Je bent hier: Home > Nieuws > Een creditcard: de voor- en nadelen op een rijtje

Een creditcard: de voor- en nadelen op een rijtje

Een creditcard: de voor- en nadelen op een rijtje

21 juni 2015 - door Redactie

Als je van plan bent om een creditcard aan te gaan vragen omdat je over wat extra geld wilt beschikken dan volgt hier informatie over een creditcard en de voor- en nadelen.

Voordelen creditcards

Het hebben van een creditcard heeft heel wat voordelen ten opzichte van het hebben van alleen een betaalkaart van jouw bank. 

Zo kun je met je creditcard wereldwijd overal en altijd veilig betalen en hoef je dus niet meer geld te wisselen of met veel contant geld op zak te lopen. Je voorkomt hiermee dat als je op een reis meerdere landen bezoekt je  overal tegen ongunstige koersen geld moet wisselen en dat je  aan het einde van je reis achter blijft met geld wat je waarschijnlijk niet meer gebruikt of kunt inwisselen tegen euro’s. 

Het volgende voordeel van een creditcard is dat je gemakkelijk online aankopen kunt doen. Als je iets tegenkomt op het internet kun je  met één klik op de muis veilig jouw aankoop doen en deze is ook nog eens verzekerd tegen het kwijtraken in de post bijvoorbeeld.

Zo kun je met een gerust hart lekker online shoppen wat handig is als je een druk schema hebt en geen tijd hebt om naar fysieke winkels te gaan.

Als je  toevallig even krap bij kas zit dan is dat geen enkel probleem als je een creditcard hebt. Het bedrag van jouw aankoop zal pas aan het einde van de maand van je rekening worden geschreven en niet meteen op het moment van de aankoop. 

Als je  er voor zorgt dat je  altijd netjes aan het einde van de maand het tekort weer aanvult betaal je  geen rente voor deze extra service en beschik je altijd over een buffertje. Als je merkt dat je aan het einde van de maand toch problemen hebt met het terugbetalen dan kun je aan de bank of aan de creditcard maatschappij toestemming vragen om het gespreid terug te betalen. Je betaalt dan wel veel rente maar je weet altijd van tevoren precies hoeveel.

De service voor klanten van een creditcard is geweldig en je kunt altijd terecht voor vragen of als je melding wilt maken van fraude, diefstal of verlies. De klantenservice is altijd van overal ter wereld bereikbaar en je creditcard kan indien dat nodig is op ieder gewenst moment worden geblokkeerd. 

Nadelen creditcards

Helaas zijn er ook wat nadelen verbonden aan het hebben van een creditcard. Zo is een creditcard helaas gevoelig voor fraude. Als je niet zorgvuldig omgaat met je gegevens kunnen je gegevens onderschept worden. 

Vaak gebeurt dit door middel van phising op het net. Je krijgt dan een e-mail die niet van echt te onderscheiden is waarin je wordt gevraagd om je kaartgegevens. De bende verzamelt de gegevens en doet vervolgens aankopen online op jouw naam en met jouw creditcardnummer. Houd dit goed in de gaten en geef nooit telefonisch of via de mail je persoonlijke gegevens. 

Jouw bank of creditcardmaatschappij zal je nooit via de telefoon of via mail om gegevens vragen. 

Ook moet je een jaarlijkse bijdrage betalen voor het hebben van de kaart. Het is per maatschappij afhankelijk hoeveel dit is. Studenten krijgen in de meeste gevallen wel korting op deze kosten.

Als je aan het einde van de maand je bestede bedrag niet kunt terug betalen dan ga je rente betalen over het openstaande bedrag op je creditcard. Dit kan behoorlijk oplopen. 

Probeer verstandig om te gaan met jouw financiën en probeer je creditcard alleen te gebruiken in gevallen dat dat echt nodig is. Vooral het contant geld opnemen in het buitenland, maar ook in Nederland uit de geldautomaat, is duurder dan geld opnemen met je betaalpas. Bewaar deze optie voor noodgevallen en probeer altijd je geld bewust te besteden. 

Online kun je veel meer lezen over een creditcard en de voor- en nadelen en kun je ook creditcardmaatschappijen met elkaar vergelijken

Een aanvraag voor een creditcard kun je heel gemakkelijk online zelf doen of je kunt een afspraak maken bij jouw bank. Als je geen openstaande betalingen hebt en voldoende netto inkomen dan hoeft het aanvragen van een creditcard geen probleem te zijn en kun je binnenkort ook profiteren van de vele voordelen van het hebben van een creditcard.

Finst

Laatste artikels over Kredietkaarten


Neobank bunq lanceert gratis creditcards

21 december 2023

Finn is de naam van de nieuwe persoonlijke assistent van bunq. Via een chatfunctie krijg je snel antwoorden op al je vragen.


Inchecken met creditcard in OV op steeds meer plekken mogelijk

09 oktober 2022

In steeds meer regio’s kunnen reizigers niet alleen met hun OV-chipkaart, maar ook met een creditcard, bankpas, mobiele telefoon of smartwatch contactloos in- en uitchecken.


Contant geld blijft populair

15 juni 2021

Ondanks een toename van het elektronisch betalen, zal contant betalen nog een tijdje belangrijk blijven.


Meer dan driekwart van de betalingen gaat contactloos

30 september 2020

Betalingsverwerker Visa meldt dat de betalingen op hun netwerk sinds juni voor ruim 75 procent contactloos gebeuren.


Minder nieuwe creditcards door coronacrisis

15 september 2020

De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.


Europese banken werken aan eigen betaalsysteem

30 juli 2020

Zestien Europese banken, waaronder ING en BNP Paribas, willen een nieuw betaalsysteem op poten zetten dat een tegenhanger moet worden van Visa of Mastercard.


Steeds meer prepaid creditcards in omloop

25 juni 2020

De stijgende populariteit van neobanken zorgt ervoor dat er steeds meer prepaid creditcards in omloop zijn in plaats van de klassieke betaalkaarten.


2 miljard dollar zoek bij betalingsverwerker Wirecard

19 juni 2020

De Duitse betaalgigant Wirecard moest opbiechten dat het 2 miljard dollar niet meer kan vinden. Op de beurs wordt het aandeel fors afgestraft.


Coronacrisis zorgt voor doorbraak contactloos betalen

15 juni 2020

Uit cijfers van Mastercard blijkt dat 78% van alle transacties in Europa contactloos gebeurde.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl