Je bent hier: Home > Nieuws > De voordelen van schenken door te beleggen

De voordelen van schenken door te beleggen

De voordelen van schenken door te beleggen

12 juli 2021 - door Redactie

Een schenking kun je het beste doen door middel van de warme hand. Dit betekent dat je al een gift doet wanneer je er nog zeggenschap over hebt, in tegenstelling tot bij een erfenis (koude hand) welke pas van pas komt bij je overlijden.

Veel mensen denken hier aan schenkingen in gewoon geld, door bijvoorbeeld periodiek iets opzij te leggen op een spaarrekening. Maar je kunt dit ook anders doen. Hieronder vertellen we waarom een schenking in beleggingen ook te overwegen is.

Minder belasting betalen

Het schenken van een gift wordt vaak te lang uitgesteld. Dit komt omdat voor grote schenkingen er belasting betaald moet worden, iets wat de meeste mensen doodzonde vinden. Je betaalt hiermee eigenlijk om geld te mogen krijgen, en dit percentage kan wel oplopen tot 36 procent! Gelukkig hoef je dit niet over iedere cent te betalen. Als ouder mag je per jaar maximaal 5500 euro schenken aan je kind, zonder dat de fiscus een stukje van de taart wil hebben.

Daarnaast mag je ook eenmalig een grote schenking doen, om je kind financieel op weg te kunnen helpen. Deze schenking mag je doen wanneer je kind op het moment van de gift tussen de 18 en 40 jaar oud is. Je kunt dan een bedrag tot ruim 26 duizend euro belastingvrij als gift geven aan je kind. Is deze schenking bedoeld om bijvoorbeeld een huis te kopen of het eigen huis te renoveren? Dan kan deze schenking zelf tot ruim 103 duizend euro belastingvrij worden gedaan. Een gift voor de studiekosten kan ook tot een bepaald geldbedrag belastingvrij worden gedaan, maar hieraan hangen meer voorwaarden dan alleen de leeftijd. Kijk voor de meest actuele voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

Waarom beleggen in plaats van sparen?

Sparen is van oudsher de meest standaard manier om een buffer op te bouwen met schenkingen. Dit was vooral vroeger fijn, toen je op je spaargeld nog een leuke rente kreeg. Nu de huidige spaarrente zo goed als nul is, is dit meteen een stuk minder aantrekkelijk. Deze schenkingen worden met de jaren steeds minder waard. Een goed alternatief kan dan beleggen zijn. Hiermee is het mogelijk om door middel van dividend en slim handelen meer extra waarde te genereren dan met gewoon sparen. Dit is even makkelijk voor jou en voordeliger voor je kind.

Let wel: beleggen is risicovol. Je kunt een deel van de inleg verliezen door een dalende beurs. Houd daarom de beleggingen wel goed in de gaten als je hiervoor kiest.

Beleggen voor minderjarige kinderen

Beleggen is ook een goede manier om te kunnen schenken aan kinderen van jonger dan 18 jaar. Dit kan door middel van een speciale dienstverlening voor ouders, die voor het kind een aparte rekening aanmaken die zij beheren. De rekening komt wel al te staan op naam van het kind. Wanneer het kind dan 18 jaar is geworden, kan deze zelf bepalen of die doorgaat met beleggen of het geld opneemt. Hiervoor hoeft niets extra geregeld te worden, omdat het kind al eigenaar van de rekening was.

Hetzelfde kan als je als grootouder wil kunnen sparen voor je kleinkind. Het enige verschil hiermee is dat je voor het opzetten van een rekening van je kleinkind wel eerst toestemming moet vragen aan de ouder van het kind. Je kunt voor je kleinkind jaarlijks 2173 euro schenken op deze rekening en kunt dan zelf bepalen wanneer het opgebouwde geld aan je kleinkind geschonken wordt. Dit kan ook op latere leeftijd dan 18.

Voor meer vragen over schenkingen aan je kinderen of kleinkinderen, kun je het beste contact opnemen met de bank of financiële dienstverlener zoals Evi van Lanschot.

Finst

Laatste artikels over Beleggen


Opkomst van deepfakes: een groeiend gevaar voor oplichting

18 januari 2024

Diepgaande nepvideo's, ook wel bekend als deepfakes, vormen een toenemende bedreiging voor online oplichting.


ABN Amro koopt beleggingsapp Bux

14 december 2023

De hippe beleggingsapp Bux, die zo'n half miljoen jonge klanten telt, zat in woelig vaarwater en wordt nu ondergebracht bij ABN Amro.


Jongeren beleggen om woning te kunnen kopen

24 november 2023

Uit een onderzoek van MeDirect blijkt dat zowat de helft van de jongeren geld wil beleggen om in de toekomst een woning te kunnen kopen.


Neobroker Bux moet herstructureren

16 oktober 2023

Bux boekte ook vorig jaar weer flinke verliezen en voert nu een stevige reorganisatie door.


Ontketent chipontwerper ARM nieuwe reeks beursintroducties?

14 september 2023

Vanaf vandaag noteert de Britse chipontwerper ARM op de Amerikaanse Nasdaq beurs. Een succesvolle beursgang is mogelijk het startschot voor meer IPO's.


Beleggen voor millennials: tips voor jonge beleggers

24 augustus 2023

Als je denkt aan beleggen denk je misschien aan oudere mensen die al een stevig vermogen hebben opgebouwd...


Meer vraag naar goud door inflatie

11 juli 2023

Het aantal transacties met goud steeg in het eerste half jaar met 17%. Dat blijkt uit cijfers van het Goudwisselkantoor.


De Nederlandsche Bank verhuist goud naar Zeist

16 mei 2023

De DNB heeft in de voorbije weken voor 10,4 miljard euro aan goud verhuisd naar een nieuwe kluis in Zeist.


Veel vrouwen durven niet beleggen

08 mei 2023

Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat zo'n vier op de tien vrouwen te weinig vertrouwen in zichzelf heeft om te beginnen met beleggen.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl