Je bent hier: Home > Nieuws > Zo gebruik je je creditcard op een verantwoorde manier

Zo gebruik je je creditcard op een verantwoorde manier

Zo gebruik je je creditcard op een verantwoorde manier

15 februari 2019

Een creditcard is reuze handig. Je kunt er online aankopen mee betalen en in het buitenland mee afrekenen zonder dat je vreemd geld op zak hoeft te hebben.

Het betalen met een creditcard wordt dan ook steeds populairder. Op een creditcard zit een bestedingslimiet, dit is om te voorkomen dat je onverantwoord geld uitgeeft. Dat wat je betaalt met je card moet immers wel weer worden afgerekend. Als je het openstaande saldo maandelijks direct aflost betaal je geen rente. Kies je voor gespreide betaling dan betaal je hierover een forse rente.

Wat is een verantwoorde bestedingslimiet?

De meeste creditcards die voor privé gebruik bedoeld zijn hebben een bestedingslimiet van tenminste 2.500 euro. Je kunt er betalingen mee doen tot deze limiet is bereikt. Als je vervolgens een bedrag van bijvoorbeeld 1.500 euro aflost kun je dat bedrag vervolgens weer opnieuw besteden.

Je kunt creditcard betalingen zonder problemen in vreemde valuta doen, het bedrag wordt omgerekend naar euro’s, hier worden wel extra kosten voor in rekening gebracht maar die zijn over het algemeen te verwaarlozen.

Als je inkomen niet al te hoog is dan is het verstandig om de bestedingen met je creditcard binnen de perken te houden zodat je het openstaande saldo maandelijks of anders binnen redelijke termijn kunt aflossen. Dit met het oog op de forse rente die je over een openstaand bedrag betaalt.

De prepaid creditcard

Als je schulden hebt kun je meestal geen creditcard aanvragen. Je kunt wel kiezen voor een prepaid creditcard. Hier moet je eerst zelf geld op storten voordat je er betalingen mee kunt doen. Als het saldo op is of onvoldoende kun je een betaling niet uitvoeren. Het grote voordeel is dat je met zo’n prepaid card nooit schulden kunt maken. Je kunt er immers niet ‘rood’ op staan. Je betaalt ook geen rente. Je kunt de card gebruiken voor online aankopen of diensten die uitsluitend met creditcard kunnen worden betaald. Let op: Een auto huren kan doorgaans niet met een prepaid creditcard.


Laatste artikels over Kredietkaarten


Waarom worden prepaid creditcards soms niet aanvaard?

11 juni 2019

Bij het huren van een auto of het boeken van een hotel worden prepaid creditcards soms niet aanvaard. Hoe komt dit eigenlijk?
Lees meer


Apple lanceert eigen credit card

04 april 2019

Apple lanceert in de zomer in de VS zijn eigen credit card. Achter de schermen wordt er wel samengewerkt met Goldman Sachs en Mastercard.
Lees meer


Wat is het alternatief voor een creditcard?

11 december 2018

Steeds meer mensen hebben een creditcard. Dit betaalmiddel is erg handig voor het doen van betalingen in het buitenland of voor het betalen van online aankopen.
Lees meer


Hoe houd ik mijn creditcard uitgaven binnen de perken?

05 november 2018

Steeds meer mensen winkelen online en steeds meer mensen hebben voor dat doel een creditcard. En de meeste creditcards hebben een bestedingslimiet van 2.500 euro of meer.
Lees meer
geld lenen kost geld