13 juni 2015 - door Redactie
Voor studenten kan het soms lastig zijn om een creditcard aan te vragen terwijl zij juist soms wel wat extra betalingsmogelijkheden kunnen gebruiken.
Zeker voor studenten die op reis gaan of die stage gaan lopen in het buitenland is het hebben van een creditcard niet alleen heel gemakkelijk maar soms ook noodzakelijk als ze bijvoorbeeld een hotelkamer of de huur van een auto of fiets moeten betalen.
Met een creditcard kun je wereldwijd in alle hotels, restaurants en de meeste winkels betalen maar het is altijd wel verstandig dat, als je het niet vermeld ziet staan op de winkeldeur bijvoorbeeld, het nog even te controleren bij de desbetreffende winkelier.
In Nederland mogen studenten in principe bij alle banken en financiële instellingen een creditcard voor studenten aanvragen. Als je als student zijnde graag een creditcard van Visa wilt aanvragen dan is dat eventueel mogelijk als jouw ouders bereid zijn om borg te staan.
Een reguliere creditcard is niet altijd mogelijk voor studenten omdat je over een inkomen moet beschikken. Een prepaid creditcard is wel steeds mogelijk. Vergelijk prepaid creditcards.
Aan het hebben van een creditcard voor studenten zijn natuurlijk wel kosten verbonden. Niet alleen betaal je voor de kaart zelf, je betaalt natuurlijk ook rente over het bedrag wat je eventueel opneemt uit de automaat of wat openstaat door het doen van betalingen.
Studenten hebben in dit geval geluk want de meeste banken en financiële instellingen geven studenten korting op de kosten van hun creditcard. Studenten moeten wel gewoon betalen voor het betalen of opnemen van geld in het buitenland in een andere valuta. Het doen van aankopen met een creditcard kan een aantal grote voordelen hebben want zo zijn al je aankopen bijvoorbeeld verzekerd tegen diefstal, schade of vermissing.
Maar het is wel verstandig om kosten te besparen te proberen het geld dat je hebt gebruikt van de creditcard aan het einde van de maand weer aan te vullen. Als je geen schuld open hebt staan op jouw creditcard betaal je ook geen rente en als je merkt dat het lastig is om de aankoop aan het einde van de maand te betalen dan kun je eventueel een regeling treffen om het bedrag gespreid terug te betalen.
Banken hebben vaak speciale voorwaarden voor een creditcard voor studenten. Zo kun je, als je ook een betaalpakket bij dezelfde bank hebt, de creditcard aanvragen met korting. Helaas mag een student niet onbeperkt geld opnemen. Vaak kun je maar tot een bepaald bedrag rood staan en als je die limiet overschrijdt dan blokkeert ook jouw creditcard voor studenten.
Als student heb je nog geen uitgebreid arbeidsverleden en verdien je waarschijnlijk niet veel, dus vinden banken het een té groot risico om de limiet te verhogen. Het is verstandig dat je voordat je jouw creditcard gaat aanvragen wat onderzoek doet naar de verschillende soorten creditcards die je als student kunt aanvragen en waar je eventueel het voordeligste uit bent want aangezien je nog een dure studie moet betalen helpen alle kleine beetjes.
Online kun je voor studenten verschillende creditcards met elkaar vergelijken en kun je in één oogopslag zien wie voor jou de beste voorwaarden heeft en waar de jaarlijkse kosten het laagst zijn. Bekijk ook zeker de prepaid creditcards: voor deze kaarten is het hebben van een inkomen niet belangrijk, gezien je zelf op voorhand geld moet opladen op de kaart. Maar verder kan je er alle zaken mee doen die je met een gewone creditcard kan doen.
Probeer je creditcard te bewaren voor noodgevallen of voor als je op reis moet. Het hebben van een creditcard is gemakkelijk maar het kan ook heel verleidelijk zijn om er zogenaamde impulsaankopen mee te doen. Het is belangrijk dat je verstandig omgaat met het uitgeven van geld want al hoef je het aankoopbedrag niet meteen te betalen en wordt het niet afgeschreven van jouw rekening, er komt natuurlijk wel een moment dat je het terug moet betalen en je wilt natuurlijk, zeker als student, zo min mogelijk schuld hebben.
Je kunt als student met je creditcard natuurlijk ook volop online winkelen. Je kunt kleren, muziek, boeken, witgoed, een laptop etc. kopen en als bijkomend voordeel zijn je aankopen ook nog vaak 180 dagen verzekerd.
Studenten betalen in de meeste gevallen geen eigen risico in het geval van fraude of diefstal. Maar het betalen met een creditcard is tegenwoordig heel veilig, zowel online als in winkels in het binnen- en buitenland.
Je kunt je creditcard die je aanvraagt als student bij jouw bank laten koppelen aan jouw betaalrekening zodat je door middel van internetbankieren precies je uitgaven in de gaten kunt houden. Online shoppen en afrekenen, het betalen van een hotelovernachting of het boeken van een vliegticket is zo ook heel gemakkelijk voor studenten.
Als u de aanvraag voor een creditcard voor studenten doet bij de bank waar ook je studiefinanciering binnenkomt is het sneller en gemakkelijker voor de bank om jouw inkomen te toetsen. Als je verder geen negatieve registratie bij het Bureau Krediet Registratie heeft dan neemt je aanvraag in principe geen tijd in beslag. Je moet natuurlijk wel ouder dan 18 jaar zijn om in aanmerking te kunnen komen voor een creditcard voor studenten.
Voor prepaid creditcards is er natuurlijk geen BKR check voorzien. Deze cards kun je gewoon online bestellen.
21 december 2023
Finn is de naam van de nieuwe persoonlijke assistent van bunq. Via een chatfunctie krijg je snel antwoorden op al je vragen.
09 oktober 2022
In steeds meer regio’s kunnen reizigers niet alleen met hun OV-chipkaart, maar ook met een creditcard, bankpas, mobiele telefoon of smartwatch contactloos in- en uitchecken.
15 juni 2021
Ondanks een toename van het elektronisch betalen, zal contant betalen nog een tijdje belangrijk blijven.
30 september 2020
Betalingsverwerker Visa meldt dat de betalingen op hun netwerk sinds juni voor ruim 75 procent contactloos gebeuren.
15 september 2020
De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.
30 juli 2020
Zestien Europese banken, waaronder ING en BNP Paribas, willen een nieuw betaalsysteem op poten zetten dat een tegenhanger moet worden van Visa of Mastercard.
25 juni 2020
De stijgende populariteit van neobanken zorgt ervoor dat er steeds meer prepaid creditcards in omloop zijn in plaats van de klassieke betaalkaarten.
19 juni 2020
De Duitse betaalgigant Wirecard moest opbiechten dat het 2 miljard dollar niet meer kan vinden. Op de beurs wordt het aandeel fors afgestraft.
15 juni 2020
Uit cijfers van Mastercard blijkt dat 78% van alle transacties in Europa contactloos gebeurde.