30 augustus 2022 - door Laurens
Heel vaak wordt er gesproken over beleggen en wat de voordelen ervan zijn, maar toch wordt er nog heel weinig gezegd over de risico’s die eraan vast hangen.
Dit artikel hebben we helemaal gewijd aan enkele van de grootste risico’s. Weet echter wel dat dit nooit een volledige lijst kan zijn. Er zijn veel meer risico’s aan verbonden dan we in dit ene artikel kunnen opsommen. Dit mag dan ook nooit worden gezien als advies, maar enkel als onze kijk op de zaken. Laten we maar vlug eens kijken…
Daar begint het allemaal bij: veel mensen weten niet precies wat ze moeten verstaan onder beleggen. Voor de ene is dat aandelen kopen, terwijl de andere ook een vastgoedinvestering of een wijncollectie ziet als belegging. Wij zien elke investering, dus handelingen waarbij je nu geld uitgeeft in de hoop om daar later meer aan te verdienen als een investering.
Of je het geld nu in aandelen, obligaties, andere financiële producten of gewone assets belegt, het blijft een belegging en ze brengt dus risico’s met zich mee. Om te weten welke risico’s eraan vast hangen moeten we gaan kijken naar het specifieke product. Gelukkig bestaat er een grote regelgeving in de financiële sector. Per product moet de aanbieder dan ook bepaalde zaken aangeven. Op die manier kan je de risico’s die eigen zijn aan een bepaald product makkelijker inschatten.
Om te starten is het belangrijk om te weten dat elke belegging risico met zich meebrengt. De ene al wat meer dan de andere, maar risico is nu eenmaal een onderdeel van beleggen. Om dit te kaderen zal ik een voorbeeld geven. Stel dat er een belegging was zonder risico, dus dat je geld kunt verdienen door je geld aan een ander te geven, zonder dat daar enig risico aan vasthangt. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld vandaag 5 euro zou geven, en gegarandeerd morgen 10 euro zou terugkrijgen. Dan zou iedereen toch in deze belegging stappen?
Maar als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Want hoe zeker ben je dat je die 10 euro effectief zult krijgen? Wie garandeert je dat deze persoon met jouw 5 euro niet gewoon naar een bar gaat en al zijn geld opmaakt? Zoals je wel al merkt, is dit voorbeeld een beetje belachelijk, maar het draait om het idee.
Zoals in het voorbeeld hierboven beschreven, kan er steeds een faillissement optreden. Je bent nooit zeker dat je jouw geld ooit terug zult zien. Net daarom zegt men altijd om niet te investeren met geld dat je niet kan missen.
Te weinig kennis over de producten is een tweede groot probleem. Weet jij niet goed hoe een bepaalde belegging werkt? Stap er dan ook niet in. De risico’s zijn niet in te schatten, dus je kunt ze ook niet beheren.
Tot slot kunnen velen niet inschatten hoeveel risico ze willen nemen. Bepaal voor jezelf goed welke mate van risico-aversie je wil inbouwen en hoe je dat gaat doen. Denk erom: wees altijd waakzaam, controleer de risico’s per belegging en doe voldoende onderzoek naar het product!
18 januari 2024
Diepgaande nepvideo's, ook wel bekend als deepfakes, vormen een toenemende bedreiging voor online oplichting.
14 december 2023
De hippe beleggingsapp Bux, die zo'n half miljoen jonge klanten telt, zat in woelig vaarwater en wordt nu ondergebracht bij ABN Amro.
24 november 2023
Uit een onderzoek van MeDirect blijkt dat zowat de helft van de jongeren geld wil beleggen om in de toekomst een woning te kunnen kopen.
16 oktober 2023
Bux boekte ook vorig jaar weer flinke verliezen en voert nu een stevige reorganisatie door.
14 september 2023
Vanaf vandaag noteert de Britse chipontwerper ARM op de Amerikaanse Nasdaq beurs. Een succesvolle beursgang is mogelijk het startschot voor meer IPO's.
24 augustus 2023
Als je denkt aan beleggen denk je misschien aan oudere mensen die al een stevig vermogen hebben opgebouwd...
11 juli 2023
Het aantal transacties met goud steeg in het eerste half jaar met 17%. Dat blijkt uit cijfers van het Goudwisselkantoor.
16 mei 2023
De DNB heeft in de voorbije weken voor 10,4 miljard euro aan goud verhuisd naar een nieuwe kluis in Zeist.
08 mei 2023
Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat zo'n vier op de tien vrouwen te weinig vertrouwen in zichzelf heeft om te beginnen met beleggen.