Je bent hier: Home > Nieuws > De jaarlijkse decemberstress: De zorgverzekering

De jaarlijkse decemberstress: De zorgverzekering

De jaarlijkse decemberstress: De zorgverzekering

07 december 2018 - door Redactie

Ieder jaar worden we in Nederland weer bedolven onder de reclame voor de nieuwe zorgverzekering. Zorgverzekeraars rollen over elkaar heen met aanbiedingen, premiekortingen of juist een extra uitgebreid pakket.

Veel mensen duizelt het al voordat ze minder dan de helft van de aanbieders hebben bestudeerd. De vraag is ieder jaar weer: Blijf ik bij mijn huidige verzekeraar of stap ik over? Met deze tips wordt de keuze misschien wat makkelijker.

Kijk niet alleen naar een lage premie

Als je ieder jaar zorg nodig hebt dan is het verstandig om niet alleen naar de laagste premie te kijken. Zorgverzekeringen met een lagere premie hebben vaak minder goede voorwaarden. Zo kun je vaak niet bij alle zorgaanbieders terecht. De kans bestaat dan dat je voor zorg verder moet reizen of niet meer naar die ene fysiotherapeut of specialist terecht kunt omdat jouw zorgverzekeraar met deze zorgaanbieders geen contract heeft. Een naturapolis is vaak goedkoper dan een restitutiepolis, maar het beperkt je vaak in je keuzevrijheid.

Pas op met een verhoogd eigen risico

Iedere volwassen Nederlander heeft jaarlijks een eigen risico van 385 euro. Dit kun je vrijwillig verhogen tot maximaal 885 euro. Maar pas hier wel mee op. Als je zorg nodig hebt, betekent het dat je dit bedrag daadwerkelijk moet ophoesten. Als je hiervoor een ‘potje’ hebt, dan is dat geen probleem. Als je geen spaargeld achter de hand hebt is het verhogen van het eigen risico niet verstandig. Vandaag ben je misschien gezond, maar dat kan snel veranderen. Ook kun je een ongeluk krijgen. Met een ritje in een ambulance en een bezoek aan de Spoedeisende hulp ben je dat eigen risico van 885 direct al kwijt.

Kijk naar aanvullende verzekeringen

Als je een goed gebit hebt dan is een tandartsverzekering vaak niet nodig. Als je 1 of 2 keer per jaar voor controle gaat en misschien ook 2 keer per jaar naar de mondhygiëniste dan zijn die kosten vaak lager dan de premie voor een tandartsverzekering. Je kunt dus overwegen om dit zelf te betalen. Mocht er toch wat gebeuren dan kun je met veel tandartsen wel afspreken de kosten te spreiden zodat je in een volgend jaar hiervoor wel een verzekering kunt afsluiten. Neem alleen een aanvullend pakket als je daar gebruik van denkt te maken. Als de onderdelen van een aanvullend pakket niet op jou van toepassing zijn dan kun je die verzekering achterwege laten.

Vergelijk en doe beroep op de zorgtoeslag

Op deze website kan je makkelijk zorgverzekeringen vergelijken. Weet daarnaast dat zorgtoeslag aanvragen een mogelijkheid is voor heel wat mensen. Jammer genoeg vergeten vooral ouderen de toeslagen aan te vragen.

Finst

Laatste artikels over Verzekeren


Premies zorgverzekering stijgen sterk in 2024

13 november 2023

De zorgverzekeraars hebben de premies voor 2024 gepubliceerd. Gemiddeld gezien wordt de zorgverzekering 6,3% duurder.


Geld besparen met verzekeringen: meer dan een kostenpost

27 oktober 2023

Verzekeringen zijn een integraal onderdeel van ons financiële leven. Of het nu gaat om autoverzekeringen, ziektekostenverzekeringen, levensverzekeringen: ze bieden bescherming en gemoedsrust.


Dek de (financiële) risico's van verzuim af

11 oktober 2023

Als werkgever is het belangrijk dat je je goed verzekert. Hierbij moet je niet alleen denken aan een aansprakelijkheidsverzekering of inventarisverzekering, maar ook het afsluiten van een verzuimverzekering.


Autoverzekering flink duurder op een jaar

22 juni 2023

Volgens Independer is de premie van een autoverzekering met bijna 20% gestegen tegenover vorig jaar.


Ruim 1,4 miljoen mensen wisselen van hun zorgverzekering

11 januari 2023

Nog voor de afgelopen jaarwisseling kozen ruim 1,4 miljoen mensen in Nederland ervoor om te wisselen van zorgverzekering.


Alles voor een gezonde levensstijl in het nieuwe jaar

17 maart 2022

Een gezonde levensstijl is natuurlijk heel erg belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen.


Veel schadeclaims na stormen

20 februari 2022

De stormen Dudley en Eunice raasden door Nederland en maakten veel schade. Verzekeraars melden een oplopend aantal claims.


4 verzekeringen die je als startende ondernemer kunt overwegen

17 februari 2022

Er komt als startende ondernemer genoeg op je af om te regelen, waarbij je niet altijd direct denkt aan het verzekeren van bepaalde risico’s.


Overstromingsschade geschat op 160 tot 250 miljoen euro

11 november 2021

De Nederlandse verzekeraars verwachten dat de schadeclaims als gevolg van de overstromingen in Limburg en Noord-Brabant kunnen oplopen tot wel 250 miljoen euro.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl