Je bent hier: Home > Nieuws > Krijgen we een nieuwe financiële crisis?

Krijgen we een nieuwe financiële crisis?

Krijgen we een nieuwe financiële crisis?

21 november 2018

De afgelopen jaren heeft de economie een krachtig herstel laten zien na de diepe crisis waarin Europa en ook de rest van de wereld vanaf 2008 terecht kwam.

De huizenmarkt trok sterk aan en de werkloosheid daalde doordat bedrijven weer meer opdrachten kregen. Er is op dit moment zelfs een enorm personeelstekort in sommige sectoren. Maar toen gebeurden er ineens dingen waardoor de onrust weer toesloeg. Met name het feit dat de Amerikaanse president Trump besloot een handelsoorlog te beginnen met China en Europa viel niet in goede aarde. In zijn beleid dat bekend werd onder de naam “America First” wil de president de Amerikaanse economie stimuleren door producten uit het buitenland met een enorme heffing toe te laten tot de VS, zodat ze daar veel duurder worden. Maar is dit wel zo’n slimme zet?

Grote verliezen op de beurzen

In oktober 2018 noteerden de aandelenbeurzen wereldwijd enorme verliezen. De winst van het afgelopen jaar verdween als sneeuw voor de zon. De AEX, die in september nog op een recordstand van rond de 575 punten stond, leverde fors in en zakte tot zelfs onder de 500 punten op sommige momenten. Handelaren reageren nerveus op de huidige ontwikkelingen en zijn bang dat de economie opnieuw klappen gaat oplopen. Ze willen de winst van hun beleggingen veilig stellen en dus werden aandelen massaal te koop aangeboden met als gevolg enorme koersdalingen wereldwijd.

Wordt het tij nog gekeerd?

Het zal afwachten worden of de trend nog gekeerd gaat worden. De beurs in Amsterdam herstelde na de dip onder de 500 punten uiteindelijk wel weer wat doordat handelaren ook kansen zagen om goedkoper aan aandelen te komen. Veel zal afhangen van de handelsoorlog die Amerika heeft ontketend inderdaad op de spits wordt gedreven. Handelaren en economen hopen dat de Amerikaanse president tijdig inziet dat dit niet de manier is om de Amerikaanse economie een boost te geven.

Als er inderdaad forse heffingen op producten komen en deze heffingen voor langere tijd gehandhaafd gaan worden dan kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Niet alleen in Europa maar ook in de VS, want er zijn en worden uiteraard tegenmaatregelen genomen. Het is dus maar de vraag of deze stap van de VS wel zo verstandig was. De weerstand tegen het beleid van president Trump groeit dan ook met de dag, zowel in Amerika als in de rest van de wereld.


Laatste artikels over Beleggen


Komt er een handelsoorlog tussen de VS, China en Europa?

18 maart 2019

Er wordt al een tijdje dreigende taal gesproken door de leiders van China en de VS. Beide landen willen hun eigen economie beschermen.
Lees meer


4 manieren om het kapitaal aan het werk te zetten

14 februari 2019

Wanneer je elke maand een bedrag overhoudt, kun je met onze tips om te sparen een leuk bedrag opzijzetten. Door maandelijks te sparen, kun je na verloop van tijd een leuke buffer opbouwen. Maar wat doe je met de buffer wanneer er meer dan genoeg kapitaal op de spaarrekening staat? Er zijn verschillende mogelijkheden die de moeite waard zijn.
Lees meer


In welke cryptovaluta ga je investeren?

13 september 2018

Nederlanders zijn steeds vaker te vinden op de digitale geldmarkt. De verhalen over de sterke koersstijgingen en de lage drempel hebben ervoor gezorgd dat investeringen in cryptovaluta populair zijn.
Lees meer


Komt het nog goed met de bitcoin?

11 september 2018

De discussie over de bitcoin is in alle hevigheid losgebarsten toen de koersen begin dit jaar dramatisch daalden.
Lees meer
geld lenen kost geld