Je bent hier: Home > Nieuws > LinkedIn hotspot voor oplichters

LinkedIn hotspot voor oplichters

LinkedIn hotspot voor oplichters

21 juni 2022 - door Redactie

Volgens de Amerikaanse FBI zijn er veel oplichters actief op LinkedIn. Zij proberen gebruikers naar frauduleuze cryptocurrency-investeringsprogramma's te lokken.

"Dit soort frauduleuze activiteiten zijn een aanzienlijk bedreiging en er zijn al veel slachtoffers gevallen", klinkt het bij de FBI.

Het werkt als volgt: een fraudeur die zich voordoet als een professional, maakt een nepprofiel aan en neemt contact op met een LinkedIn-gebruiker. De oplichter begint met een praatje en biedt uiteindelijk aan om het slachtoffer te helpen geld te verdienen door te beleggen in cryptocurrency.

Vertrouwen winnen

Slachtoffers zeggen dat ze LinkedIn een vertrouwd platform vinden voor zakelijke netwerken, waardoor ze geneigd zijn te geloven dat de investeringen legitiem zijn. Meestal leidt de fraudeur de gebruiker naar een legitiem investeringsplatform voor crypto, maar nadat hij hun vertrouwen gedurende enkele maanden heeft gewonnen, vertelt hij hen om de investering te verplaatsen naar een site die wordt beheerd door de fraudeur. Het geld wordt dan van de rekening afgeschreven. 

De FBI bevestigde dat het actieve onderzoeken heeft, maar kon geen commentaar geven omdat het openstaande zaken zijn. In een verklaring erkende LinkedIn dat er een recente toename van fraude op zijn platform is geweest, en gaf aan dat ze hun "beleid handhaven, dat heel duidelijk is: frauduleuze activiteiten, waaronder financiële oplichting, zijn niet toegestaan ​​op LinkedIn. We werken elke dag om onze leden veilig te houden, en dit omvat ook het investeren in geautomatiseerde en handmatige beveiliging om valse accounts, valse informatie en vermoedelijke fraude op te sporen en aan te pakken."

Miljoenen nepaccounts

"We werken samen met collega-bedrijven en overheidsinstanties van over de hele wereld met als doel LinkedIn-leden te beschermen tegen oplichters. Als een lid een oplichter tegenkomt of het slachtoffer is, vragen we dat ze dit aan ons en aan de plaatselijke wetshandhavers melden", klinkt het.

Het bedrijf zegt dat het in 2021 meer dan 32 miljoen nepaccounts van zijn platform heeft verwijderd, volgens zijn halfjaarlijkse rapport over fraude. LinkedIn heeft ook geautomatiseerde beveiliging, waardoor 11,9 miljoen valse accounts werden gestopt bij registratie. Daarnaast werden 4,4 miljoen accounts proactief beperkt, aldus het rapport. Leden meldden 127.000 nepprofielen die ook werden verwijderd. LinkedIn zei dat zijn geautomatiseerde beveiliging 99,1% van de spam en oplichting kan opvangen.

Finst

Laatste artikels over Cryptocurrency


Bitvavo verlengt partnerschap met KNVB tot 2026

16 juni 2024

Bitvavo, Nederland's grootste crypto-exchange en trotse partner van de KNVB, heeft een innovatieve manier gevonden om fans te verbinden met het Nederlands Elftal.


Crypto.com krijgt miljoenenboete van DNB

14 maart 2024

Foris DAX MT Limited, de vennootschap boven Crypto.com, heeft een bestuurlijke boete van 2.850.000 euro gekregen van DNB.


Welke crypto exchanges zijn legaal in Nederland?

29 februari 2024

Je wil bitcoin of een andere cryptomunt kopen, maar welke crypto exchange kies je daar voor?


Kraken en Coinbase willen Nederland veroveren

18 februari 2024

Na Coinbase heeft ook Kraken een registratie bij de DNB gekregen.


Bitpanda trekt zich terug uit Nederland

30 januari 2024

Bitpanda, de grote Oostenrijkse beurs, gooit de handdoek in de ring in Nederland. Vanaf 1 februari 2024 zullen Nederlandse klanten afscheid moeten nemen van de diensten die Bitpanda aanbiedt.


Goedkeuring bitcoin ETF's was een sell the news event

22 januari 2024

Op 10 januari keurde de SEC de spot bitcoin ETF's goed, maar ondertussen staat de koers bijna 15 procent lager.


Zowel Bitvavo als Finst lanceren DCA functie

13 januari 2024

Zowel Bitvavo als Finst hebben onlangs de Dollar-Cost Averaging (DCA) functie geïntroduceerd, waarmee cryptocurrency-beleggers automatisch digitale munten kunnen kopen en hun investeringen over tijd kunnen spreiden.


Coinmerce haalt cryptoklanten van Bux binnen

18 december 2023

Nu Bux volledig in handen is gevallen van ABN Amro, worden de crypto activiteiten stopgezet. Klanten kunnen hun muntjes laten overzetten naar Coinmerce.


Wat doet een ETF goedkeuring met de bitcoin prijs?

10 december 2023

De bitcoin koers stijgt al een tijdje, ondermeer door speculatie op een nakende goedkeuring van bitcoin spot ETF's in Amerika.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl