Je bent hier: Home > Nieuws > Groot tekort aan woningen in Nederland

Groot tekort aan woningen in Nederland

Groot tekort aan woningen in Nederland

17 februari 2021

In tien jaar tijd zouden er in Nederland 1 miljoen nieuwe woningen moeten gebouwd worden. Dat is het voorstel van Aedes en 33 andere organisaties.

Aedes is de branchevereniging van woningcorporaties in Nederland. Samen met de andere organisaties houden ze zich dagelijks bezig met wonen, bouwen, zorg en welzijn. Hun voorstellen voor de komende tien jaren hebben ze neergeschreven in de 'Actieagenda Wonen'.

Momenteel is er in Nederland al een tekort van zo'n 330.000 huizen. Jaarlijks worden er zo'n 71.000 woningen gebouwd en dat zou moeten opgetrokken worden naar 100.000 woningen. Deze woningen moeten duurzaam en toekomstbestendig zijn en tevens toegankelijk voor iedere portemonnee. 

Met het oog op de vergrijzing moet ook ingezet worden op geclusterde woningen, waarin wonen en zorg gecombineerd worden. Grote partijen zullen ook kunnen beleggen in dergelijk zorgvastgoed.

Zulk een grote operatie kan alleen slagen door goed samen te werken met de overheid. Er worden fondsen gevraagd aan de overheid, maar er staat ook iets tegenover. Als het woonplan in een nieuw regeerakkoord wordt opgenomen, dan zal dat namelijk ook voor heel wat extra werkgelegenheid zorgen.

Op tien jaar tijd zouden er zo'n 1 miljoen woningen gebouwd kunnen worden. Een derde daarvan moet in het sociale segment zijn. Een ander derde in het middensegment en een derde in de vrije sector.


Laatste artikels over Vastgoed


Beleggen in vastgoed? Hierop moet je letten!

30 november 2021

Beleggen in vastgoed heeft een enorme vlucht genomen. Met een zeer lage, aantrekkelijke hypotheekrente heeft de belegger in ruime mate zich gestort op de woningmarkt.
Lees meer


Zijn Nederlandse woningen nog betaalbaar?

24 oktober 2021

De prijzen van Nederlandse huizen stegen in het derde kwartaal met een ongelooflijke 19% tegenover dezelfde periode vorig jaar.
Lees meer


Overbieden op woning is de norm geworden

09 juni 2021

Uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in 2020 de helft van de woningen boven de vraagprijs werd verkocht.
Lees meer


Coronacrisis zorgt voor duurdere huizen

25 maart 2021

In februari werd gemiddeld 370.000 euro neergeteld voor een woning, een cijfer dat meer dan 10 procent hoger ligt dan in februari 2020.
Lees meer


Investeren in een huis in Spanje: nu is het moment!

22 maart 2021

De vastgoedprijzen in Nederland hebben sinds het laatste dieptepunt in 2013 een enorme stijging doorgemaakt.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 85 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken