Je bent hier: Home > Nieuws > Komt er een handelsoorlog tussen de VS, China en Europa?

Komt er een handelsoorlog tussen de VS, China en Europa?

Komt er een handelsoorlog tussen de VS, China en Europa?

18 maart 2019 - door Redactie

Er wordt al een tijdje dreigende taal gesproken door de leiders van China en de VS. Beide landen willen hun eigen economie beschermen.

Daarom moeten er volgens hun leiders maatregelen worden getroffen om te voorkomen dat het ene land het andere ‘overspoelt’ met goedkope producten waardoor de in eigen land geproduceerde goederen niet meer worden verkocht. China staat natuurlijk bekend om zijn spotgoedkope producten omdat de lonen er laag zijn en de Chinezen van oudsher een arbeidsmoraal hebben die je vrijwel nergens anders ziet. Maar of het verstandig is dat de regeringsleiders van China en de VS elkaar in de haren vliegen is natuurlijk nog maar de vraag.

Wordt de soep wel zo heet gegeten?

Sinds Donald Trump in Amerika president werd heeft hij al heel wat controversiële uitspraken gedaan. Er moet een muur komen op de grens met Mexico. Alles moet worden gedaan om Amerika weer van de Amerikanen te maken en het eigen volk volop te laten profiteren van de economische vooruitgang. Maar Trump kan dit niet alleen. Hij zal hoe dan ook partners over de hele wereld nodig hebben om de economie van ‘zijn’ Amerika te laten groeien. Want als de Amerikanen hoge importheffingen gaan invoeren voor China en wellicht ook voor Europa, dan zal dat onherroepelijk gevolgen hebben voor de export. En als Amerika met zijn spullen blijft zitten omdat er geen afzetmarkt meer voor te vinden is, dan kan die stoere taal van Trump zijn volk nog wel eens duur komen te staan.

Europa wacht af

Europa kreeg ook al een staaltje van het beleid van Trump te verwerken toen hij een heffing op staal aankondigde. Staal uit Europa, daar moest een forse belasting op worden geheven, want in Amerika waren ook staalfabrieken en die moesten goedkoper kunnen leveren. Maar een antwoord bleef natuurlijk niet uit. Er kwamen tegenmaatregelen. De Harley Davidson motoren zouden fors duurder worden. Dat vond de fabrikant niet zo’n goed idee, dus werden er meteen plannen gemaakt om de productie deels naar Europa te verplaatsen. En zo zal het ook met China gaan. Als bedrijven daar hun afzetmarkt in Amerika verliezen, dan zullen ze uitwijken naar landen waar geen importheffing geldt. President Trump zal vast niet zo dom zijn om alle landen in de wereld op de zwarte lijst te zetten en hoge heffingen gaan invoeren zodat er niets meer zijn land in komt. Want daar benadeelt hij in de eerste plaats zijn eigen volk mee.

Finst

Laatste artikels over Beleggen


Opkomst van deepfakes: een groeiend gevaar voor oplichting

18 januari 2024

Diepgaande nepvideo's, ook wel bekend als deepfakes, vormen een toenemende bedreiging voor online oplichting.


ABN Amro koopt beleggingsapp Bux

14 december 2023

De hippe beleggingsapp Bux, die zo'n half miljoen jonge klanten telt, zat in woelig vaarwater en wordt nu ondergebracht bij ABN Amro.


Jongeren beleggen om woning te kunnen kopen

24 november 2023

Uit een onderzoek van MeDirect blijkt dat zowat de helft van de jongeren geld wil beleggen om in de toekomst een woning te kunnen kopen.


Neobroker Bux moet herstructureren

16 oktober 2023

Bux boekte ook vorig jaar weer flinke verliezen en voert nu een stevige reorganisatie door.


Ontketent chipontwerper ARM nieuwe reeks beursintroducties?

14 september 2023

Vanaf vandaag noteert de Britse chipontwerper ARM op de Amerikaanse Nasdaq beurs. Een succesvolle beursgang is mogelijk het startschot voor meer IPO's.


Beleggen voor millennials: tips voor jonge beleggers

24 augustus 2023

Als je denkt aan beleggen denk je misschien aan oudere mensen die al een stevig vermogen hebben opgebouwd...


Meer vraag naar goud door inflatie

11 juli 2023

Het aantal transacties met goud steeg in het eerste half jaar met 17%. Dat blijkt uit cijfers van het Goudwisselkantoor.


De Nederlandsche Bank verhuist goud naar Zeist

16 mei 2023

De DNB heeft in de voorbije weken voor 10,4 miljard euro aan goud verhuisd naar een nieuwe kluis in Zeist.


Veel vrouwen durven niet beleggen

08 mei 2023

Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat zo'n vier op de tien vrouwen te weinig vertrouwen in zichzelf heeft om te beginnen met beleggen.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl