Je bent hier: Home > Nieuws > De jaarlijkse decemberstress: De zorgverzekering

De jaarlijkse decemberstress: De zorgverzekering

De jaarlijkse decemberstress: De zorgverzekering

07 december 2018

Ieder jaar worden we in Nederland weer bedolven onder de reclame voor de nieuwe zorgverzekering. Zorgverzekeraars rollen over elkaar heen met aanbiedingen, premiekortingen of juist een extra uitgebreid pakket.

Veel mensen duizelt het al voordat ze minder dan de helft van de aanbieders hebben bestudeerd. De vraag is ieder jaar weer: Blijf ik bij mijn huidige verzekeraar of stap ik over? Met deze tips wordt de keuze misschien wat makkelijker.

Kijk niet alleen naar een lage premie

Als je ieder jaar zorg nodig hebt dan is het verstandig om niet alleen naar de laagste premie te kijken. Zorgverzekeringen met een lagere premie hebben vaak minder goede voorwaarden. Zo kun je vaak niet bij alle zorgaanbieders terecht. De kans bestaat dan dat je voor zorg verder moet reizen of niet meer naar die ene fysiotherapeut of specialist terecht kunt omdat jouw zorgverzekeraar met deze zorgaanbieders geen contract heeft. Een naturapolis is vaak goedkoper dan een restitutiepolis, maar het beperkt je vaak in je keuzevrijheid.

Pas op met een verhoogd eigen risico

Iedere volwassen Nederlander heeft jaarlijks een eigen risico van 385 euro. Dit kun je vrijwillig verhogen tot maximaal 885 euro. Maar pas hier wel mee op. Als je zorg nodig hebt, betekent het dat je dit bedrag daadwerkelijk moet ophoesten. Als je hiervoor een ‘potje’ hebt, dan is dat geen probleem. Als je geen spaargeld achter de hand hebt is het verhogen van het eigen risico niet verstandig. Vandaag ben je misschien gezond, maar dat kan snel veranderen. Ook kun je een ongeluk krijgen. Met een ritje in een ambulance en een bezoek aan de Spoedeisende hulp ben je dat eigen risico van 885 direct al kwijt.

Kijk naar aanvullende verzekeringen

Als je een goed gebit hebt dan is een tandartsverzekering vaak niet nodig. Als je 1 of 2 keer per jaar voor controle gaat en misschien ook 2 keer per jaar naar de mondhygiëniste dan zijn die kosten vaak lager dan de premie voor een tandartsverzekering. Je kunt dus overwegen om dit zelf te betalen. Mocht er toch wat gebeuren dan kun je met veel tandartsen wel afspreken de kosten te spreiden zodat je in een volgend jaar hiervoor wel een verzekering kunt afsluiten. Neem alleen een aanvullend pakket als je daar gebruik van denkt te maken. Als de onderdelen van een aanvullend pakket niet op jou van toepassing zijn dan kun je die verzekering achterwege laten.

Vergelijk en doe beroep op de zorgtoeslag

Op deze website kan je makkelijk zorgverzekeringen vergelijken. Weet daarnaast dat zorgtoeslag aanvragen een mogelijkheid is voor heel wat mensen. Jammer genoeg vergeten vooral ouderen de toeslagen aan te vragen.


Laatste artikels over Verzekeren


Wat zijn de risico's als ik geen reisverzekering afsluit?

21 februari 2019

Als je met vakantie gaat dan is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Deze dekt de kosten als er onderweg iets vervelends en onverwachts gebeurt.
Lees meer


Moet ik mijn verzekeringen heroverwegen?

15 oktober 2018

Tot begin deze eeuw hadden de meeste huishoudens een verzekeringsagent. Deze man of vrouw kwam gemiddeld eens in de twee jaar langs om het pakket aan verzekeringen dat het gezin had door te nemen en te bekijken of dit nog aansloot bij de situatie van de klant.
Lees meer


Moet ik volgend jaar overstappen naar een nieuwe zorgverzekering?

09 oktober 2018

Ieder jaar maken de zorgverzekeraars in november hun premie en pakketten bekend voor de zorgverzekering voor het nieuwe jaar. En voor een deel van de Nederlanders betekent dat stress, want moet ik nu overstappen of niet?
Lees meer


Ouderen vergeten toeslagen aan te vragen

04 oktober 2018

Heel wat oudere mensen beseffen niet dat ze recht hebben op huur-en zorgtoeslag. Ze lopen hierdoor jaarlijks vele honderden tot duizenden euro's mis.
Lees meer
geld lenen kost geld