Je bent hier: Home > Nieuws > Dekkingsgraad pensioenfondsen onder druk

Dekkingsgraad pensioenfondsen onder druk

Dekkingsgraad pensioenfondsen onder druk

19 februari 2020

De Nederlandse pensioenfondsen zijn 2020 slecht gestart. De lage rente en het coronavirus doet de dekkingsgraad onder de 100% dalen.

De dekkingsgraad geeft weer of het pensioenfonds kan voldoen aan de verplichtingen. Bij een dekkingsgraad van 100% kan het fonds alle beloofde uitkeringen doen. Bij het grootste pensioenfonds APB kwam de dekkingsgraad in januari uit op 94,1%. Voor elke 100 euro die moet uitgekeerd worden heeft het fonds dus slechts €94,10 in kas.

Bij de andere fondsen zien we gelijkaardige cijfers. Als de situatie blijft aanhouden, dan kunnen de fondsen niet anders dan 'korten'. Gepensioneerden krijgen dan minder geld uitgekeerd dan waar ze recht op hadden.

De slechte prestaties worden veroorzaakt door de aanhoudend lage rente op spaarrekeningen en andere beleggingsinstrumenten zoals obligaties. Daarnaast beleggen de pensioenfondsen ook in aandelen. De beurzen stonden in januari onder druk door de angst voor grote economische schade van het coronavirus.

Wie zelf zijn vermogen wil opbouwen moet overwegen om te starten met beleggen. Om de kosten van de transacties zo laag mogelijk te houden kan je best eerst brokers vergelijken.

Een andere mogelijkheid voor een hogere opbrengst op spaargeld is zelf geld uitlenen. Op het internet zijn diverse platformen waar je als investeerder geld kan uitlenen. Via Fast Invest kan jouw spaargeld gebruikt worden om persoonlijke leningen voor particulieren te financieren. Bij Funding Circle investeer je dan weer in zakelijke kredieten.


Laatste artikels over Sparen


Oplichters richten pijlen op ouderen

19 april 2020

Tijdens de coronacrisis komen er opvallend meer meldingen binnen van ouderen die opgelicht zijn. Criminelen profiteren van de angst en de onzekerheid.
Lees meer


Hoeveel spaargeld moet een gezin hebben?

19 maart 2020

Nederlanders zijn een spaarzaam volkje. We hebben graag een beetje zekerheid als het om de financiën gaat. Hoeveel spaargeld moet je eigenlijk hebben?
Lees meer


Negatieve spaarrente treft goede doelen

11 februari 2020

De negatieve rentevoeten die banken aan professionele klanten willen aanrekenen, treffen ook de goede doelen.
Lees meer


Funding Circle zakelijke leningen nu toegankelijk via INretail 

05 februari 2020

Funding Circle en INretail hebben een samenwerkingsverband gesloten, waarbij INretail leden hun aanvraag voor een lening kunnen indienen via hun bedrijfsadviseur.
Lees meer