21 november 2018 - door Redactie
De afgelopen jaren heeft de economie een krachtig herstel laten zien na de diepe crisis waarin Europa en ook de rest van de wereld vanaf 2008 terecht kwam.
De huizenmarkt trok sterk aan en de werkloosheid daalde doordat bedrijven weer meer opdrachten kregen. Er is op dit moment zelfs een enorm personeelstekort in sommige sectoren. Maar toen gebeurden er ineens dingen waardoor de onrust weer toesloeg. Met name het feit dat de Amerikaanse president Trump besloot een handelsoorlog te beginnen met China en Europa viel niet in goede aarde. In zijn beleid dat bekend werd onder de naam “America First” wil de president de Amerikaanse economie stimuleren door producten uit het buitenland met een enorme heffing toe te laten tot de VS, zodat ze daar veel duurder worden. Maar is dit wel zo’n slimme zet?
In oktober 2018 noteerden de aandelenbeurzen wereldwijd enorme verliezen. De winst van het afgelopen jaar verdween als sneeuw voor de zon. De AEX, die in september nog op een recordstand van rond de 575 punten stond, leverde fors in en zakte tot zelfs onder de 500 punten op sommige momenten. Handelaren reageren nerveus op de huidige ontwikkelingen en zijn bang dat de economie opnieuw klappen gaat oplopen. Ze willen de winst van hun beleggingen veilig stellen en dus werden aandelen massaal te koop aangeboden met als gevolg enorme koersdalingen wereldwijd.
Het zal afwachten worden of de trend nog gekeerd gaat worden. De beurs in Amsterdam herstelde na de dip onder de 500 punten uiteindelijk wel weer wat doordat handelaren ook kansen zagen om goedkoper aan aandelen te komen. Veel zal afhangen van de handelsoorlog die Amerika heeft ontketend inderdaad op de spits wordt gedreven. Handelaren en economen hopen dat de Amerikaanse president tijdig inziet dat dit niet de manier is om de Amerikaanse economie een boost te geven.
Als er inderdaad forse heffingen op producten komen en deze heffingen voor langere tijd gehandhaafd gaan worden dan kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Niet alleen in Europa maar ook in de VS, want er zijn en worden uiteraard tegenmaatregelen genomen. Het is dus maar de vraag of deze stap van de VS wel zo verstandig was. De weerstand tegen het beleid van president Trump groeit dan ook met de dag, zowel in Amerika als in de rest van de wereld.
18 januari 2024
Diepgaande nepvideo's, ook wel bekend als deepfakes, vormen een toenemende bedreiging voor online oplichting.
14 december 2023
De hippe beleggingsapp Bux, die zo'n half miljoen jonge klanten telt, zat in woelig vaarwater en wordt nu ondergebracht bij ABN Amro.
24 november 2023
Uit een onderzoek van MeDirect blijkt dat zowat de helft van de jongeren geld wil beleggen om in de toekomst een woning te kunnen kopen.
16 oktober 2023
Bux boekte ook vorig jaar weer flinke verliezen en voert nu een stevige reorganisatie door.
14 september 2023
Vanaf vandaag noteert de Britse chipontwerper ARM op de Amerikaanse Nasdaq beurs. Een succesvolle beursgang is mogelijk het startschot voor meer IPO's.
24 augustus 2023
Als je denkt aan beleggen denk je misschien aan oudere mensen die al een stevig vermogen hebben opgebouwd...
11 juli 2023
Het aantal transacties met goud steeg in het eerste half jaar met 17%. Dat blijkt uit cijfers van het Goudwisselkantoor.
16 mei 2023
De DNB heeft in de voorbije weken voor 10,4 miljard euro aan goud verhuisd naar een nieuwe kluis in Zeist.
08 mei 2023
Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat zo'n vier op de tien vrouwen te weinig vertrouwen in zichzelf heeft om te beginnen met beleggen.