Je bent hier: Home > Nieuws > Opties handelen: Hoe selecteer je de beste opties

Opties handelen: Hoe selecteer je de beste opties

Opties handelen: Hoe selecteer je de beste opties

19 november 2021 - door Redactie

Handelen in opties lijkt de nieuwe manier om snel geld te verdienen. Het rendement is hoger dan wanneer je in aandelen handelt, maar dat brengt natuurlijk ook meer risico mee.

Als je het slim aanpakt, kun je het risico zoveel mogelijk beperken. Zo kun je met een relatief kleine investering handig inspelen op koersdalingen en -stijgingen en een leuk inkomen genereren.

Wat zijn opties eigenlijk?

Opties zijn wat we noemen een ‘afgeleid’ product. Met een optie koop je namelijk het recht om een onderliggend financieel product, zoals een aandeel, binnen een specifiek tijdperk voor een bepaald bedrag te kopen of juist verkopen. Je betaalt daar een zogenaamde optiepremie voor. Dat bedrag is veel lager dan wanneer je het onderliggende product zelf zou kopen. De waarde is wél gebaseerd op de koers van dat product. Verder is het zo dat een optie altijd recht geeft op meerdere aandelen/producten, vaak is dat 100 stuks. Bijvoorbeeld: een optie voor de aandelen van Heineken kost 20 Eurocent. Je betaalt dan dus 20 Euro voor de optie om 100 aandelen te kopen of verkopen. 

Call-opties en put-opties

De opties die je het recht geven om na de afgesproken tijd te kopen worden call-opties genoemd en wanneer het gaat om het recht te verkopen heet het put-optie. Ga je opties handelen als koper, dan betaal je de optiepremie en mag je (maar je bent niet verplicht) na de looptijd voor het afgesproken bedrag kopen. Het is dan natuurlijk fijn als de waarde gestegen is. Dankzij het hefboomeffect wordt jouw investering verveelvoudigd, maar ook het risico is groter. Daarom is het belangrijk dat je over voldoende kennis en inzicht beschikt, of een goede broker inschakelt.

Een optie selecteren

Wanneer je een optie gaat uitkiezen, is het van belang om na te gaan wat de verwachting is van het onderliggende product. Gaat de koers stijgen of dalen en welke waarde zal het ongeveer bereiken? Bij een product dat je interessant vindt en dat bij je past, kun je dit gemakkelijker voorspellen. Een ander punt om in de gaten te houden, is de volatiliteit. Is deze hoog, dan is de kans dat een hogere of lagere waarde wordt bereikt ook groter. Is deze laag, dan is de koers erg gelijkmatig en is het waarschijnlijk minder interessant om die opties te handelen. Een laatste punt is de expiratiedatum. Hoe verder deze weg ligt, hoe moeilijker het is om te voorspellen wat de koers op moment van expiratie is. Verwacht je dat de koers op de expiratiedatum lager is, dan neem je een put optie. Denk je dat de koers juist zal stijgen, dan kies je voor een call optie.

Finst

Laatste artikels over Beleggen


Opkomst van deepfakes: een groeiend gevaar voor oplichting

18 januari 2024

Diepgaande nepvideo's, ook wel bekend als deepfakes, vormen een toenemende bedreiging voor online oplichting.


ABN Amro koopt beleggingsapp Bux

14 december 2023

De hippe beleggingsapp Bux, die zo'n half miljoen jonge klanten telt, zat in woelig vaarwater en wordt nu ondergebracht bij ABN Amro.


Jongeren beleggen om woning te kunnen kopen

24 november 2023

Uit een onderzoek van MeDirect blijkt dat zowat de helft van de jongeren geld wil beleggen om in de toekomst een woning te kunnen kopen.


Neobroker Bux moet herstructureren

16 oktober 2023

Bux boekte ook vorig jaar weer flinke verliezen en voert nu een stevige reorganisatie door.


Ontketent chipontwerper ARM nieuwe reeks beursintroducties?

14 september 2023

Vanaf vandaag noteert de Britse chipontwerper ARM op de Amerikaanse Nasdaq beurs. Een succesvolle beursgang is mogelijk het startschot voor meer IPO's.


Beleggen voor millennials: tips voor jonge beleggers

24 augustus 2023

Als je denkt aan beleggen denk je misschien aan oudere mensen die al een stevig vermogen hebben opgebouwd...


Meer vraag naar goud door inflatie

11 juli 2023

Het aantal transacties met goud steeg in het eerste half jaar met 17%. Dat blijkt uit cijfers van het Goudwisselkantoor.


De Nederlandsche Bank verhuist goud naar Zeist

16 mei 2023

De DNB heeft in de voorbije weken voor 10,4 miljard euro aan goud verhuisd naar een nieuwe kluis in Zeist.


Veel vrouwen durven niet beleggen

08 mei 2023

Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat zo'n vier op de tien vrouwen te weinig vertrouwen in zichzelf heeft om te beginnen met beleggen.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl