Je bent hier: Home > Nieuws > Zo gebruik je je creditcard op een verantwoorde manier

Zo gebruik je je creditcard op een verantwoorde manier

Zo gebruik je je creditcard op een verantwoorde manier

15 februari 2019 - door Redactie

Een creditcard is reuze handig. Je kunt er online aankopen mee betalen en in het buitenland mee afrekenen zonder dat je vreemd geld op zak hoeft te hebben.

Het betalen met een creditcard wordt dan ook steeds populairder. Op een creditcard zit een bestedingslimiet, dit is om te voorkomen dat je onverantwoord geld uitgeeft. Dat wat je betaalt met je card moet immers wel weer worden afgerekend. Als je het openstaande saldo maandelijks direct aflost betaal je geen rente. Kies je voor gespreide betaling dan betaal je hierover een forse rente.

Wat is een verantwoorde bestedingslimiet?

De meeste creditcards die voor privé gebruik bedoeld zijn hebben een bestedingslimiet van tenminste 2.500 euro. Je kunt er betalingen mee doen tot deze limiet is bereikt. Als je vervolgens een bedrag van bijvoorbeeld 1.500 euro aflost kun je dat bedrag vervolgens weer opnieuw besteden.

Je kunt creditcard betalingen zonder problemen in vreemde valuta doen, het bedrag wordt omgerekend naar euro’s, hier worden wel extra kosten voor in rekening gebracht maar die zijn over het algemeen te verwaarlozen.

Als je inkomen niet al te hoog is dan is het verstandig om de bestedingen met je creditcard binnen de perken te houden zodat je het openstaande saldo maandelijks of anders binnen redelijke termijn kunt aflossen. Dit met het oog op de forse rente die je over een openstaand bedrag betaalt.

De prepaid creditcard

Als je schulden hebt kun je meestal geen creditcard aanvragen. Je kunt wel kiezen voor een prepaid creditcard. Hier moet je eerst zelf geld op storten voordat je er betalingen mee kunt doen. Als het saldo op is of onvoldoende kun je een betaling niet uitvoeren. Het grote voordeel is dat je met zo’n prepaid card nooit schulden kunt maken. Je kunt er immers niet ‘rood’ op staan. Je betaalt ook geen rente. Je kunt de card gebruiken voor online aankopen of diensten die uitsluitend met creditcard kunnen worden betaald. Let op: Een auto huren kan doorgaans niet met een prepaid creditcard.

Finst

Laatste artikels over Kredietkaarten


Neobank bunq lanceert gratis creditcards

21 december 2023

Finn is de naam van de nieuwe persoonlijke assistent van bunq. Via een chatfunctie krijg je snel antwoorden op al je vragen.


Inchecken met creditcard in OV op steeds meer plekken mogelijk

09 oktober 2022

In steeds meer regio’s kunnen reizigers niet alleen met hun OV-chipkaart, maar ook met een creditcard, bankpas, mobiele telefoon of smartwatch contactloos in- en uitchecken.


Contant geld blijft populair

15 juni 2021

Ondanks een toename van het elektronisch betalen, zal contant betalen nog een tijdje belangrijk blijven.


Meer dan driekwart van de betalingen gaat contactloos

30 september 2020

Betalingsverwerker Visa meldt dat de betalingen op hun netwerk sinds juni voor ruim 75 procent contactloos gebeuren.


Minder nieuwe creditcards door coronacrisis

15 september 2020

De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.


Europese banken werken aan eigen betaalsysteem

30 juli 2020

Zestien Europese banken, waaronder ING en BNP Paribas, willen een nieuw betaalsysteem op poten zetten dat een tegenhanger moet worden van Visa of Mastercard.


Steeds meer prepaid creditcards in omloop

25 juni 2020

De stijgende populariteit van neobanken zorgt ervoor dat er steeds meer prepaid creditcards in omloop zijn in plaats van de klassieke betaalkaarten.


2 miljard dollar zoek bij betalingsverwerker Wirecard

19 juni 2020

De Duitse betaalgigant Wirecard moest opbiechten dat het 2 miljard dollar niet meer kan vinden. Op de beurs wordt het aandeel fors afgestraft.


Coronacrisis zorgt voor doorbraak contactloos betalen

15 juni 2020

Uit cijfers van Mastercard blijkt dat 78% van alle transacties in Europa contactloos gebeurde.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl