Je bent hier: Home > Nieuws > Komt er een handelsoorlog tussen de VS, China en Europa?

Komt er een handelsoorlog tussen de VS, China en Europa?

Komt er een handelsoorlog tussen de VS, China en Europa?

18 maart 2019

Er wordt al een tijdje dreigende taal gesproken door de leiders van China en de VS. Beide landen willen hun eigen economie beschermen.

Daarom moeten er volgens hun leiders maatregelen worden getroffen om te voorkomen dat het ene land het andere ‘overspoelt’ met goedkope producten waardoor de in eigen land geproduceerde goederen niet meer worden verkocht. China staat natuurlijk bekend om zijn spotgoedkope producten omdat de lonen er laag zijn en de Chinezen van oudsher een arbeidsmoraal hebben die je vrijwel nergens anders ziet. Maar of het verstandig is dat de regeringsleiders van China en de VS elkaar in de haren vliegen is natuurlijk nog maar de vraag.

Wordt de soep wel zo heet gegeten?

Sinds Donald Trump in Amerika president werd heeft hij al heel wat controversiële uitspraken gedaan. Er moet een muur komen op de grens met Mexico. Alles moet worden gedaan om Amerika weer van de Amerikanen te maken en het eigen volk volop te laten profiteren van de economische vooruitgang. Maar Trump kan dit niet alleen. Hij zal hoe dan ook partners over de hele wereld nodig hebben om de economie van ‘zijn’ Amerika te laten groeien. Want als de Amerikanen hoge importheffingen gaan invoeren voor China en wellicht ook voor Europa, dan zal dat onherroepelijk gevolgen hebben voor de export. En als Amerika met zijn spullen blijft zitten omdat er geen afzetmarkt meer voor te vinden is, dan kan die stoere taal van Trump zijn volk nog wel eens duur komen te staan.

Europa wacht af

Europa kreeg ook al een staaltje van het beleid van Trump te verwerken toen hij een heffing op staal aankondigde. Staal uit Europa, daar moest een forse belasting op worden geheven, want in Amerika waren ook staalfabrieken en die moesten goedkoper kunnen leveren. Maar een antwoord bleef natuurlijk niet uit. Er kwamen tegenmaatregelen. De Harley Davidson motoren zouden fors duurder worden. Dat vond de fabrikant niet zo’n goed idee, dus werden er meteen plannen gemaakt om de productie deels naar Europa te verplaatsen. En zo zal het ook met China gaan. Als bedrijven daar hun afzetmarkt in Amerika verliezen, dan zullen ze uitwijken naar landen waar geen importheffing geldt. President Trump zal vast niet zo dom zijn om alle landen in de wereld op de zwarte lijst te zetten en hoge heffingen gaan invoeren zodat er niets meer zijn land in komt. Want daar benadeelt hij in de eerste plaats zijn eigen volk mee.


Laatste artikels over Beleggen


4 manieren om het kapitaal aan het werk te zetten

14 februari 2019

Wanneer je elke maand een bedrag overhoudt, kun je met onze tips om te sparen een leuk bedrag opzijzetten. Door maandelijks te sparen, kun je na verloop van tijd een leuke buffer opbouwen. Maar wat doe je met de buffer wanneer er meer dan genoeg kapitaal op de spaarrekening staat? Er zijn verschillende mogelijkheden die de moeite waard zijn.
Lees meer


Krijgen we een nieuwe financiële crisis?

21 november 2018

De afgelopen jaren heeft de economie een krachtig herstel laten zien na de diepe crisis waarin Europa en ook de rest van de wereld vanaf 2008 terecht kwam.
Lees meer


In welke cryptovaluta ga je investeren?

13 september 2018

Nederlanders zijn steeds vaker te vinden op de digitale geldmarkt. De verhalen over de sterke koersstijgingen en de lage drempel hebben ervoor gezorgd dat investeringen in cryptovaluta populair zijn.
Lees meer


Komt het nog goed met de bitcoin?

11 september 2018

De discussie over de bitcoin is in alle hevigheid losgebarsten toen de koersen begin dit jaar dramatisch daalden.
Lees meer
geld lenen kost geld