillig eigen risico

Iedere verzekerde van 18 jaar en ouder heeft een eigen risico. Voor 2019 wordt dit bedrag niet aangepast en gehandhaafd op 385 euro per persoon per jaar. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een aanvullend eigen risico op de zorgverzekering te nemen tot maximaal 500 euro. Als je goed gezond bent kun je die ‘gok’ nemen, het scheelt je gemiddeld zo’n 15 euro per maand aan premie. Houd er wel rekening mee dat je dan het bedrag aan eigen risico wel moet kunnen betalen mocht er toch wat gebeuren. 885 euro lijkt misschien een hoop geld, maar één bezoek aan het ziekenhuis en je hebt het zeer waarschijnlijk volledig opgesoupeerd. 

Vergeet ook niet te controleren of je recht hebt op zorgtoeslag.

Wel of niet aanvullend verzekeren?

Of je je aanvullend verzekert of niet is een vrije keuze. Je kunt je aanvullend verzekeren voor tandartskosten en voor vergoedingen die niet in de basisverzekering zitten zoals brillen, hoortoestellen en extra bezoeken aan de fysiotherapeut. Vaak kun je van dit soort kosten wel inschatten of je ze gaat maken of niet. Heb je een volledig kunstgebit dan is een aanvullende tandartsverzekering waarschijnlijk niet nodig. Verwacht je geen nieuwe bril of hoortoestel nodig te hebben dan kun je de aanvullende verzekering wellicht schrappen. 

Finst

Laatste artikels over Verzekeren


Premies zorgverzekering stijgen sterk in 2024

13 november 2023

De zorgverzekeraars hebben de premies voor 2024 gepubliceerd. Gemiddeld gezien wordt de zorgverzekering 6,3% duurder.


Geld besparen met verzekeringen: meer dan een kostenpost

27 oktober 2023

Verzekeringen zijn een integraal onderdeel van ons financiële leven. Of het nu gaat om autoverzekeringen, ziektekostenverzekeringen, levensverzekeringen: ze bieden bescherming en gemoedsrust.


Dek de (financiële) risico's van verzuim af

11 oktober 2023

Als werkgever is het belangrijk dat je je goed verzekert. Hierbij moet je niet alleen denken aan een aansprakelijkheidsverzekering of inventarisverzekering, maar ook het afsluiten van een verzuimverzekering.


Autoverzekering flink duurder op een jaar

22 juni 2023

Volgens Independer is de premie van een autoverzekering met bijna 20% gestegen tegenover vorig jaar.


Ruim 1,4 miljoen mensen wisselen van hun zorgverzekering

11 januari 2023

Nog voor de afgelopen jaarwisseling kozen ruim 1,4 miljoen mensen in Nederland ervoor om te wisselen van zorgverzekering.


Alles voor een gezonde levensstijl in het nieuwe jaar

17 maart 2022

Een gezonde levensstijl is natuurlijk heel erg belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen.


Veel schadeclaims na stormen

20 februari 2022

De stormen Dudley en Eunice raasden door Nederland en maakten veel schade. Verzekeraars melden een oplopend aantal claims.


4 verzekeringen die je als startende ondernemer kunt overwegen

17 februari 2022

Er komt als startende ondernemer genoeg op je af om te regelen, waarbij je niet altijd direct denkt aan het verzekeren van bepaalde risico’s.


Overstromingsschade geschat op 160 tot 250 miljoen euro

11 november 2021

De Nederlandse verzekeraars verwachten dat de schadeclaims als gevolg van de overstromingen in Limburg en Noord-Brabant kunnen oplopen tot wel 250 miljoen euro.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl