Je bent hier: Home > Nieuws > Het Bitcoin Lightning-netwerk: Een Efficiënte Oplossing voor Schaalbaarheid en Transactiesnelheid

Het Bitcoin Lightning-netwerk: Een Efficiënte Oplossing voor Schaalbaarheid en Transactiesnelheid

Het Bitcoin Lightning-netwerk: Een Efficiënte Oplossing voor Schaalbaarheid en Transactiesnelheid

20 juni 2023 - door Redactie

Bitcoin, 's werelds meest populaire digitale valuta, wordt beter schaalbaar en sneller dankzij het Lightning Netwerk.

Bitcoin heeft in het verleden problemen gehad met betrekking tot de schaalbaarheid en de transactiesnelheid. Om deze problemen aan te pakken, is het Bitcoin Lightning-netwerk ontwikkeld. Het Lightning-netwerk is protocol, een tweede laag die bovenop de Bitcoin-blockchain wordt gebouwd. Lightning verbetert de snelheid en kostprijs van de transacties en vergroot zo de schaalbaarheid van Bitcoin, waardoor de adoptie van cryptocurrency kan toenemen. In dit artikel zullen we de werking en voordelen van het Bitcoin Lightning-netwerk verkennen.

Wat is het Bitcoin Lightning-netwerk?

Het Bitcoin Lightning-netwerk is een gedecentraliseerd betaalprotocol dat is ontworpen om microbetalingen met hoge snelheid en lage kosten mogelijk te maken. Het werkt bovenop het Bitcoin-blockchain en maakt gebruik van zogenaamde "off-chain" transacties. In plaats van elke transactie op de mainchain vast te leggen, worden transacties tussen deelnemers in het Lightning-netwerk uitgevoerd zonder dat elke stap op de blockchain hoeft te worden vastgelegd.

Hoe werkt het Bitcoin Lightning-netwerk?

Het Lightning-netwerk maakt gebruik van zogenaamde betaalkanalen tussen gebruikers. Deze kanalen worden geopend door het blokkeren van een bepaalde hoeveelheid Bitcoin in een multisignature-adres. Vervolgens kunnen de deelnemers binnen dat kanaal onderling onbeperkt transacties uitvoeren, zonder dat elke transactie op de blockchain moet worden geverifieerd. Pas wanneer de deelnemers klaar zijn om het kanaal te sluiten, wordt de uiteindelijke status van de transacties op de blockchain vastgelegd.

Gebruikers van Lightning hebben doorgaans meerdere kanalen. Jan heeft bijvoorbeeld een kanaal naar Sofie en Sofie heeft zelf een kanaal naar Annemie. Jan kan dan ook een snelle betaling doen naar Annemie, door deze betaling te laten passeren via Sofie. Op deze manier wordt er snel een groot netwerk opgebouwd en er zijn spelers actief die vooral zulke kanalen bouwen. Zo kunnen betalingen razendsnel wereldwijd uitgevoerd worden.

Voordelen van het Bitcoin Lightning-netwerk

Schaalbaarheid

Het Bitcoin Lightning-netwerk vergroot de schaalbaarheid van het Bitcoin-netwerk aanzienlijk. Doordat transacties off-chain worden uitgevoerd, kunnen er meer transacties worden verwerkt zonder de mainchain te belasten. Hierdoor kunnen gebruikers profiteren van snellere en goedkopere transacties.

Snelheid en efficiëntie

Transacties op het Lightning-netwerk worden vrijwel direct uitgevoerd, waardoor lange bevestigingstijden op de blockchain worden vermeden. Dit maakt het ideaal voor microbetalingen en dagelijkse transacties.

Lagere kosten

Doordat transacties buiten de blockchain worden uitgevoerd, zijn de kosten voor het gebruik van het Lightning-netwerk veel lager dan traditionele Bitcoin-transacties.

Schaalbare applicaties

Het Lightning-netwerk opent de deur naar nieuwe mogelijkheden en toepassingen die niet haalbaar zouden zijn op de mainchain van Bitcoin. Denk bijvoorbeeld aan het mogelijk maken van snelle en goedkope betalingen in winkels, online platforms en andere diensten.

Potentiële uitdagingen en adoptie

Hoewel het Bitcoin Lightning-netwerk veelbelovend is, zijn er nog enkele uitdagingen te overwinnen. Een belangrijke uitdaging is het creëren van een gebruiksvriendelijke manier om met Lighting te werken. Tegelijk moeten er voldoende mensen bereid zijn om met Lightning te werken. Alleen zo zal de adoptie toenemen.

Er wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van gebruikersvriendelijke wallets en tools om het gemakkelijker te maken voor gebruikers om het Lightning-netwerk te omarmen. De doorsnee gebruiker wil zich uiteraard niet zelf bezig houden met het openen, sluiten en beheren van veel kanalen. Deze gebruiker zal zonder dat hij het weet een kanaal openen met een node die zelf goed verbonden is met andere nodes, waardoor betalingen snel via een goede route kunnen passeren.

Verder wordt er ook gewerkt aan stablecoins op Lightning, waardoor gebruikers snelle betalingen met een dollar of euro stablecoin zouden kunnen uitvoeren, zonder dat ze zelf weten dat deze toepassing mogelijk is dankzij de Bitcoin blockchain.

Conclusie

Het Bitcoin Lightning-netwerk is een innovatieve oplossing voor de schaalbaarheids- en transactiesnelheidsproblemen waarmee Bitcoin te maken heeft. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om snelle, goedkope en efficiënte transacties uit te voeren via off-chain betaalkanalen. Met zijn potentieel om de adoptie van Bitcoin te vergroten en nieuwe toepassingen mogelijk te maken, wordt het Bitcoin Lightning-netwerk gezien als een veelbelovende stap voorwaarts in de ontwikkeling van cryptocurrency.

Lees hier meer over bitcoin kopen met iDEAL.

Finst

Laatste artikels over Cryptocurrency


Bitvavo verlengt partnerschap met KNVB tot 2026

16 juni 2024

Bitvavo, Nederland's grootste crypto-exchange en trotse partner van de KNVB, heeft een innovatieve manier gevonden om fans te verbinden met het Nederlands Elftal.


Crypto.com krijgt miljoenenboete van DNB

14 maart 2024

Foris DAX MT Limited, de vennootschap boven Crypto.com, heeft een bestuurlijke boete van 2.850.000 euro gekregen van DNB.


Welke crypto exchanges zijn legaal in Nederland?

29 februari 2024

Je wil bitcoin of een andere cryptomunt kopen, maar welke crypto exchange kies je daar voor?


Kraken en Coinbase willen Nederland veroveren

18 februari 2024

Na Coinbase heeft ook Kraken een registratie bij de DNB gekregen.


Bitpanda trekt zich terug uit Nederland

30 januari 2024

Bitpanda, de grote Oostenrijkse beurs, gooit de handdoek in de ring in Nederland. Vanaf 1 februari 2024 zullen Nederlandse klanten afscheid moeten nemen van de diensten die Bitpanda aanbiedt.


Goedkeuring bitcoin ETF's was een sell the news event

22 januari 2024

Op 10 januari keurde de SEC de spot bitcoin ETF's goed, maar ondertussen staat de koers bijna 15 procent lager.


Zowel Bitvavo als Finst lanceren DCA functie

13 januari 2024

Zowel Bitvavo als Finst hebben onlangs de Dollar-Cost Averaging (DCA) functie geïntroduceerd, waarmee cryptocurrency-beleggers automatisch digitale munten kunnen kopen en hun investeringen over tijd kunnen spreiden.


Coinmerce haalt cryptoklanten van Bux binnen

18 december 2023

Nu Bux volledig in handen is gevallen van ABN Amro, worden de crypto activiteiten stopgezet. Klanten kunnen hun muntjes laten overzetten naar Coinmerce.


Wat doet een ETF goedkeuring met de bitcoin prijs?

10 december 2023

De bitcoin koers stijgt al een tijdje, ondermeer door speculatie op een nakende goedkeuring van bitcoin spot ETF's in Amerika.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl