Je bent hier: Home > Nieuws > Waarom worden prepaid creditcards soms niet aanvaard?

Waarom worden prepaid creditcards soms niet aanvaard?

Waarom worden prepaid creditcards soms niet aanvaard?

11 juni 2019

Bij het huren van een auto of het boeken van een hotel worden prepaid creditcards soms niet aanvaard. Hoe komt dit eigenlijk?

Een prepaid creditcard van Visa of Mastercard is op het eerste zicht niet te onderscheiden van een gewone creditcard. Het grote verschil is uiteraard dat de gebruiker zelf geld op deze card moet storten en dat er dus nooit op krediet kan gekocht worden. Maar als het saldo op de kaart voldoende is, dan kan er in principe overal mee betaald worden. Toch komt het nog vaak voor dat betalingen geweigerd worden, vooral dan bij hotels of het huren van wagens.

Hoewel er visueel geen verschil is met een gewone creditcard, kan de verkoper wel achterhalen dat het over een prepaid creditcard gaat. Elke creditcard heeft namelijk een Bank Identification Number of kortweg een BIN-nummer. Op basis van dat nummer kan de verkoper achterhalen welke instelling de kaart heeft uitgegeven en krijgt hij informatie over het soort kaart. 

Als het over een prepaid creditcard gaat, dan weet de verkoper dat er geen krediet gegeven wordt. De koper moet dan zelf over voldoende fondsen beschikken om eventuele extra kosten te kunnen ophoesten. Bij hotels worden de kredietkaartgegevens meestal eerst ingelezen en pas achteraf gebruikt om het juiste bedrag te kunnen afrekenen. Als je de hele minibar hebt leeggedronken of films gehuurd hebt, dan zal dit aangerekend worden. Beschik je over een gewone kredietkaart, dan is de hoteleigenaar vrij zeker dat het ganse bedrag betaald zal worden. Bij prepaid creditcards is dat uiteraard niet het geval en dat is de reden waarom je vaak geen hotel kan boeken met dergelijke kaarten.

Op deze website kan je prepaid creditcards vergelijken. Indien je over een inkomen beschikt en geen negatieve BKR registratie, dan kan je ook een gewone creditcard aanvragen.


Laatste artikels over Kredietkaarten


Apple lanceert eigen credit card

04 april 2019

Apple lanceert in de zomer in de VS zijn eigen credit card. Achter de schermen wordt er wel samengewerkt met Goldman Sachs en Mastercard.
Lees meer


Zo gebruik je je creditcard op een verantwoorde manier

15 februari 2019

Een creditcard is reuze handig. Je kunt er online aankopen mee betalen en in het buitenland mee afrekenen zonder dat je vreemd geld op zak hoeft te hebben.
Lees meer


Wat is het alternatief voor een creditcard?

11 december 2018

Steeds meer mensen hebben een creditcard. Dit betaalmiddel is erg handig voor het doen van betalingen in het buitenland of voor het betalen van online aankopen.
Lees meer


Hoe houd ik mijn creditcard uitgaven binnen de perken?

05 november 2018

Steeds meer mensen winkelen online en steeds meer mensen hebben voor dat doel een creditcard. En de meeste creditcards hebben een bestedingslimiet van 2.500 euro of meer.
Lees meer
geld lenen kost geld