Je bent hier: Home > Nieuws > LinkedIn hotspot voor oplichters

LinkedIn hotspot voor oplichters

LinkedIn hotspot voor oplichters

21 juni 2022 - door Redactie

Volgens de Amerikaanse FBI zijn er veel oplichters actief op LinkedIn. Zij proberen gebruikers naar frauduleuze cryptocurrency-investeringsprogramma's te lokken.

"Dit soort frauduleuze activiteiten zijn een aanzienlijk bedreiging en er zijn al veel slachtoffers gevallen", klinkt het bij de FBI.

Het werkt als volgt: een fraudeur die zich voordoet als een professional, maakt een nepprofiel aan en neemt contact op met een LinkedIn-gebruiker. De oplichter begint met een praatje en biedt uiteindelijk aan om het slachtoffer te helpen geld te verdienen door te beleggen in cryptocurrency.

Vertrouwen winnen

Slachtoffers zeggen dat ze LinkedIn een vertrouwd platform vinden voor zakelijke netwerken, waardoor ze geneigd zijn te geloven dat de investeringen legitiem zijn. Meestal leidt de fraudeur de gebruiker naar een legitiem investeringsplatform voor crypto, maar nadat hij hun vertrouwen gedurende enkele maanden heeft gewonnen, vertelt hij hen om de investering te verplaatsen naar een site die wordt beheerd door de fraudeur. Het geld wordt dan van de rekening afgeschreven. 

De FBI bevestigde dat het actieve onderzoeken heeft, maar kon geen commentaar geven omdat het openstaande zaken zijn. In een verklaring erkende LinkedIn dat er een recente toename van fraude op zijn platform is geweest, en gaf aan dat ze hun "beleid handhaven, dat heel duidelijk is: frauduleuze activiteiten, waaronder financiële oplichting, zijn niet toegestaan ​​op LinkedIn. We werken elke dag om onze leden veilig te houden, en dit omvat ook het investeren in geautomatiseerde en handmatige beveiliging om valse accounts, valse informatie en vermoedelijke fraude op te sporen en aan te pakken."

Miljoenen nepaccounts

"We werken samen met collega-bedrijven en overheidsinstanties van over de hele wereld met als doel LinkedIn-leden te beschermen tegen oplichters. Als een lid een oplichter tegenkomt of het slachtoffer is, vragen we dat ze dit aan ons en aan de plaatselijke wetshandhavers melden", klinkt het.

Het bedrijf zegt dat het in 2021 meer dan 32 miljoen nepaccounts van zijn platform heeft verwijderd, volgens zijn halfjaarlijkse rapport over fraude. LinkedIn heeft ook geautomatiseerde beveiliging, waardoor 11,9 miljoen valse accounts werden gestopt bij registratie. Daarnaast werden 4,4 miljoen accounts proactief beperkt, aldus het rapport. Leden meldden 127.000 nepprofielen die ook werden verwijderd. LinkedIn zei dat zijn geautomatiseerde beveiliging 99,1% van de spam en oplichting kan opvangen.


Laatste artikels over Cryptocurrency


Binance treft schikking met Amerikaanse justitie

22 november 2023

Binance hoest 4,3 miljard dollar en topman CZ moet aftreden als CEO. Door het akkoord kan Binance zich toeleggen op groei buiten de VS.


Bitvavo zet Europese expansie verder

19 november 2023

De Nederlandse crypto exchange Bitvavo heeft in Oostenrijk een goedkeuring als Virtual Asset Service Provider in de wacht gesleept.


Finst voegt 54 nieuwe coins toe

18 oktober 2023

De Nederlandse cryptocurrency broker Finst voegt 54 nieuwe coins toe en biedt nu meer dan 100 cryptomunten aan.


Bitvavo past staking service aan

17 oktober 2023

Bitvavo geeft de gebruiker meer controle over de manier waarop zijn assets worden ingezet.


2 miljoen cryptobezitters in Nederland

16 oktober 2023

Cryptocurrencies hebben een onmiskenbare plaats verworven in de Nederlandse financiële wereld, en het recente onderzoek van Multiscope bevestigt deze trend. 


Amerikaanse exchange Kraken neemt BCM over

05 oktober 2023

BCM, de opvolger van Bitcoin Meester, wordt overgenomen door de Amerikaanse exchange Kraken.


Gemini trekt zich terug uit Nederland

28 september 2023

Het Amerikaanse Gemini, de crypto exchange van de bekende Winklevoss twins, zet zijn diensten stop aan Nederlandse klanten.


Finst implementeert crypto opnames

19 september 2023

Het jonge crypto platform Finst maakt nu ook het opnemen van cryptovaluta mogelijk. Binnen enkele weken worden er ook veel cryptomunten toegevoegd.


Ook Franklin Templeton wil spot bitcoin ETF

13 september 2023

De wereldleider in vermogensbeheer Franklin Templeton heeft bij de SEC ook een aanvraag gedaan om een eigen spot bitcoin ETF te mogen lanceren.geld lenen kost geld

Advertentie


Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

Finst
  • Meer dan 40 digitale valuta bij de meest transparante cryptocurrency broker van Nederland met de laagste tarieven.
  • Finst bezoeken »

Populair op Financeinfo.nl