Je bent hier: Home > Nieuws > Britse pond daalt na bekendmaking radicaal economisch plan

Britse pond daalt na bekendmaking radicaal economisch plan

Britse pond daalt na bekendmaking radicaal economisch plan

27 september 2022 - door Talitha

De Britse minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, heeft afgelopen donderdag de nieuwe economische plannen bekendgemaakt om economische groei te bevorderen.

Een maatregel die in opspraak is gekomen, is zijn aflossing van 45 miljard pond aan belastingen van het Britse volk. Ook gaf hij aan dat er meer dan 400 miljard pond geleend zal worden in de komende jaren. 

Deze radicale plannen zorgden ervoor dat de Britse Pond in waarde daalde. In vergelijking met de dollar was het op het laagste niveau in 37 jaar. 

Klassenoorlog

Kwarteng verklaarde dat mensen die minstens 1 miljoen pond per jaar verdienden een belastingverlaging van 55,000 pond zouden krijgen. Dit zou volgens hem de economie helpen groeien met 2,5% per jaar. 

Parlementsleden van de Britse Labour partij claimen dat deze maatregel een aankondiging voor een klassenoorlog is. 

Daarnaast schrapt Kwarteng de inkomstenbelastingen van mensen die meer dan 150,000 pond per jaar verdienen. Deze maatregel wordt echter niet doorgevoerd in Schotland. Ook werd het maximum voor bonussen van topmannen in banken geschrapt. 

Dat de economische tegemoetkoming oneerlijk verdeeld is, werd al snel duidelijk. Iemand die 1 miljoen pond per jaar verdient, gaat er namelijk 55,000 pond op vooruit. Iemand met een veel lager inkomen van 20,000 pond per jaar bespaart slechts 157 pond.

Radicaal economisch plan

Naast de beurs, reageerden ook economen negatief op de nieuwe maatregelen. Geen minister van Financiën heeft ooit zo’n grote belastingverlaging aangekondigd. Omdat er geen grote bezuinigingen zijn aangekondigd, verwachten tegenstanders dat de Britse schuld alleen maar zal toenemen. 

De daling van de Britse pond zal daarnaast ook nog eens zorgen voor een grotere last bij huishoudens met een laag inkomen. Importproducten zullen namelijk stijgen in prijs.

Kwarteng blijft echter achter zijn plan staan. Hij zegt dat het de aanbodkant van de economie zal verbeteren. Op die manier kan Groot-Brittannië volgens hem blijven concurreren met het buitenland. 

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl