21 juni 2022 - door Redactie
Volgens de Amerikaanse FBI zijn er veel oplichters actief op LinkedIn. Zij proberen gebruikers naar frauduleuze cryptocurrency-investeringsprogramma's te lokken.
"Dit soort frauduleuze activiteiten zijn een aanzienlijk bedreiging en er zijn al veel slachtoffers gevallen", klinkt het bij de FBI.
Het werkt als volgt: een fraudeur die zich voordoet als een professional, maakt een nepprofiel aan en neemt contact op met een LinkedIn-gebruiker. De oplichter begint met een praatje en biedt uiteindelijk aan om het slachtoffer te helpen geld te verdienen door te beleggen in cryptocurrency.
Slachtoffers zeggen dat ze LinkedIn een vertrouwd platform vinden voor zakelijke netwerken, waardoor ze geneigd zijn te geloven dat de investeringen legitiem zijn. Meestal leidt de fraudeur de gebruiker naar een legitiem investeringsplatform voor crypto, maar nadat hij hun vertrouwen gedurende enkele maanden heeft gewonnen, vertelt hij hen om de investering te verplaatsen naar een site die wordt beheerd door de fraudeur. Het geld wordt dan van de rekening afgeschreven.
De FBI bevestigde dat het actieve onderzoeken heeft, maar kon geen commentaar geven omdat het openstaande zaken zijn. In een verklaring erkende LinkedIn dat er een recente toename van fraude op zijn platform is geweest, en gaf aan dat ze hun "beleid handhaven, dat heel duidelijk is: frauduleuze activiteiten, waaronder financiële oplichting, zijn niet toegestaan op LinkedIn. We werken elke dag om onze leden veilig te houden, en dit omvat ook het investeren in geautomatiseerde en handmatige beveiliging om valse accounts, valse informatie en vermoedelijke fraude op te sporen en aan te pakken."
"We werken samen met collega-bedrijven en overheidsinstanties van over de hele wereld met als doel LinkedIn-leden te beschermen tegen oplichters. Als een lid een oplichter tegenkomt of het slachtoffer is, vragen we dat ze dit aan ons en aan de plaatselijke wetshandhavers melden", klinkt het.
Het bedrijf zegt dat het in 2021 meer dan 32 miljoen nepaccounts van zijn platform heeft verwijderd, volgens zijn halfjaarlijkse rapport over fraude. LinkedIn heeft ook geautomatiseerde beveiliging, waardoor 11,9 miljoen valse accounts werden gestopt bij registratie. Daarnaast werden 4,4 miljoen accounts proactief beperkt, aldus het rapport. Leden meldden 127.000 nepprofielen die ook werden verwijderd. LinkedIn zei dat zijn geautomatiseerde beveiliging 99,1% van de spam en oplichting kan opvangen.
18 september 2024
Tokyo Electric Power Company (TEPCO), het grootste elektriciteitsbedrijf van Japan, heeft een innovatieve stap gezet in de richting van efficiënter energiegebruik door te starten met het mijnen van bitcoin.
16 juni 2024
Bitvavo, Nederland's grootste crypto-exchange en trotse partner van de KNVB, heeft een innovatieve manier gevonden om fans te verbinden met het Nederlands Elftal.
14 maart 2024
Foris DAX MT Limited, de vennootschap boven Crypto.com, heeft een bestuurlijke boete van 2.850.000 euro gekregen van DNB.
29 februari 2024
Je wil bitcoin of een andere cryptomunt kopen, maar welke crypto exchange kies je daar voor?
18 februari 2024
Na Coinbase heeft ook Kraken een registratie bij de DNB gekregen.
30 januari 2024
Bitpanda, de grote Oostenrijkse beurs, gooit de handdoek in de ring in Nederland. Vanaf 1 februari 2024 zullen Nederlandse klanten afscheid moeten nemen van de diensten die Bitpanda aanbiedt.
22 januari 2024
Op 10 januari keurde de SEC de spot bitcoin ETF's goed, maar ondertussen staat de koers bijna 15 procent lager.
13 januari 2024
Zowel Bitvavo als Finst hebben onlangs de Dollar-Cost Averaging (DCA) functie geïntroduceerd, waarmee cryptocurrency-beleggers automatisch digitale munten kunnen kopen en hun investeringen over tijd kunnen spreiden.
18 december 2023
Nu Bux volledig in handen is gevallen van ABN Amro, worden de crypto activiteiten stopgezet. Klanten kunnen hun muntjes laten overzetten naar Coinmerce.