09 december 2017 - door Redactie
In Nederland zijn we nog niet zo heel happig op de creditcard. Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders heeft er eentje, maar dat betekent niet dat deze ook wordt gebruikt.
De creditcard vormt vaak een vervangend betaalmiddel voor als de pinpas niet werkt, kwijtraakt of bijvoorbeeld bij de bank wordt ingeslikt. Bij online aankopen kiezen we veel liever voor het vertrouwde iDeal. Meer dan de helft van alle online betalingen, namelijk 57%, wordt via iDeal verricht. Toch wordt verwacht dat we echt aan de creditcard moeten gaan geloven.
In Nederland zijn er in 2016 in totaal 6,5 miljard betalingen verricht aan kassa’s van fysieke winkels. Hiervan werden er ongeveer 30 miljoen verricht met een creditcard. Dit stelt natuurlijk eigenlijk niks voor. Wanneer we kijken naar de online aankopen die werden gedaan, dan zien we dat er in totaal 20 miljard euro is uitgegeven. Hiervan werd slechts 3% met een creditcard betaald. Een groot deel van de Nederlanders met een creditcard heeft gekozen voor een prepaid creditcard. Dit heeft vooral te maken met het feit dat dit financieel voordeliger is wanneer de creditcard zo weinig wordt gebruikt. Voor een Mastercard of VISA zit je toch aan jaarkosten vast, ook als je de creditcard het hele jaar door niet gebruikt.
In Nederland kunnen we over het algemeen gewoon met de pinpas, met contact geld of bijvoorbeeld met iDeal betalen. We zitten dan ook niet zo te wachten op nog een pasje. Daarnaast jaagt de creditcard angst aan, vooral omdat vaak wordt gedacht dat dit het recept is voor de opbouw van schulden. Met een prepaid creditcard is dit uiteraard niet mogelijk. Toch is het zo dat we in Nederland steeds meer te maken krijgen met zaken die we eenvoudigweg niet op een andere manier kunnen betalen dan met een creditcard. We trekken de creditcard op dit moment het meest voor het doen van in-app aankopen en voor shoppen in buitenlandse webwinkels. We zullen de komende jaren meer te maken gaan krijgen met Google, Facebook, Apple, Amazon en andere internationaal grote partijen. Hierdoor zullen we toch echt aan een creditcard moeten.
Volgens professionals in de wereld van betaalmiddelen worden we door Europa steeds meer gedwongen om toch een creditcard te nemen. Je hebt dan gelukkig meer dan voldoende keuze. Het is daarom wel aan te raden om de mogelijkheden met elkaar te vergelijken. Wellicht is VISA beter voor jou of past Mastercard beter bij je toekomstige uitgaven. Natuurlijk zijn er ook nog verschillende prepaid creditcards beschikbaar, welke ideaal zijn voor mensen die geen risico op roodstand willen lopen.
21 december 2023
Finn is de naam van de nieuwe persoonlijke assistent van bunq. Via een chatfunctie krijg je snel antwoorden op al je vragen.
09 oktober 2022
In steeds meer regio’s kunnen reizigers niet alleen met hun OV-chipkaart, maar ook met een creditcard, bankpas, mobiele telefoon of smartwatch contactloos in- en uitchecken.
15 juni 2021
Ondanks een toename van het elektronisch betalen, zal contant betalen nog een tijdje belangrijk blijven.
30 september 2020
Betalingsverwerker Visa meldt dat de betalingen op hun netwerk sinds juni voor ruim 75 procent contactloos gebeuren.
15 september 2020
De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.
30 juli 2020
Zestien Europese banken, waaronder ING en BNP Paribas, willen een nieuw betaalsysteem op poten zetten dat een tegenhanger moet worden van Visa of Mastercard.
25 juni 2020
De stijgende populariteit van neobanken zorgt ervoor dat er steeds meer prepaid creditcards in omloop zijn in plaats van de klassieke betaalkaarten.
19 juni 2020
De Duitse betaalgigant Wirecard moest opbiechten dat het 2 miljard dollar niet meer kan vinden. Op de beurs wordt het aandeel fors afgestraft.
15 juni 2020
Uit cijfers van Mastercard blijkt dat 78% van alle transacties in Europa contactloos gebeurde.