Je bent hier: Home > Nieuws > Coinbase kijkt aan tegen hoge boete

Coinbase kijkt aan tegen hoge boete

Coinbase kijkt aan tegen hoge boete

08 februari 2023 - door Dylan

De crypto exchange Coinbase heeft van de Nederlandsche Bank een boete van wel 3,3 miljoen euro gekregen.

Coinbase krijgt deze boete omdat het lang op Nederlands grondgebied actief was, zonder over de nodige registratie te beschikken. Die is volgens de wet wel verplicht voor cryptobeurzen die het mogelijk maken om te beleggen in cryptocurrency. Door de registratie bij de DNB kan er toezicht gehouden worden op witwassen en terrorismefinanciering.

Registratieplicht

Sinds mei 2020 is er sprake van een registratieplicht, maar Coinbase bleef verder werken zonder zich te registreren. De crypto exchange deed dit gedurende een periode van 22 maanden. Vanaf de zomer van 2022 beschikt Coinbase ook over een dergelijke registratie, maar de DNB wijst er op dat er in de periode zonder registratie transacties kunnen gebeurd zijn die buiten het zicht van de opsporingsautoriteiten zijn gebleven.

Grote exchange, hogere boete

Bij het uitdelen van de boete heeft DNB ervoor gekozen om een boete uit te delen die hoger is dan vereist. De Nederlandsche Bank wijst er op dat Coinbase één van de grootste aanbieders is en in Nederland ook een groot aantal gebruikers telt. Dat het bedrijf geen registratie heeft gehad, heeft er ook voor gezorgd dat er geen sprake was van extra kosten hiervoor. Daardoor heeft Coinbase ook te maken gehad met een voordeel ten opzichte van de concurrenten. Voor vergrijpen als deze is de maximale boete die door DNB opgelegd mag worden 4 miljoen. Coinbase heeft met een boete van 3,3 miljoen euro dus een flinke boete gekregen.

Coinbase in beroep?

Inmiddels heeft Coinbase in een reactie laten weten het niet eens te zijn met het genomen besluit, gezien ze altijd de bedoeling gehad hebben om zich te registreren. Coinbase is zich nog aan het beraden over het ondernemen van verdere stappen.


Laatste artikels over Sparen


Bunq is winstgevend

23 februari 2023

De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.
Lees meer


Tips om eerder te stoppen met werken

03 februari 2023

Waar sommigen ervan houden om te werken, geldt dit voor velen niet. Het liefst gaan zij zo snel mogelijk met pensioen.
Lees meer


Jaar van herstel voor huishoudens

30 januari 2023

Vergeleken met het jaar 2022 gaan er dit jaar veel huishoudens op financieel gebied weer op vooruit.
Lees meer


Sparen voor een uitje

26 december 2022

We hebben allemaal nood aan een beetje ontspanning en dat hoeft niet altijd veel geld te kosten...
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken