Je bent hier: Home > Nieuws > Goed en slecht nieuws voor de spot bitcoin ETF's

Goed en slecht nieuws voor de spot bitcoin ETF's

Goed en slecht nieuws voor de spot bitcoin ETF's

31 augustus 2023 - door Redactie

Goed nieuws over de potentiële goedkeuring van een spot bitcoin ETF wordt vandaag alweer teniet gedaan door extra vertragingen.

Eerder deze week raakte bekend dat Grayscale een rechtszaak tegen de Amerikaanse beurswaakhond SEC had gewonnen. Grayscale had bij de SEC een aanvraag gedaan om zijn gesloten bitcoin fonds, het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), om te vormen in een ETF. Op die manier zouden beleggers hun deelbewijzen kunnen teruggeven aan Grayscale, waarna zij in ruil bitcoin kunnen geven. Omdat het over een gesloten fonds gaat is dit momenteel niet mogelijk, waardoor GBTC lange tijd met een grote discount noteerde. Begin dit jaar bedroeg deze discount nog haast 50%, ondertussen is deze al geslonken naar zo'n 20%. De markt raakt er immers van overtuigd dat de SEC op termijn wel spot bitcoin ETF's zal goedkeuren.

"De afwijzing van de aanvraag van Grayscale gebeurde op basis van willekeur. De SEC kon niet uitleggen waarom er een verschillende behandeling was van soortgelijke producten", oordeelde de rechtbank. Het vonnis verwijst zo naar de goedkeuring van futures gebaseerde bitcoin ETF's.

De SEC heeft bedenkingen bij de spot handel in bitcoin, omdat deze niet via geregistreerde beurzen verloopt waardoor markt manipulatie mogelijk is. Daarom werden er nu 'surveillance-sharing agreements' opgezet. Een exchange als Coinbase zou de SEC dan inzage geven in de trading data, waardoor de markt transparanter wordt. De ETF moet dan samenwerken met Coinbase zodat de SEC steeds een zicht heeft op alle transacties die op het platform gebeuren.

Vertragingen

Het nieuws over Grayscale was de voorbije dagen een opsteker voor de cryptomarkt, waardoor de bitcoin koers in de hoogte ging. Maar vandaag volgde alweer een koude douche. De SEC moest voor 2 september een beslissing nemen over de goedkeuring van verschillende spot bitcoin ETF's, maar stelt dit nu uit. De waakhond schuift de beslissing al op naar 17 oktober. Maar ook op dat moment kan de SEC zichzelf nog meer uitstel toestaan, waardoor de finale beslissing zelfs pas in het eerste kwartaal van 2024 kan vallen.

Lees hier meer over bitcoin kopen met iDEAL.

Finst

Laatste artikels over Cryptocurrency


Bitvavo verlengt partnerschap met KNVB tot 2026

16 juni 2024

Bitvavo, Nederland's grootste crypto-exchange en trotse partner van de KNVB, heeft een innovatieve manier gevonden om fans te verbinden met het Nederlands Elftal.


Crypto.com krijgt miljoenenboete van DNB

14 maart 2024

Foris DAX MT Limited, de vennootschap boven Crypto.com, heeft een bestuurlijke boete van 2.850.000 euro gekregen van DNB.


Welke crypto exchanges zijn legaal in Nederland?

29 februari 2024

Je wil bitcoin of een andere cryptomunt kopen, maar welke crypto exchange kies je daar voor?


Kraken en Coinbase willen Nederland veroveren

18 februari 2024

Na Coinbase heeft ook Kraken een registratie bij de DNB gekregen.


Bitpanda trekt zich terug uit Nederland

30 januari 2024

Bitpanda, de grote Oostenrijkse beurs, gooit de handdoek in de ring in Nederland. Vanaf 1 februari 2024 zullen Nederlandse klanten afscheid moeten nemen van de diensten die Bitpanda aanbiedt.


Goedkeuring bitcoin ETF's was een sell the news event

22 januari 2024

Op 10 januari keurde de SEC de spot bitcoin ETF's goed, maar ondertussen staat de koers bijna 15 procent lager.


Zowel Bitvavo als Finst lanceren DCA functie

13 januari 2024

Zowel Bitvavo als Finst hebben onlangs de Dollar-Cost Averaging (DCA) functie geïntroduceerd, waarmee cryptocurrency-beleggers automatisch digitale munten kunnen kopen en hun investeringen over tijd kunnen spreiden.


Coinmerce haalt cryptoklanten van Bux binnen

18 december 2023

Nu Bux volledig in handen is gevallen van ABN Amro, worden de crypto activiteiten stopgezet. Klanten kunnen hun muntjes laten overzetten naar Coinmerce.


Wat doet een ETF goedkeuring met de bitcoin prijs?

10 december 2023

De bitcoin koers stijgt al een tijdje, ondermeer door speculatie op een nakende goedkeuring van bitcoin spot ETF's in Amerika.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl