Je bent hier: Home > Nieuws > LinkedIn hotspot voor oplichters

LinkedIn hotspot voor oplichters

LinkedIn hotspot voor oplichters

21 juni 2022

Volgens de Amerikaanse FBI zijn er veel oplichters actief op LinkedIn. Zij proberen gebruikers naar frauduleuze cryptocurrency-investeringsprogramma's te lokken.

"Dit soort frauduleuze activiteiten zijn een aanzienlijk bedreiging en er zijn al veel slachtoffers gevallen", klinkt het bij de FBI.

Het werkt als volgt: een fraudeur die zich voordoet als een professional, maakt een nepprofiel aan en neemt contact op met een LinkedIn-gebruiker. De oplichter begint met een praatje en biedt uiteindelijk aan om het slachtoffer te helpen geld te verdienen door te beleggen in cryptocurrency.

Vertrouwen winnen

Slachtoffers zeggen dat ze LinkedIn een vertrouwd platform vinden voor zakelijke netwerken, waardoor ze geneigd zijn te geloven dat de investeringen legitiem zijn. Meestal leidt de fraudeur de gebruiker naar een legitiem investeringsplatform voor crypto, maar nadat hij hun vertrouwen gedurende enkele maanden heeft gewonnen, vertelt hij hen om de investering te verplaatsen naar een site die wordt beheerd door de fraudeur. Het geld wordt dan van de rekening afgeschreven. 

De FBI bevestigde dat het actieve onderzoeken heeft, maar kon geen commentaar geven omdat het openstaande zaken zijn. In een verklaring erkende LinkedIn dat er een recente toename van fraude op zijn platform is geweest, en gaf aan dat ze hun "beleid handhaven, dat heel duidelijk is: frauduleuze activiteiten, waaronder financiële oplichting, zijn niet toegestaan ​​op LinkedIn. We werken elke dag om onze leden veilig te houden, en dit omvat ook het investeren in geautomatiseerde en handmatige beveiliging om valse accounts, valse informatie en vermoedelijke fraude op te sporen en aan te pakken."

Miljoenen nepaccounts

"We werken samen met collega-bedrijven en overheidsinstanties van over de hele wereld met als doel LinkedIn-leden te beschermen tegen oplichters. Als een lid een oplichter tegenkomt of het slachtoffer is, vragen we dat ze dit aan ons en aan de plaatselijke wetshandhavers melden", klinkt het.

Het bedrijf zegt dat het in 2021 meer dan 32 miljoen nepaccounts van zijn platform heeft verwijderd, volgens zijn halfjaarlijkse rapport over fraude. LinkedIn heeft ook geautomatiseerde beveiliging, waardoor 11,9 miljoen valse accounts werden gestopt bij registratie. Daarnaast werden 4,4 miljoen accounts proactief beperkt, aldus het rapport. Leden meldden 127.000 nepprofielen die ook werden verwijderd. LinkedIn zei dat zijn geautomatiseerde beveiliging 99,1% van de spam en oplichting kan opvangen.


Laatste artikels over Finance


Inflatie eurozone bereikt hoogtepunt van 8,6%

03 juli 2022

De inflatie in de eurozone heeft in juni een nieuw hoogtepunt bereikt, net voor de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) in 11 jaar. 
Lees meer


Nog een algoritmische stablecoin onder de 1 dollar gedaald

28 juni 2022

Een controversiële stablecoin worstelt om zijn koppeling aan de VS dollar te behouden. De USDD werd net voor de ineenstorting van de soortgelijk token terraUSD gelanceerd. 
Lees meer


Consumenten gaan opnieuw op stap

23 juni 2022

Uit de Mastercard SpendingPulse blijkt dat consumenten opnieuw volop uit huis gaan eten en slapen
Lees meer


Europese Centrale Bank bevestigt plannen voor renteverhoging in juli

16 juni 2022

De Europese Centrale Bank heeft vorige week besloten om weldra de rente te verhogen. Ook zijn de prognoses voor economische groei aangepast.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken