Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe houd ik mijn creditcard uitgaven binnen de perken?

Hoe houd ik mijn creditcard uitgaven binnen de perken?

Hoe houd ik mijn creditcard uitgaven binnen de perken?

05 november 2018

Steeds meer mensen winkelen online en steeds meer mensen hebben voor dat doel een creditcard. En de meeste creditcards hebben een bestedingslimiet van 2.500 euro of meer.

Maar als je met dat handige plastic kaartje betaalt zal het geld ooit wel op tafel moeten komen. Een goede 'stok achter de deur' is om het openstaande saldo maandelijks geheel af te lossen en niet te kiezen voor een vast bedrag per maand. Bijkomend voordeel is dat je geen rente betaalt over het openstaande saldo. Om dit te kunnen doen moet het openstaande saldo niet te ver oplopen. Houd je uitgaven dus goed in de gaten.

Betaal als het kan op een andere manier

Als je bij een internetaankoop of betaling in een winkel of restaurant ook op een andere manier kunt betalen, bijvoorbeeld PIN of iDeal, kies daar dan voor als je saldo toereikend is. Dan zie je meteen dat de uitgave van je rekening af is en wat er nog “over” is om de maand mee uit te komen. Gebruik je creditcard alleen als het een andere betaalmethode niet kan, zoals voor aankopen in het buiteland via internet. Bedenk je vooraf of een aankoop echt nodig is. Bestel niet zomaar lukraak ‘leuke dingen’ omdat je ze toch pas over een maand hoeft te betalen.

Neem een prepaid creditcard

Als je de neiging hebt om structureel te veel geld uit te geven met je creditcard, overweeg dan een prepaid creditcard. Dit is een creditcard waar je vooraf geld op moet storten. Daarna kun je hem gebruiken als een gewone creditcard. Het voordeel is dat je nooit méér geld kunt uitgeven dan wat je op de card hebt gezet. Zo kun je toch gebruik maken van de voordelen, zoals online aankopen doen of gemakkelijk betalen in een land waar de euro niet het wettig betaalmiddel is.

Wees voorzichtig met je creditcard gegevens

Wees altijd zorgvuldig met je creditcard gegevens. Als je online betaalt, controleer dan of er gebruik wordt gemaakt van een beveiligde verbinding. Geef de gegevens van je creditcard nooit aan iemand anders. Een betaling voor iemand anders doen is 1 ding, maar houd je cardgegevens voor jezelf. Iemand die je cardnummer, vervaldatum en cvc code heeft kan tot aan de bestedingslimiet uitgaven doen. En dat kan een flinke financiële strop betekenen.


Laatste artikels over Kredietkaarten


Hoe gebruik ik mijn creditcard veilig online?

02 oktober 2018

We shoppen steeds meer online. En online betalen gaat ook heel simpel. Je doet dit via iDeal of met behulp van een creditcard. Als je kiest voor de laatste optie dan is het verstandig om op een paar zaken te letten.
Lees meer


Creditcards automatisch geblokkeerd bij betalingsachterstand

18 september 2018

ICS gaat creditcards blokkeren die een betalingsachterstand hebben. Vanaf november moet je binnen de 3 weken je creditcardschuld betaald hebben.
Lees meer


Wat is de beste creditcard voor in het buitenland?

05 mei 2018

Als je naar het buitenland gaat met vakantie of voor een zakelijke trip, dan wil je overal gemakkelijk en veilig kunnen betalen bij restaurants, hotels en winkels.
Lees meer


Zal ik wel of niet een creditcard aanvragen?

28 februari 2018

Een creditcard is erg handig. Je betaalt er wereldwijd mee in winkels of restaurants en ook bij online aankopen wordt een creditcard vrijwel overal aanvaard.
Lees meer
geld lenen kost geld