21 juni 2022 - door Redactie
Volgens de Amerikaanse FBI zijn er veel oplichters actief op LinkedIn. Zij proberen gebruikers naar frauduleuze cryptocurrency-investeringsprogramma's te lokken.
"Dit soort frauduleuze activiteiten zijn een aanzienlijk bedreiging en er zijn al veel slachtoffers gevallen", klinkt het bij de FBI.
Het werkt als volgt: een fraudeur die zich voordoet als een professional, maakt een nepprofiel aan en neemt contact op met een LinkedIn-gebruiker. De oplichter begint met een praatje en biedt uiteindelijk aan om het slachtoffer te helpen geld te verdienen door te beleggen in cryptocurrency.
Slachtoffers zeggen dat ze LinkedIn een vertrouwd platform vinden voor zakelijke netwerken, waardoor ze geneigd zijn te geloven dat de investeringen legitiem zijn. Meestal leidt de fraudeur de gebruiker naar een legitiem investeringsplatform voor crypto, maar nadat hij hun vertrouwen gedurende enkele maanden heeft gewonnen, vertelt hij hen om de investering te verplaatsen naar een site die wordt beheerd door de fraudeur. Het geld wordt dan van de rekening afgeschreven.
De FBI bevestigde dat het actieve onderzoeken heeft, maar kon geen commentaar geven omdat het openstaande zaken zijn. In een verklaring erkende LinkedIn dat er een recente toename van fraude op zijn platform is geweest, en gaf aan dat ze hun "beleid handhaven, dat heel duidelijk is: frauduleuze activiteiten, waaronder financiële oplichting, zijn niet toegestaan op LinkedIn. We werken elke dag om onze leden veilig te houden, en dit omvat ook het investeren in geautomatiseerde en handmatige beveiliging om valse accounts, valse informatie en vermoedelijke fraude op te sporen en aan te pakken."
"We werken samen met collega-bedrijven en overheidsinstanties van over de hele wereld met als doel LinkedIn-leden te beschermen tegen oplichters. Als een lid een oplichter tegenkomt of het slachtoffer is, vragen we dat ze dit aan ons en aan de plaatselijke wetshandhavers melden", klinkt het.
Het bedrijf zegt dat het in 2021 meer dan 32 miljoen nepaccounts van zijn platform heeft verwijderd, volgens zijn halfjaarlijkse rapport over fraude. LinkedIn heeft ook geautomatiseerde beveiliging, waardoor 11,9 miljoen valse accounts werden gestopt bij registratie. Daarnaast werden 4,4 miljoen accounts proactief beperkt, aldus het rapport. Leden meldden 127.000 nepprofielen die ook werden verwijderd. LinkedIn zei dat zijn geautomatiseerde beveiliging 99,1% van de spam en oplichting kan opvangen.
22 november 2023
Binance hoest 4,3 miljard dollar en topman CZ moet aftreden als CEO. Door het akkoord kan Binance zich toeleggen op groei buiten de VS.
19 november 2023
De Nederlandse crypto exchange Bitvavo heeft in Oostenrijk een goedkeuring als Virtual Asset Service Provider in de wacht gesleept.
18 oktober 2023
De Nederlandse cryptocurrency broker Finst voegt 54 nieuwe coins toe en biedt nu meer dan 100 cryptomunten aan.
17 oktober 2023
Bitvavo geeft de gebruiker meer controle over de manier waarop zijn assets worden ingezet.
16 oktober 2023
Cryptocurrencies hebben een onmiskenbare plaats verworven in de Nederlandse financiële wereld, en het recente onderzoek van Multiscope bevestigt deze trend.
05 oktober 2023
BCM, de opvolger van Bitcoin Meester, wordt overgenomen door de Amerikaanse exchange Kraken.
28 september 2023
Het Amerikaanse Gemini, de crypto exchange van de bekende Winklevoss twins, zet zijn diensten stop aan Nederlandse klanten.
19 september 2023
Het jonge crypto platform Finst maakt nu ook het opnemen van cryptovaluta mogelijk. Binnen enkele weken worden er ook veel cryptomunten toegevoegd.
13 september 2023
De wereldleider in vermogensbeheer Franklin Templeton heeft bij de SEC ook een aanvraag gedaan om een eigen spot bitcoin ETF te mogen lanceren.
Beleggen in cryptocurrencies brengt risico's van verliezen met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.