Je bent hier: Home > Nieuws > Meeste beleggers handelen zelf

Meeste beleggers handelen zelf

Meeste beleggers handelen zelf

05 maart 2020 - door Redactie

De meeste Nederlandse beleggers kiezen zelf in welke aandelen ze investeren. Ze beheren hun portefeuille zelf en doen geen beroep op adviseurs.

Zo'n 16% van de Nederlanders is belegger. Dat blijkt uit de publicatie van de Consumentenmonitor Beleggen 2019 van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De meerderheid van deze beleggers beheert zijn geld zelf. Zo'n 59% zegt zelf te handelen, zonder enig advies. Daarnaast doet 11% beroep op een beleggingsadviseur en geeft 30% het beheer uit handen aan een vermogensbeheerder.

De helft van de beleggers kijkt heel regelmatig zijn beleggingen na: wekelijks of soms zelfs vaker. Beleggers die op zoek zijn naar een hoger rendement en dus meer risico durven nemen, geloven van zichzelf ook dat ze betere beleggers zijn. Dat is helaas niet altijd het geval.

Wat betreft de kosten van beleggen geeft twee derde aan dat ze daarover in 2019 informatie hebben gezien. Driekwart vindt dat deze informatie makkelijk te vinden is, maar het vinden van een goedkope broker blijft nog lastig omdat het vergelijken van kosten en diensten niet altijd eenvoudig is.

Beginnen met beleggen is niet voor iedereen weggelegd. Heel wat Nederlanders vinden beleggen te riskant of zeggen dat ze onvoldoende kennis hebben om de stap te wagen. Daarnaast zijn er ook nog heel wat mensen die simpelweg geen interesse hebben in financiën en dus ook niet zullen starten met beleggen.

Finst

Laatste artikels over Beleggen


Opkomst van deepfakes: een groeiend gevaar voor oplichting

18 januari 2024

Diepgaande nepvideo's, ook wel bekend als deepfakes, vormen een toenemende bedreiging voor online oplichting.


ABN Amro koopt beleggingsapp Bux

14 december 2023

De hippe beleggingsapp Bux, die zo'n half miljoen jonge klanten telt, zat in woelig vaarwater en wordt nu ondergebracht bij ABN Amro.


Jongeren beleggen om woning te kunnen kopen

24 november 2023

Uit een onderzoek van MeDirect blijkt dat zowat de helft van de jongeren geld wil beleggen om in de toekomst een woning te kunnen kopen.


Neobroker Bux moet herstructureren

16 oktober 2023

Bux boekte ook vorig jaar weer flinke verliezen en voert nu een stevige reorganisatie door.


Ontketent chipontwerper ARM nieuwe reeks beursintroducties?

14 september 2023

Vanaf vandaag noteert de Britse chipontwerper ARM op de Amerikaanse Nasdaq beurs. Een succesvolle beursgang is mogelijk het startschot voor meer IPO's.


Beleggen voor millennials: tips voor jonge beleggers

24 augustus 2023

Als je denkt aan beleggen denk je misschien aan oudere mensen die al een stevig vermogen hebben opgebouwd...


Meer vraag naar goud door inflatie

11 juli 2023

Het aantal transacties met goud steeg in het eerste half jaar met 17%. Dat blijkt uit cijfers van het Goudwisselkantoor.


De Nederlandsche Bank verhuist goud naar Zeist

16 mei 2023

De DNB heeft in de voorbije weken voor 10,4 miljard euro aan goud verhuisd naar een nieuwe kluis in Zeist.


Veel vrouwen durven niet beleggen

08 mei 2023

Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat zo'n vier op de tien vrouwen te weinig vertrouwen in zichzelf heeft om te beginnen met beleggen.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl