Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe houd ik mijn creditcard uitgaven binnen de perken?

Hoe houd ik mijn creditcard uitgaven binnen de perken?

Hoe houd ik mijn creditcard uitgaven binnen de perken?

05 november 2018 - door Redactie

Steeds meer mensen winkelen online en steeds meer mensen hebben voor dat doel een creditcard. En de meeste creditcards hebben een bestedingslimiet van 2.500 euro of meer.

Maar als je met dat handige plastic kaartje betaalt zal het geld ooit wel op tafel moeten komen. Een goede 'stok achter de deur' is om het openstaande saldo maandelijks geheel af te lossen en niet te kiezen voor een vast bedrag per maand. Bijkomend voordeel is dat je geen rente betaalt over het openstaande saldo. Om dit te kunnen doen moet het openstaande saldo niet te ver oplopen. Houd je uitgaven dus goed in de gaten.

Betaal als het kan op een andere manier

Als je bij een internetaankoop of betaling in een winkel of restaurant ook op een andere manier kunt betalen, bijvoorbeeld PIN of iDeal, kies daar dan voor als je saldo toereikend is. Dan zie je meteen dat de uitgave van je rekening af is en wat er nog “over” is om de maand mee uit te komen. Gebruik je creditcard alleen als het een andere betaalmethode niet kan, zoals voor aankopen in het buiteland via internet. Bedenk je vooraf of een aankoop echt nodig is. Bestel niet zomaar lukraak ‘leuke dingen’ omdat je ze toch pas over een maand hoeft te betalen.

Neem een prepaid creditcard

Als je de neiging hebt om structureel te veel geld uit te geven met je creditcard, overweeg dan een prepaid creditcard. Dit is een creditcard waar je vooraf geld op moet storten. Daarna kun je hem gebruiken als een gewone creditcard. Het voordeel is dat je nooit méér geld kunt uitgeven dan wat je op de card hebt gezet. Zo kun je toch gebruik maken van de voordelen, zoals online aankopen doen of gemakkelijk betalen in een land waar de euro niet het wettig betaalmiddel is.

Wees voorzichtig met je creditcard gegevens

Wees altijd zorgvuldig met je creditcard gegevens. Als je online betaalt, controleer dan of er gebruik wordt gemaakt van een beveiligde verbinding. Geef de gegevens van je creditcard nooit aan iemand anders. Een betaling voor iemand anders doen is 1 ding, maar houd je cardgegevens voor jezelf. Iemand die je cardnummer, vervaldatum en cvc code heeft kan tot aan de bestedingslimiet uitgaven doen. En dat kan een flinke financiële strop betekenen.

Finst

Laatste artikels over Kredietkaarten


Neobank bunq lanceert gratis creditcards

21 december 2023

Finn is de naam van de nieuwe persoonlijke assistent van bunq. Via een chatfunctie krijg je snel antwoorden op al je vragen.


Inchecken met creditcard in OV op steeds meer plekken mogelijk

09 oktober 2022

In steeds meer regio’s kunnen reizigers niet alleen met hun OV-chipkaart, maar ook met een creditcard, bankpas, mobiele telefoon of smartwatch contactloos in- en uitchecken.


Contant geld blijft populair

15 juni 2021

Ondanks een toename van het elektronisch betalen, zal contant betalen nog een tijdje belangrijk blijven.


Meer dan driekwart van de betalingen gaat contactloos

30 september 2020

Betalingsverwerker Visa meldt dat de betalingen op hun netwerk sinds juni voor ruim 75 procent contactloos gebeuren.


Minder nieuwe creditcards door coronacrisis

15 september 2020

De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.


Europese banken werken aan eigen betaalsysteem

30 juli 2020

Zestien Europese banken, waaronder ING en BNP Paribas, willen een nieuw betaalsysteem op poten zetten dat een tegenhanger moet worden van Visa of Mastercard.


Steeds meer prepaid creditcards in omloop

25 juni 2020

De stijgende populariteit van neobanken zorgt ervoor dat er steeds meer prepaid creditcards in omloop zijn in plaats van de klassieke betaalkaarten.


2 miljard dollar zoek bij betalingsverwerker Wirecard

19 juni 2020

De Duitse betaalgigant Wirecard moest opbiechten dat het 2 miljard dollar niet meer kan vinden. Op de beurs wordt het aandeel fors afgestraft.


Coronacrisis zorgt voor doorbraak contactloos betalen

15 juni 2020

Uit cijfers van Mastercard blijkt dat 78% van alle transacties in Europa contactloos gebeurde.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl