Je bent hier: Home > Nieuws > Zal ik wel of niet een creditcard aanvragen?

Zal ik wel of niet een creditcard aanvragen?

Zal ik wel of niet een creditcard aanvragen?

28 februari 2018 - door Redactie

Een creditcard is erg handig. Je betaalt er wereldwijd mee in winkels of restaurants en ook bij online aankopen wordt een creditcard vrijwel overal aanvaard.

Je aankoop is dan in veel gevallen verzekerd tegen verlies, beschadiging en diefstal. En een bijkomend voordeel is dat je je aankopen achteraf betaalt. Je betaalt 1 keer per maand het openstaande saldo of een deel daarvan. Over een eventueel restant openstaand bedrag betaal je rente.

Veilig wereldwijd aankopen doen

Aankopen met een creditcard bevestig je met de gegevens op de kaart bij een online aankoop en met de aan de kaart gekoppelde pincode bij een betaling die je bij een winkel, hotel of autoverhuurbedrijf verricht. Net als bij je bankpas is het belangrijk de pincode geheim te houden. Dit geldt ook voor de CVC code op de achterkant van je creditcard. Met deze code bevestig je online aankopen. Je kunt met een creditcard probleemloos in vreemde valuta betalen. Aankopen in dollars, Engelse ponden of andere valuta anders dan de euro worden automatisch omgerekend. Je betaalt hiervoor wel een opslag.

Zitten er risico’s aan een creditcard?

Het grootste risico van een creditcard is het te besteden saldo. Dat is vaak minimaal 2500 euro. Dat lijkt leuk, maar als je kiest voor gespreide betaling en er staat een flink bedrag open dan betaal je daar een flinke rente over. Een rentepercentage op het openstaande saldo van rond de 15% is niet vreemd.

Als er 2000 euro open staat en je lost 100 euro per maand af dan zal het heel lang duren voordat je het saldo volledig hebt terugbetaald. Het is dus zaak om voorzichtig om te springen met een creditcard en hier geen onverantwoord grote uitgaven mee te doen.

Vergelijken is belangrijk

Je kunt op tientallen plaatsen een creditcard aanvragen. Soms zijn ze gratis, bijvoorbeeld als ze zijn gekoppeld aan een bedrijf. Soms betaal je een jaarlijkse kartbijdrage. Je moet creditcards vergelijken voordat je een creditcard aanvraagt. De voorwaarden en vooral de kosten kunnen flink verschillen.

Finst

Laatste artikels over Kredietkaarten


Neobank bunq lanceert gratis creditcards

21 december 2023

Finn is de naam van de nieuwe persoonlijke assistent van bunq. Via een chatfunctie krijg je snel antwoorden op al je vragen.


Inchecken met creditcard in OV op steeds meer plekken mogelijk

09 oktober 2022

In steeds meer regio’s kunnen reizigers niet alleen met hun OV-chipkaart, maar ook met een creditcard, bankpas, mobiele telefoon of smartwatch contactloos in- en uitchecken.


Contant geld blijft populair

15 juni 2021

Ondanks een toename van het elektronisch betalen, zal contant betalen nog een tijdje belangrijk blijven.


Meer dan driekwart van de betalingen gaat contactloos

30 september 2020

Betalingsverwerker Visa meldt dat de betalingen op hun netwerk sinds juni voor ruim 75 procent contactloos gebeuren.


Minder nieuwe creditcards door coronacrisis

15 september 2020

De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.


Europese banken werken aan eigen betaalsysteem

30 juli 2020

Zestien Europese banken, waaronder ING en BNP Paribas, willen een nieuw betaalsysteem op poten zetten dat een tegenhanger moet worden van Visa of Mastercard.


Steeds meer prepaid creditcards in omloop

25 juni 2020

De stijgende populariteit van neobanken zorgt ervoor dat er steeds meer prepaid creditcards in omloop zijn in plaats van de klassieke betaalkaarten.


2 miljard dollar zoek bij betalingsverwerker Wirecard

19 juni 2020

De Duitse betaalgigant Wirecard moest opbiechten dat het 2 miljard dollar niet meer kan vinden. Op de beurs wordt het aandeel fors afgestraft.


Coronacrisis zorgt voor doorbraak contactloos betalen

15 juni 2020

Uit cijfers van Mastercard blijkt dat 78% van alle transacties in Europa contactloos gebeurde.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl