Je bent hier: Home > Nieuws > Goed en slecht nieuws voor de spot bitcoin ETF's

Goed en slecht nieuws voor de spot bitcoin ETF's

Goed en slecht nieuws voor de spot bitcoin ETF's

31 augustus 2023 - door Redactie

Goed nieuws over de potentiële goedkeuring van een spot bitcoin ETF wordt vandaag alweer teniet gedaan door extra vertragingen.

Eerder deze week raakte bekend dat Grayscale een rechtszaak tegen de Amerikaanse beurswaakhond SEC had gewonnen. Grayscale had bij de SEC een aanvraag gedaan om zijn gesloten bitcoin fonds, het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), om te vormen in een ETF. Op die manier zouden beleggers hun deelbewijzen kunnen teruggeven aan Grayscale, waarna zij in ruil bitcoin kunnen geven. Omdat het over een gesloten fonds gaat is dit momenteel niet mogelijk, waardoor GBTC lange tijd met een grote discount noteerde. Begin dit jaar bedroeg deze discount nog haast 50%, ondertussen is deze al geslonken naar zo'n 20%. De markt raakt er immers van overtuigd dat de SEC op termijn wel spot bitcoin ETF's zal goedkeuren.

"De afwijzing van de aanvraag van Grayscale gebeurde op basis van willekeur. De SEC kon niet uitleggen waarom er een verschillende behandeling was van soortgelijke producten", oordeelde de rechtbank. Het vonnis verwijst zo naar de goedkeuring van futures gebaseerde bitcoin ETF's.

De SEC heeft bedenkingen bij de spot handel in bitcoin, omdat deze niet via geregistreerde beurzen verloopt waardoor markt manipulatie mogelijk is. Daarom werden er nu 'surveillance-sharing agreements' opgezet. Een exchange als Coinbase zou de SEC dan inzage geven in de trading data, waardoor de markt transparanter wordt. De ETF moet dan samenwerken met Coinbase zodat de SEC steeds een zicht heeft op alle transacties die op het platform gebeuren.

Vertragingen

Het nieuws over Grayscale was de voorbije dagen een opsteker voor de cryptomarkt, waardoor de bitcoin koers in de hoogte ging. Maar vandaag volgde alweer een koude douche. De SEC moest voor 2 september een beslissing nemen over de goedkeuring van verschillende spot bitcoin ETF's, maar stelt dit nu uit. De waakhond schuift de beslissing al op naar 17 oktober. Maar ook op dat moment kan de SEC zichzelf nog meer uitstel toestaan, waardoor de finale beslissing zelfs pas in het eerste kwartaal van 2024 kan vallen.

Lees hier meer over bitcoin kopen met iDEAL.


Laatste artikels over Cryptocurrency


Gemini trekt zich terug uit Nederland

28 september 2023

Het Amerikaanse Gemini, de crypto exchange van de bekende Winklevoss twins, zet zijn diensten stop aan Nederlandse klanten.
Lees meer


Finst implementeert crypto opnames

19 september 2023

Het jonge crypto platform Finst maakt nu ook het opnemen van cryptovaluta mogelijk. Binnen enkele weken worden er ook veel cryptomunten toegevoegd.
Lees meer


Ook Franklin Templeton wil spot bitcoin ETF

13 september 2023

De wereldleider in vermogensbeheer Franklin Templeton heeft bij de SEC ook een aanvraag gedaan om een eigen spot bitcoin ETF te mogen lanceren.
Lees meer


Gemiddelde waarde crypto portefeuille bedraagt 2.654 euro

06 september 2023

De derde editie van de Cryptovaluta Monitor leert ons weer meer over hoe Nederlandse beleggers met crypto om gaan.
Lees meer


Coinmerce zes keer zo groot door overstap Binance klanten

17 augustus 2023

Het Nederlandse cryptoplatform maakt een kwantumsprong door de klanten van Binance over te nemen.
Lees meer


15 procent Nederlanders bezit cryptocurrency

11 augustus 2023

In 2018 waren er nog maar 400.000 Nederlandse cryptocurrency beleggers en in 2023 is dat aantal al aangedikt naar 2,1 miljoen mensen.
Lees meer


PayPal lanceert eigen stablecoin

08 augustus 2023

Het betaalbedrijf Paypal lanceert met PYUSD een eigen dollar stablecoin, die beheerd zal worden door Paxos.
Lees meer


Beurshuis TD Cowen is bullish voor bitcoin

29 juli 2023

In een rapport is TD Cowen erg positief over bitcoin en worden zelfs de bitcoin aankopen van MicroStrategy bejubeld.
Lees meergeld lenen kost geld

Advertentie


Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

Finst
  • Meer dan 40 digitale valuta bij de meest transparante cryptocurrency broker van Nederland met de laagste tarieven.
  • Finst bezoeken »

Populair op Financeinfo.nl