Je bent hier: Home > Nieuws > Zal ik wel of niet een creditcard aanvragen?

Zal ik wel of niet een creditcard aanvragen?

Zal ik wel of niet een creditcard aanvragen?

28 februari 2018

Een creditcard is erg handig. Je betaalt er wereldwijd mee in winkels of restaurants en ook bij online aankopen wordt een creditcard vrijwel overal aanvaard.

Je aankoop is dan in veel gevallen verzekerd tegen verlies, beschadiging en diefstal. En een bijkomend voordeel is dat je je aankopen achteraf betaalt. Je betaalt 1 keer per maand het openstaande saldo of een deel daarvan. Over een eventueel restant openstaand bedrag betaal je rente.

Veilig wereldwijd aankopen doen

Aankopen met een creditcard bevestig je met de gegevens op de kaart bij een online aankoop en met de aan de kaart gekoppelde pincode bij een betaling die je bij een winkel, hotel of autoverhuurbedrijf verricht. Net als bij je bankpas is het belangrijk de pincode geheim te houden. Dit geldt ook voor de CVC code op de achterkant van je creditcard. Met deze code bevestig je online aankopen. Je kunt met een creditcard probleemloos in vreemde valuta betalen. Aankopen in dollars, Engelse ponden of andere valuta anders dan de euro worden automatisch omgerekend. Je betaalt hiervoor wel een opslag.

Zitten er risico’s aan een creditcard?

Het grootste risico van een creditcard is het te besteden saldo. Dat is vaak minimaal 2500 euro. Dat lijkt leuk, maar als je kiest voor gespreide betaling en er staat een flink bedrag open dan betaal je daar een flinke rente over. Een rentepercentage op het openstaande saldo van rond de 15% is niet vreemd.

Als er 2000 euro open staat en je lost 100 euro per maand af dan zal het heel lang duren voordat je het saldo volledig hebt terugbetaald. Het is dus zaak om voorzichtig om te springen met een creditcard en hier geen onverantwoord grote uitgaven mee te doen.

Vergelijken is belangrijk

Je kunt op tientallen plaatsen een creditcard aanvragen. Soms zijn ze gratis, bijvoorbeeld als ze zijn gekoppeld aan een bedrijf. Soms betaal je een jaarlijkse kartbijdrage. Je moet creditcards vergelijken voordat je een creditcard aanvraagt. De voorwaarden en vooral de kosten kunnen flink verschillen.


Laatste artikels over Kredietkaarten


Apple lanceert eigen credit card

04 april 2019

Apple lanceert in de zomer in de VS zijn eigen credit card. Achter de schermen wordt er wel samengewerkt met Goldman Sachs en Mastercard.
Lees meer


Zo gebruik je je creditcard op een verantwoorde manier

15 februari 2019

Een creditcard is reuze handig. Je kunt er online aankopen mee betalen en in het buitenland mee afrekenen zonder dat je vreemd geld op zak hoeft te hebben.
Lees meer


Wat is het alternatief voor een creditcard?

11 december 2018

Steeds meer mensen hebben een creditcard. Dit betaalmiddel is erg handig voor het doen van betalingen in het buitenland of voor het betalen van online aankopen.
Lees meer


Hoe houd ik mijn creditcard uitgaven binnen de perken?

05 november 2018

Steeds meer mensen winkelen online en steeds meer mensen hebben voor dat doel een creditcard. En de meeste creditcards hebben een bestedingslimiet van 2.500 euro of meer.
Lees meer


Hoe gebruik ik mijn creditcard veilig online?

02 oktober 2018

We shoppen steeds meer online. En online betalen gaat ook heel simpel. Je doet dit via iDeal of met behulp van een creditcard. Als je kiest voor de laatste optie dan is het verstandig om op een paar zaken te letten.
Lees meer
geld lenen kost geld