Je bent hier: Home > Nieuws > Coinbase kijkt aan tegen hoge boete

Coinbase kijkt aan tegen hoge boete

Coinbase kijkt aan tegen hoge boete

08 februari 2023 - door Dylan

De crypto exchange Coinbase heeft van de Nederlandsche Bank een boete van wel 3,3 miljoen euro gekregen.

Coinbase krijgt deze boete omdat het lang op Nederlands grondgebied actief was, zonder over de nodige registratie te beschikken. Die is volgens de wet wel verplicht voor cryptobeurzen die het mogelijk maken om bitcoin te kopen met iDEAL. Door de registratie bij de DNB kan er toezicht gehouden worden op witwassen en terrorismefinanciering.

Registratieplicht

Sinds mei 2020 is er sprake van een registratieplicht, maar Coinbase bleef verder werken zonder zich te registreren. De crypto exchange deed dit gedurende een periode van 22 maanden. Vanaf de zomer van 2022 beschikt Coinbase ook over een dergelijke registratie, maar de DNB wijst er op dat er in de periode zonder registratie transacties kunnen gebeurd zijn die buiten het zicht van de opsporingsautoriteiten zijn gebleven.

Grote exchange, hogere boete

Bij het uitdelen van de boete heeft DNB ervoor gekozen om een boete uit te delen die hoger is dan vereist. De Nederlandsche Bank wijst er op dat Coinbase één van de grootste aanbieders is en in Nederland ook een groot aantal gebruikers telt. Dat het bedrijf geen registratie heeft gehad, heeft er ook voor gezorgd dat er geen sprake was van extra kosten hiervoor. Daardoor heeft Coinbase ook te maken gehad met een voordeel ten opzichte van de concurrenten. Voor vergrijpen als deze is de maximale boete die door DNB opgelegd mag worden 4 miljoen. Coinbase heeft met een boete van 3,3 miljoen euro dus een flinke boete gekregen.

Coinbase in beroep?

Inmiddels heeft Coinbase in een reactie laten weten het niet eens te zijn met het genomen besluit, gezien ze altijd de bedoeling gehad hebben om zich te registreren. Coinbase is zich nog aan het beraden over het ondernemen van verdere stappen.

Finst

Laatste artikels over Cryptocurrency


Bitvavo verlengt partnerschap met KNVB tot 2026

16 juni 2024

Bitvavo, Nederland's grootste crypto-exchange en trotse partner van de KNVB, heeft een innovatieve manier gevonden om fans te verbinden met het Nederlands Elftal.


Crypto.com krijgt miljoenenboete van DNB

14 maart 2024

Foris DAX MT Limited, de vennootschap boven Crypto.com, heeft een bestuurlijke boete van 2.850.000 euro gekregen van DNB.


Welke crypto exchanges zijn legaal in Nederland?

29 februari 2024

Je wil bitcoin of een andere cryptomunt kopen, maar welke crypto exchange kies je daar voor?


Kraken en Coinbase willen Nederland veroveren

18 februari 2024

Na Coinbase heeft ook Kraken een registratie bij de DNB gekregen.


Bitpanda trekt zich terug uit Nederland

30 januari 2024

Bitpanda, de grote Oostenrijkse beurs, gooit de handdoek in de ring in Nederland. Vanaf 1 februari 2024 zullen Nederlandse klanten afscheid moeten nemen van de diensten die Bitpanda aanbiedt.


Goedkeuring bitcoin ETF's was een sell the news event

22 januari 2024

Op 10 januari keurde de SEC de spot bitcoin ETF's goed, maar ondertussen staat de koers bijna 15 procent lager.


Zowel Bitvavo als Finst lanceren DCA functie

13 januari 2024

Zowel Bitvavo als Finst hebben onlangs de Dollar-Cost Averaging (DCA) functie geïntroduceerd, waarmee cryptocurrency-beleggers automatisch digitale munten kunnen kopen en hun investeringen over tijd kunnen spreiden.


Coinmerce haalt cryptoklanten van Bux binnen

18 december 2023

Nu Bux volledig in handen is gevallen van ABN Amro, worden de crypto activiteiten stopgezet. Klanten kunnen hun muntjes laten overzetten naar Coinmerce.


Wat doet een ETF goedkeuring met de bitcoin prijs?

10 december 2023

De bitcoin koers stijgt al een tijdje, ondermeer door speculatie op een nakende goedkeuring van bitcoin spot ETF's in Amerika.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl