29 juni 2023 - door Redactie
Het softwarebedrijf MicroStrategy van Michael Saylor heeft opnieuw bitcoin bijgekocht.
MicroStrategy is een softwarebedrijf dat in 2020 op een berg geld zat. Topman Michael Saylor maakte zich zorgen over deze grote blootstelling aan de Amerikaanse dollar, omdat hij vreesde voor een hoge inflatie. Hij zag in bitcoin een manier om de cash van zijn bedrijf weg te diversifiëren van de dollar. In augustus 2020 kocht MicroStrategy voor de eerste keer bitcoin. Het ging meteen over een bedrag van 250 miljoen dollar.
Sinds de eerste aankoop heeft MicroStrategy zijn positie in bitcoin fors uitgebreid. Omdat dit niet meer kon met de cashreserves van het bedrijf zelf, werden nieuwe aandelen uitgegeven of werd geld geleend. Rond de topkoersen van de cryptomunt zat het bedrijf op zo'n 3,5 miljard dollar aan bitcoin. Daarna crashte de koers en werd MicroStrategy geconfronteerd met grote ongerealiseerde verliezen. Het bedrijf bleef echter volhouden en bleef bitcoin bijkopen.
Ook in de voorbije twee maanden werden nieuwe bitcoin ingekocht. MicroStrategy kocht 12.333 bitcoin tussen 29 april en 27 juni, voor in totaal 347 miljoen dollar. In totaal bezit het bedrijf nu 152.333 bitcoin, wat tegen de huidige koersen meer dan 4,6 miljard dollar waard is. Dat is meer dan de huidige marktwaarde van MicroStrategy, die uitkomt op zo'n 4,32 miljard dollar. Beleggers die aandelen MicroStrategy kopen, krijgen de software activiteiten er dus gratis bij. En bij een verdere stijging van bitcoin, zal ook de waarde van MicroStrategy mee omhoog gaan. Rond de huidige koersen zit MicroStrategy break even op zijn bitcoin investering, bij een verdere stijging van de koers zal de papieren winst dus fors toenemen.
Een mogelijke verklaring voor de lagere waardering zit in de risico's. MicroStrategy heeft namelijk veel geld geleend en de software activiteiten brengen mogelijk niet genoeg op om aan deze verplichtingen te voldoen. Zo lang de bitcoin koers boven de aankoopprijs van MicroStrategy zit, is er geen probleem. Maar wanneer de koers opnieuw zou crashen, kunnen de problemen zich opstapelen.
Wie blootstelling wil krijgen aan bitcoin, koopt dus best zelf bitcoin. Lees meer over bitcoin kopen met iDEAL.
18 september 2024
Tokyo Electric Power Company (TEPCO), het grootste elektriciteitsbedrijf van Japan, heeft een innovatieve stap gezet in de richting van efficiënter energiegebruik door te starten met het mijnen van bitcoin.
16 juni 2024
Bitvavo, Nederland's grootste crypto-exchange en trotse partner van de KNVB, heeft een innovatieve manier gevonden om fans te verbinden met het Nederlands Elftal.
14 maart 2024
Foris DAX MT Limited, de vennootschap boven Crypto.com, heeft een bestuurlijke boete van 2.850.000 euro gekregen van DNB.
29 februari 2024
Je wil bitcoin of een andere cryptomunt kopen, maar welke crypto exchange kies je daar voor?
18 februari 2024
Na Coinbase heeft ook Kraken een registratie bij de DNB gekregen.
30 januari 2024
Bitpanda, de grote Oostenrijkse beurs, gooit de handdoek in de ring in Nederland. Vanaf 1 februari 2024 zullen Nederlandse klanten afscheid moeten nemen van de diensten die Bitpanda aanbiedt.
22 januari 2024
Op 10 januari keurde de SEC de spot bitcoin ETF's goed, maar ondertussen staat de koers bijna 15 procent lager.
13 januari 2024
Zowel Bitvavo als Finst hebben onlangs de Dollar-Cost Averaging (DCA) functie geïntroduceerd, waarmee cryptocurrency-beleggers automatisch digitale munten kunnen kopen en hun investeringen over tijd kunnen spreiden.
18 december 2023
Nu Bux volledig in handen is gevallen van ABN Amro, worden de crypto activiteiten stopgezet. Klanten kunnen hun muntjes laten overzetten naar Coinmerce.