Je bent hier: Home > Nieuws > Opties handelen: Hoe selecteer je de beste opties

Opties handelen: Hoe selecteer je de beste opties

Opties handelen: Hoe selecteer je de beste opties

19 november 2021 - door Redactie

Handelen in opties lijkt de nieuwe manier om snel geld te verdienen. Het rendement is hoger dan wanneer je in aandelen handelt, maar dat brengt natuurlijk ook meer risico mee.

Als je het slim aanpakt, kun je het risico zoveel mogelijk beperken. Zo kun je met een relatief kleine investering handig inspelen op koersdalingen en -stijgingen en een leuk inkomen genereren.

Wat zijn opties eigenlijk?

Opties zijn wat we noemen een ‘afgeleid’ product. Met een optie koop je namelijk het recht om een onderliggend financieel product, zoals een aandeel, binnen een specifiek tijdperk voor een bepaald bedrag te kopen of juist verkopen. Je betaalt daar een zogenaamde optiepremie voor. Dat bedrag is veel lager dan wanneer je het onderliggende product zelf zou kopen. De waarde is wél gebaseerd op de koers van dat product. Verder is het zo dat een optie altijd recht geeft op meerdere aandelen/producten, vaak is dat 100 stuks. Bijvoorbeeld: een optie voor de aandelen van Heineken kost 20 Eurocent. Je betaalt dan dus 20 Euro voor de optie om 100 aandelen te kopen of verkopen. 

Call-opties en put-opties

De opties die je het recht geven om na de afgesproken tijd te kopen worden call-opties genoemd en wanneer het gaat om het recht te verkopen heet het put-optie. Ga je opties handelen als koper, dan betaal je de optiepremie en mag je (maar je bent niet verplicht) na de looptijd voor het afgesproken bedrag kopen. Het is dan natuurlijk fijn als de waarde gestegen is. Dankzij het hefboomeffect wordt jouw investering verveelvoudigd, maar ook het risico is groter. Daarom is het belangrijk dat je over voldoende kennis en inzicht beschikt, of een goede broker inschakelt.

Een optie selecteren

Wanneer je een optie gaat uitkiezen, is het van belang om na te gaan wat de verwachting is van het onderliggende product. Gaat de koers stijgen of dalen en welke waarde zal het ongeveer bereiken? Bij een product dat je interessant vindt en dat bij je past, kun je dit gemakkelijker voorspellen. Een ander punt om in de gaten te houden, is de volatiliteit. Is deze hoog, dan is de kans dat een hogere of lagere waarde wordt bereikt ook groter. Is deze laag, dan is de koers erg gelijkmatig en is het waarschijnlijk minder interessant om die opties te handelen. Een laatste punt is de expiratiedatum. Hoe verder deze weg ligt, hoe moeilijker het is om te voorspellen wat de koers op moment van expiratie is. Verwacht je dat de koers op de expiratiedatum lager is, dan neem je een put optie. Denk je dat de koers juist zal stijgen, dan kies je voor een call optie.


Laatste artikels over Beleggen


Welke financiële producten bestaan er allemaal?

09 augustus 2022

Financiële producten zijn er in allerlei soorten en maten. Je hebt spaarproducten, beleggingsproducten, leningen en hypotheken.
Lees meer


Slimme beleggingstools - Wat zijn ze en zijn ze te vertrouwen?

12 juli 2022

Heeft jouw broker ook al een slimme assistent? Of heeft de website een chatbot die je om advies kunt vragen?
Lees meer


Ergste kwartaalverlies Bitcoin in 10 jaar

05 juli 2022

Volgens gegevens van CryptoCompare ziet het er niet goed uit voor Bitcoin. In het afgelopen kwartaal (april tot juni) heeft de cryptomunt zo’n 58% van zijn waarde verloren. Het startte in april met een waarde van $ 45.524, maar was op donderdag 30 juni gezakt naar de  $18.000.
Lees meer


Stablecoin UST zakt naar amper 5 dollarcent

16 mei 2022

De UST stablecoin zou altijd 1 dollar moeten waard zijn, maar wordt momenteel verhandeld tegen amper 5 dollarcent.
Lees meer


Elon Musk koopt Twitter voor 44 miljard dollar

02 mei 2022

Elon Musk, 's werelds rijkste man, heeft een deal gesloten met Twitter om voor het bedrag van 44 miljard dollar het bedrijf over te nemen. Meer dan 200 miljoen gebruikers zijn actief op het sociale netwerk.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken