Je bent hier: Home > Nieuws > Volgende Bitcoin halving is een stress test voor mijners

Volgende Bitcoin halving is een stress test voor mijners

Volgende Bitcoin halving is een stress test voor mijners

17 juli 2023 - door Redactie

Volgens JP Morgan zal de volgende Bitcoin halving zwaar wegen op heel wat mijners, gezien de productiekosten momenteel oplopen.

Ongeveer om de vier jaren wordt de block reward gehalveerd. De mijner die een block mag maken wordt beloond met nieuwe bitcoin. Momenteel bedraagt deze beloning nog 6.25 bitcoin, maar eind april 2024 wordt deze verlaagd naar 3.125 bitcoin. Op welke dag dat juist zal gebeuren, kan je opvolgen via onze bitcoin halving aftelklok.

Hashrate

De hashrate van het Bitcoin netwerk maakt nieuwe hoogtepunten en dat betekent dat er veel rekenkracht wordt ingezet door de mijners. Om concurrentieel te blijven moeten mijners veel investeren in nieuwe rekenkracht, door bijvoorbeeld nieuwe toestellen aan te kopen. Deze hoge investeringen en de duurdere prijs van elektriciteit maken elke gemijnde bitcoin duur.

Wanneer het aantal nieuwe bitcoin per block plots gehalveerd wordt, komen de inkomsten van mijners verder onder druk te staan. "De productiekost van nieuwe bitcoin neemt toe voor de mijners, terwijl de omzet gehalveerd zal worden", zegt JP Morgan. "De halving zal dan ook een stevige uitdaging zijn voor de mining industrie", klinkt het.

JP Morgan stipt nog aan dat mijners die toegang hebben tot goedkope elektriciteit de beste kansen hebben om te overleven. Dat is meestal het geval wanneer ze dicht in de buurt zitten van hernieuwbare bronnen, waarbij ze het overschot aan geproduceerde elektriciteit goedkoop kunnen opkopen.

Verder denkt JP Morgan dat het onwaarschijnlijk is dat de hashrate blijft stijgen na de halving. Alleen een veel hogere bitcoin prijs kan de daling van de block reward compenseren.

Finst

Laatste artikels over Cryptocurrency


Bitvavo verlengt partnerschap met KNVB tot 2026

16 juni 2024

Bitvavo, Nederland's grootste crypto-exchange en trotse partner van de KNVB, heeft een innovatieve manier gevonden om fans te verbinden met het Nederlands Elftal.


Crypto.com krijgt miljoenenboete van DNB

14 maart 2024

Foris DAX MT Limited, de vennootschap boven Crypto.com, heeft een bestuurlijke boete van 2.850.000 euro gekregen van DNB.


Welke crypto exchanges zijn legaal in Nederland?

29 februari 2024

Je wil bitcoin of een andere cryptomunt kopen, maar welke crypto exchange kies je daar voor?


Kraken en Coinbase willen Nederland veroveren

18 februari 2024

Na Coinbase heeft ook Kraken een registratie bij de DNB gekregen.


Bitpanda trekt zich terug uit Nederland

30 januari 2024

Bitpanda, de grote Oostenrijkse beurs, gooit de handdoek in de ring in Nederland. Vanaf 1 februari 2024 zullen Nederlandse klanten afscheid moeten nemen van de diensten die Bitpanda aanbiedt.


Goedkeuring bitcoin ETF's was een sell the news event

22 januari 2024

Op 10 januari keurde de SEC de spot bitcoin ETF's goed, maar ondertussen staat de koers bijna 15 procent lager.


Zowel Bitvavo als Finst lanceren DCA functie

13 januari 2024

Zowel Bitvavo als Finst hebben onlangs de Dollar-Cost Averaging (DCA) functie geïntroduceerd, waarmee cryptocurrency-beleggers automatisch digitale munten kunnen kopen en hun investeringen over tijd kunnen spreiden.


Coinmerce haalt cryptoklanten van Bux binnen

18 december 2023

Nu Bux volledig in handen is gevallen van ABN Amro, worden de crypto activiteiten stopgezet. Klanten kunnen hun muntjes laten overzetten naar Coinmerce.


Wat doet een ETF goedkeuring met de bitcoin prijs?

10 december 2023

De bitcoin koers stijgt al een tijdje, ondermeer door speculatie op een nakende goedkeuring van bitcoin spot ETF's in Amerika.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl