Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe houd ik mijn creditcard uitgaven binnen de perken?

Hoe houd ik mijn creditcard uitgaven binnen de perken?

Hoe houd ik mijn creditcard uitgaven binnen de perken?

05 november 2018

Steeds meer mensen winkelen online en steeds meer mensen hebben voor dat doel een creditcard. En de meeste creditcards hebben een bestedingslimiet van 2.500 euro of meer.

Maar als je met dat handige plastic kaartje betaalt zal het geld ooit wel op tafel moeten komen. Een goede 'stok achter de deur' is om het openstaande saldo maandelijks geheel af te lossen en niet te kiezen voor een vast bedrag per maand. Bijkomend voordeel is dat je geen rente betaalt over het openstaande saldo. Om dit te kunnen doen moet het openstaande saldo niet te ver oplopen. Houd je uitgaven dus goed in de gaten.

Betaal als het kan op een andere manier

Als je bij een internetaankoop of betaling in een winkel of restaurant ook op een andere manier kunt betalen, bijvoorbeeld PIN of iDeal, kies daar dan voor als je saldo toereikend is. Dan zie je meteen dat de uitgave van je rekening af is en wat er nog “over” is om de maand mee uit te komen. Gebruik je creditcard alleen als het een andere betaalmethode niet kan, zoals voor aankopen in het buiteland via internet. Bedenk je vooraf of een aankoop echt nodig is. Bestel niet zomaar lukraak ‘leuke dingen’ omdat je ze toch pas over een maand hoeft te betalen.

Neem een prepaid creditcard

Als je de neiging hebt om structureel te veel geld uit te geven met je creditcard, overweeg dan een prepaid creditcard. Dit is een creditcard waar je vooraf geld op moet storten. Daarna kun je hem gebruiken als een gewone creditcard. Het voordeel is dat je nooit méér geld kunt uitgeven dan wat je op de card hebt gezet. Zo kun je toch gebruik maken van de voordelen, zoals online aankopen doen of gemakkelijk betalen in een land waar de euro niet het wettig betaalmiddel is.

Wees voorzichtig met je creditcard gegevens

Wees altijd zorgvuldig met je creditcard gegevens. Als je online betaalt, controleer dan of er gebruik wordt gemaakt van een beveiligde verbinding. Geef de gegevens van je creditcard nooit aan iemand anders. Een betaling voor iemand anders doen is 1 ding, maar houd je cardgegevens voor jezelf. Iemand die je cardnummer, vervaldatum en cvc code heeft kan tot aan de bestedingslimiet uitgaven doen. En dat kan een flinke financiële strop betekenen.


Laatste artikels over Kredietkaarten


Waarom worden prepaid creditcards soms niet aanvaard?

11 juni 2019

Bij het huren van een auto of het boeken van een hotel worden prepaid creditcards soms niet aanvaard. Hoe komt dit eigenlijk?
Lees meer


Apple lanceert eigen credit card

04 april 2019

Apple lanceert in de zomer in de VS zijn eigen credit card. Achter de schermen wordt er wel samengewerkt met Goldman Sachs en Mastercard.
Lees meer


Zo gebruik je je creditcard op een verantwoorde manier

15 februari 2019

Een creditcard is reuze handig. Je kunt er online aankopen mee betalen en in het buitenland mee afrekenen zonder dat je vreemd geld op zak hoeft te hebben.
Lees meer


Wat is het alternatief voor een creditcard?

11 december 2018

Steeds meer mensen hebben een creditcard. Dit betaalmiddel is erg handig voor het doen van betalingen in het buitenland of voor het betalen van online aankopen.
Lees meer
geld lenen kost geld