Je bent hier: Home > Nieuws > Moet ik volgend jaar overstappen naar een nieuwe zorgverzekering?

Moet ik volgend jaar overstappen naar een nieuwe zorgverzekering?

Moet ik volgend jaar overstappen naar een nieuwe zorgverzekering?

09 oktober 2018

Ieder jaar maken de zorgverzekeraars in november hun premie en pakketten bekend voor de zorgverzekering voor het nieuwe jaar. En voor een deel van de Nederlanders betekent dat stress, want moet ik nu overstappen of niet?

De premie is daarbij vaak van doorslaggevende betekenis, maar het is verstandig om naar andere zaken ook goed te kijken bij het vergelijken van zorgverzekeringen

De basisverzekering wordt jaarlijks aangepast

Ieder jaar zijn er aanpassingen in de basisverzekering. Die worden bepaald door de regering. Het kabinet beslist wat er in de basisverzekering zit en wat er eventueel uit gaat. Hoe hoog de premie voor die basisverzekering wordt bepalen de zorgverzekeraars zelf. Als bepaalde voorzieningen uit de basisverzekering gaan worden die in veel gevallen overgeheveld naar de aanvullende verzekeringen. Je kunt dan zelf bepalen of je je voor deze kosten wilt bijverzekeren. 

Het vrijwillig eigen risico

Iedere verzekerde van 18 jaar en ouder heeft een eigen risico. Voor 2019 wordt dit bedrag niet aangepast en gehandhaafd op 385 euro per persoon per jaar. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een aanvullend eigen risico op de zorgverzekering te nemen tot maximaal 500 euro. Als je goed gezond bent kun je die ‘gok’ nemen, het scheelt je gemiddeld zo’n 15 euro per maand aan premie. Houd er wel rekening mee dat je dan het bedrag aan eigen risico wel moet kunnen betalen mocht er toch wat gebeuren. 885 euro lijkt misschien een hoop geld, maar één bezoek aan het ziekenhuis en je hebt het zeer waarschijnlijk volledig opgesoupeerd. 

Vergeet ook niet te controleren of je recht hebt op zorgtoeslag.

Wel of niet aanvullend verzekeren?

Of je je aanvullend verzekert of niet is een vrije keuze. Je kunt je aanvullend verzekeren voor tandartskosten en voor vergoedingen die niet in de basisverzekering zitten zoals brillen, hoortoestellen en extra bezoeken aan de fysiotherapeut. Vaak kun je van dit soort kosten wel inschatten of je ze gaat maken of niet. Heb je een volledig kunstgebit dan is een aanvullende tandartsverzekering waarschijnlijk niet nodig. Verwacht je geen nieuwe bril of hoortoestel nodig te hebben dan kun je de aanvullende verzekering wellicht schrappen. 


Laatste artikels over Verzekeren


Wat zijn de risico's als ik geen reisverzekering afsluit?

21 februari 2019

Als je met vakantie gaat dan is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Deze dekt de kosten als er onderweg iets vervelends en onverwachts gebeurt.
Lees meer


De jaarlijkse decemberstress: De zorgverzekering

07 december 2018

Ieder jaar worden we in Nederland weer bedolven onder de reclame voor de nieuwe zorgverzekering. Zorgverzekeraars rollen over elkaar heen met aanbiedingen, premiekortingen of juist een extra uitgebreid pakket.
Lees meer


Moet ik mijn verzekeringen heroverwegen?

15 oktober 2018

Tot begin deze eeuw hadden de meeste huishoudens een verzekeringsagent. Deze man of vrouw kwam gemiddeld eens in de twee jaar langs om het pakket aan verzekeringen dat het gezin had door te nemen en te bekijken of dit nog aansloot bij de situatie van de klant.
Lees meer


Ouderen vergeten toeslagen aan te vragen

04 oktober 2018

Heel wat oudere mensen beseffen niet dat ze recht hebben op huur-en zorgtoeslag. Ze lopen hierdoor jaarlijks vele honderden tot duizenden euro's mis.
Lees meer
geld lenen kost geld