Je bent hier: Home > Nieuws > Binance ook in Europa steeds meer onder vuur

Binance ook in Europa steeds meer onder vuur

Binance ook in Europa steeds meer onder vuur

26 juni 2023 - door Redactie

Binance, de grootste crypto exchange ter wereld, werd eerder deze maand in de VS aangeklaagd door de waakhond SEC. Ook in Nederland en Europa gaan de deuren dicht voor de exchange.

In de VS draaien de meeste rechtszaken tegen crypto exchanges over het aanbieden van ongeregistreerde effecten of securities, wat verboden is. Wie in de VS een effect wil verkopen op de markt, moet dit registreren bij de SEC. Deze effecten mogen vervolgens alleen verhandeld worden via geregistreerde exchanges, maar het is nog onduidelijk hoe een crypto exchange zich bij de SEC kan registreren.

De SEC diende 13 aanklachten in tegen Binance en topman CZ, ondermeer ook voor het vermengen van geld van klanten met geld van de exchange. Ze spreken over een 'web van bedrog, belangenvermenging, gebrek aan transparantie en het ontduiken van wetten'.

Ook in Europa stapelen de problemen zich op voor Binance. De exchange vestigde zich eerder in Frankrijk, waar het een registratie van de waakhond verkreeg. Maar toch is er nu een onderzoek bezig naar Binance, voor de diensten die de exchange in Frankrijk heeft aangeboden in de periode voor deze registratie. Er is ondermeer sprake van ernstige inbreuken op de antiwitwas wetgeving.

Nederland

In Nederland is Binance er niet in geslaagd om een registratie te bekomen van De Nederlandsche Bank. De exchange moet zich daarom terugtrekken uit Nederland en vanaf 17 juli zal er voor Nederlanders geen handel meer mogelijk zijn op het platform. Wel zullen ze nog hun tegoeden kunnen opnemen. Gebruikers worden evenwel aangeraden om op zoek te gaan naar een alternatief en in Nederland zijn er diverse partijen die wel netjes geregistreerd zijn bij de DNB, waardoor je bitcoin kan kopen via iDEAL.

België

Een week na Nederland greep ook de Belgische toezichthouder FSMA in. Zij zeggen dat Binance Belgische klanten heeft bediend via een web van vennootschappen. Bijna 20 vennootschappen zouden buiten de EU gevestigd zijn, wat verboden is. De FSMA heeft Binance dan ook verplicht om zijn activiteiten in België stop te zetten.

Nieuwe thuisbasis

Binance onderzoekt momenteel of ze ergens een nieuwe thuisbasis kunnen vinden. Er wordt ondermeer gekeken naar de Verenigde Arabische Emiraten en Dubai. Ook in Europa wil Binance actief blijven. Het plan is vermoedelijk om een licentie te bemachtigen in een Europees land. Wanneer de MiCA wetgeving actief wordt, zullen ze via één licentie hun diensten mogen aanbieden in alle landen van de Europese Unie. Op die manier zou Binance ook terug kunnen keren naar Nederland.

Tijdens deze week zou de top van Binance wel samenzitten om te reflecteren over de vele recente tegenslagen. Vast staat alleszins dat de rechtszaak in de VS veel tijd en geld zal kosten. Binance wordt echter op meerdere fronten tegelijk aangevallen, waardoor de exchange het wel moeilijk kan krijgen. 

Finst

Laatste artikels over Cryptocurrency


Bitvavo verlengt partnerschap met KNVB tot 2026

16 juni 2024

Bitvavo, Nederland's grootste crypto-exchange en trotse partner van de KNVB, heeft een innovatieve manier gevonden om fans te verbinden met het Nederlands Elftal.


Crypto.com krijgt miljoenenboete van DNB

14 maart 2024

Foris DAX MT Limited, de vennootschap boven Crypto.com, heeft een bestuurlijke boete van 2.850.000 euro gekregen van DNB.


Welke crypto exchanges zijn legaal in Nederland?

29 februari 2024

Je wil bitcoin of een andere cryptomunt kopen, maar welke crypto exchange kies je daar voor?


Kraken en Coinbase willen Nederland veroveren

18 februari 2024

Na Coinbase heeft ook Kraken een registratie bij de DNB gekregen.


Bitpanda trekt zich terug uit Nederland

30 januari 2024

Bitpanda, de grote Oostenrijkse beurs, gooit de handdoek in de ring in Nederland. Vanaf 1 februari 2024 zullen Nederlandse klanten afscheid moeten nemen van de diensten die Bitpanda aanbiedt.


Goedkeuring bitcoin ETF's was een sell the news event

22 januari 2024

Op 10 januari keurde de SEC de spot bitcoin ETF's goed, maar ondertussen staat de koers bijna 15 procent lager.


Zowel Bitvavo als Finst lanceren DCA functie

13 januari 2024

Zowel Bitvavo als Finst hebben onlangs de Dollar-Cost Averaging (DCA) functie geïntroduceerd, waarmee cryptocurrency-beleggers automatisch digitale munten kunnen kopen en hun investeringen over tijd kunnen spreiden.


Coinmerce haalt cryptoklanten van Bux binnen

18 december 2023

Nu Bux volledig in handen is gevallen van ABN Amro, worden de crypto activiteiten stopgezet. Klanten kunnen hun muntjes laten overzetten naar Coinmerce.


Wat doet een ETF goedkeuring met de bitcoin prijs?

10 december 2023

De bitcoin koers stijgt al een tijdje, ondermeer door speculatie op een nakende goedkeuring van bitcoin spot ETF's in Amerika.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl