Je bent hier: Home > Nieuws > Slechts 1 op de 5 ZZP'ers heeft een AOV

Slechts 1 op de 5 ZZP'ers heeft een AOV

Slechts 1 op de 5 ZZP'ers heeft een AOV

05 november 2017 - door Redactie

ZZP'ers staan onvoldoende stil bij de mogelijkheid dat zij (tijdelijk) arbeidsongeschikt kunnen worden. Het is namelijk zo dat slechts 1 op de 5 ZZP'ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft.

Op dit moment telt Nederland ruim 1 miljoen mensen die actief zijn als ZZP’er, deeltijd of voltijd, en dit betekent toch dat er makkelijk gezegd zo’n 800.000 zelfstandigen werken zonder verzekerd te zijn tegen arbeidsongeschiktheid.

Waarom sluiten ZZP’ers geen AOV af?

De ZZP’ers die wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben zijn de ZZP’ers die goed boeren. Zij hebben een ruim netto inkomen en kunnen de premie voor een AOV dan ook missen. Het grootste deel van de Nederlandse ZZP’ers verdient eenvoudigweg onvoldoende om de premie voor een AOV te kunnen ophoesten. Als je een brutobedrag van 1.350 euro per maand wilt verzekeren, en dit is toch nog vrij weinig, dan gaat de premie bij de meeste verzekeraars al over de 100 euro per maand heen. Dit is voor de meeste ZZP’ers gewoonweg niet op te brengen.

ZZP’ers sparen liever

Veel ZZP’ers zijn nog relatief jong en verwachten dan ook nog een aardige tijd voor zich te hebben om te kunnen sparen voor wanneer zij eventueel niet meer kunnen werken. Het nadeel hiervan is wel dat het vaak verkeerd wordt ingeschat. Wanneer een ZZP’er het al voor elkaar krijgt om 50.000 euro te sparen, dan wordt er niet genoeg bij stilgestaan dat dit voldoende is om misschien 3,5 jaar door te komen. Men verwacht dan ook niet permanent arbeidsongeschikt te raken op relatief jonge leeftijd en denkt hierdoor niet na over de gevolgen wanneer dit wel gebeurt.

Welke mogelijkheden hebben ZZP’ers?

ZZP’ers hebben meerdere mogelijkheden die kunnen worden ingezet als alternatief voor een AOV. Op de eerste plaats kan een ZZP’er zich verdiepen in het beleggen. Daarnaast is sparen een optie. Deze twee mogelijkheden bieden wel bijzonder weinig zekerheid. Het broodfonds zou ook een optie kunnen zijn, maar deze is eigenlijk alleen aantrekkelijk voor mensen die slechts tijdelijk arbeidsongeschikt raken. ZZP’ers die pas zijn begonnen komen in aanmerking voor een AOV via het UWV. De kosten per maand liggen dan een stuk lager en de verzekering is goed te vergelijken met die van een medewerker in loondienst. Het nadeel is wel dat ZZP’ers hier niet op worden gewezen, bijvoorbeeld door de Kamer van Koophandel, en je moet je als ZZP’er binnen 3 maanden na de start van je bedrijfje voor aanmelden. Voor het grootste deel van de zelfstandigen zonder personeel is dit dus geen optie (meer).

Finst

Laatste artikels over Verzekeren


Premies zorgverzekering stijgen sterk in 2024

13 november 2023

De zorgverzekeraars hebben de premies voor 2024 gepubliceerd. Gemiddeld gezien wordt de zorgverzekering 6,3% duurder.


Geld besparen met verzekeringen: meer dan een kostenpost

27 oktober 2023

Verzekeringen zijn een integraal onderdeel van ons financiële leven. Of het nu gaat om autoverzekeringen, ziektekostenverzekeringen, levensverzekeringen: ze bieden bescherming en gemoedsrust.


Dek de (financiële) risico's van verzuim af

11 oktober 2023

Als werkgever is het belangrijk dat je je goed verzekert. Hierbij moet je niet alleen denken aan een aansprakelijkheidsverzekering of inventarisverzekering, maar ook het afsluiten van een verzuimverzekering.


Autoverzekering flink duurder op een jaar

22 juni 2023

Volgens Independer is de premie van een autoverzekering met bijna 20% gestegen tegenover vorig jaar.


Ruim 1,4 miljoen mensen wisselen van hun zorgverzekering

11 januari 2023

Nog voor de afgelopen jaarwisseling kozen ruim 1,4 miljoen mensen in Nederland ervoor om te wisselen van zorgverzekering.


Alles voor een gezonde levensstijl in het nieuwe jaar

17 maart 2022

Een gezonde levensstijl is natuurlijk heel erg belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen.


Veel schadeclaims na stormen

20 februari 2022

De stormen Dudley en Eunice raasden door Nederland en maakten veel schade. Verzekeraars melden een oplopend aantal claims.


4 verzekeringen die je als startende ondernemer kunt overwegen

17 februari 2022

Er komt als startende ondernemer genoeg op je af om te regelen, waarbij je niet altijd direct denkt aan het verzekeren van bepaalde risico’s.


Overstromingsschade geschat op 160 tot 250 miljoen euro

11 november 2021

De Nederlandse verzekeraars verwachten dat de schadeclaims als gevolg van de overstromingen in Limburg en Noord-Brabant kunnen oplopen tot wel 250 miljoen euro.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl