Je bent hier: Home > Nieuws > Amerikaanse fondsen kopen Nederlandse woningen

Amerikaanse fondsen kopen Nederlandse woningen

Amerikaanse fondsen kopen Nederlandse woningen

27 januari 2022 - door Redactie

De voorbije jaren kochten grote Amerikaanse beleggers woningen  in Nederland.

In opdracht van de Groenen werd er vanuit het Europees Parlement een onderzoek gestart naar de rol van investeerders in de Europese huizenmarkt. Grote institutionele beleggers zoals pensioenfondsen zijn op zoek naar voorspelbare rendementen en het verhuren van huizen is dan een prima optie.

In de voorbije tien jaren zouden deze grote beleggers voor meer dan 15 miljard euro in Nederlandse huizen geïnvesteerd hebben. Op deze manier drijven ze de prijzen van de woningen op, waardoor het voor een doorsnee gezin moeilijker wordt om een eigen woning te verwerven.

Grote en kleine steden

Blackstone is in het wereldje van institutionele beleggers een erg bekende naam. In heel Europa zouden zij zo'n 117.000 woningen bezitten die bestemd zijn voor de verhuur. De fondsen richten zich vooral op grote Europese steden waar de nood aan huurwoningen het hoogst is, maar laten ook het vastgoed in kleinere steden niet links liggen. Zo bezitten ze bijvoorbeeld ook woningen in Tilburg of Utrecht.

Lokale spelers

In de praktijk zouden woningen opgekocht worden door lokale spelers, waarna ze in een pakket van bijvoorbeeld 100 huizen worden aangeboden aan de grote beleggers. Op deze manier kunnen de grote spelers hun blootstelling aan de Europese huizenmarkt in een sneltempo uitbouwen.

Europa moet ingrijpen

De Groenen roepen Europa op om in te grijpen. Ze vrezen dat de woningmarkt gedomineerd zal worden door investeerders, die er op uit zijn om de huurprijzen te verhogen.


Laatste artikels over Vastgoed


Prijzen van huizen in Nederland dalen nog verder

13 januari 2023

Voor het tweede kwartaal op rij zijn in Nederland de huizenprijzen verder gedaald.
Lees meer


Huizenmarkt begint te veranderen: prijzen van huizen dalen weer

06 oktober 2022

De laatste cijfers van makelaarsvereniging NVM laten zien dat er een verandering gaande is op de huizenmarkt.
Lees meer


Stijging prijzen Nederlandse woningmarkt begint af te vlakken

01 juli 2022

Uit het Kwartaalbericht Woningmarkt van RaboResearch blijkt dat de prijsstijgingen van de woningen aan het verminderen zijn.
Lees meer


Veel meer miljoenenwoningen in Nederland

05 mei 2022

In Nederland is het aantal miljoenenwoningen op een jaar tijd met 69% gestegen.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken