Je bent hier: Home > Nieuws > Belastingdienst hanteert te hoog fictief rendement op beleggingen

Belastingdienst hanteert te hoog fictief rendement op beleggingen

Belastingdienst hanteert te hoog fictief rendement op beleggingen

08 maart 2023 - door Redactie

Volgens de VEB, de Vereniging van Effectenbezitters, is de manier waarop vermogen belast wordt erg oneerlijk.

In Nederland wordt kapitaal belast op een fictief rendement. De belastingdienst vraagt hoeveel kapitaal je hebt en past daar een fictief rendement op toe, dat vervolgens belast wordt. Voor 2022 bedraagt dat fictieve rendement 5,53%.

Vorig jaar was echter een zeer slecht beursjaar en veel particuliere beleggers keken aan tegen flinke verliezen. Volgens de VEB hebben beleggers vorig jaar gemiddeld 14% verloren. Naast dit verlies worden ze nu ook nog eens geconfronteerd met een belasting op hun kapitaal, wat het allemaal extra pijnlijk maakt.

Naar de rechter

De VEB wil nu naar de rechter trekken om een betere behandeling te eisen. Voor de spaarders is dat al eerder gelukt. Ook zij kregen af te rekenen met een fictief rendement, waardoor ze jarenlang teveel belastingen betaald hebben.

Het fictief rendement voor beleggingen moet voor 2022 op 0 worden gezet, meent de VEB. Ze stippen aan dat beleggers wel belasting willen betalen, maar niet op onrealistisch hoge fictieve rendementen.


Laatste artikels over Beleggen


Waarom beleggen in vastgoed?

04 januari 2023

Op het moment dat je wilt gaan beleggen, zijn er veel verschillende manieren waarop je dit aan kunt gaan pakken. Daarom kan het soms lastig zijn om te weten wat je het beste kunt doen.
Lees meer


Geen interesse voor een zakelijk gebruik van crypto bij veel Nederlandse bedrijven

31 oktober 2022

Uit een onderzoek van Visma Onguard is gebleken dat 38 procent van de Nederlandse bedrijven niet geïnteresseerd is in een zakelijk gebruik van crypto.
Lees meer


Als je wil beleggen

19 oktober 2022

Iedereen die al langer meedraait op de beurs heeft zo zijn of haar trucjes om tot een goed aandeel te komen, maar als je net bent begonnen kun je het gevoel hebben dat je zonder richting aan het bewegen bent.
Lees meer


Ministerie van Financiën start Slim in Crypto campagne

05 september 2022

Heel wat jongeren storten zich in de wereld van cryptomunten, zonder zich bewust te zijn van de risico's. Een nieuwe campagne moet jongeren nu beter informeren.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken