Je bent hier: Home > Nieuws > Waarom worden prepaid creditcards soms niet aanvaard?

Waarom worden prepaid creditcards soms niet aanvaard?

Waarom worden prepaid creditcards soms niet aanvaard?

11 juni 2019

Bij het huren van een auto of het boeken van een hotel worden prepaid creditcards soms niet aanvaard. Hoe komt dit eigenlijk?

Een prepaid creditcard van Visa of Mastercard is op het eerste zicht niet te onderscheiden van een gewone creditcard. Het grote verschil is uiteraard dat de gebruiker zelf geld op deze card moet storten en dat er dus nooit op krediet kan gekocht worden. Maar als het saldo op de kaart voldoende is, dan kan er in principe overal mee betaald worden. Toch komt het nog vaak voor dat betalingen geweigerd worden, vooral dan bij hotels of het huren van wagens.

Hoewel er visueel geen verschil is met een gewone creditcard, kan de verkoper wel achterhalen dat het over een prepaid creditcard gaat. Elke creditcard heeft namelijk een Bank Identification Number of kortweg een BIN-nummer. Op basis van dat nummer kan de verkoper achterhalen welke instelling de kaart heeft uitgegeven en krijgt hij informatie over het soort kaart. 

Als het over een prepaid creditcard gaat, dan weet de verkoper dat er geen krediet gegeven wordt. De koper moet dan zelf over voldoende fondsen beschikken om eventuele extra kosten te kunnen ophoesten. Bij hotels worden de kredietkaartgegevens meestal eerst ingelezen en pas achteraf gebruikt om het juiste bedrag te kunnen afrekenen. Als je de hele minibar hebt leeggedronken of films gehuurd hebt, dan zal dit aangerekend worden. Beschik je over een gewone kredietkaart, dan is de hoteleigenaar vrij zeker dat het ganse bedrag betaald zal worden. Bij prepaid creditcards is dat uiteraard niet het geval en dat is de reden waarom je vaak geen hotel kan boeken met dergelijke kaarten.

Op deze website kan je prepaid creditcards vergelijken. Indien je over een inkomen beschikt en geen negatieve BKR registratie, dan kan je ook een gewone creditcard aanvragen.


Laatste artikels over Kredietkaarten


Contant geld blijft populair

15 juni 2021

Ondanks een toename van het elektronisch betalen, zal contant betalen nog een tijdje belangrijk blijven.
Lees meer


Vier op tien mensen wil betalen met cryptocurrency

05 mei 2021

Uit een onderzoek van Mastercard blijkt dat maar liefst 40 procent van de mensen binnen het jaar wil betalen met cryptomunten.
Lees meer


Mastercard gaat cryptocurrencies aanvaarden

11 februari 2021

Betalingsverwerker Mastercard gaat dit jaar cryptomunten mogelijk maken op zijn netwerk. Hierdoor kunnen consumenten betalen zonder de cryptocurrency om te zetten naar euro's of dollars.
Lees meer


Meer dan driekwart van de betalingen gaat contactloos

30 september 2020

Betalingsverwerker Visa meldt dat de betalingen op hun netwerk sinds juni voor ruim 75 procent contactloos gebeuren.
Lees meer


Minder nieuwe creditcards door coronacrisis

15 september 2020

De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken