Je bent hier: Home > Nieuws > Meeste beleggers handelen zelf

Meeste beleggers handelen zelf

Meeste beleggers handelen zelf

05 maart 2020

De meeste Nederlandse beleggers kiezen zelf in welke aandelen ze investeren. Ze beheren hun portefeuille zelf en doen geen beroep op adviseurs.

Zo'n 16% van de Nederlanders is belegger. Dat blijkt uit de publicatie van de Consumentenmonitor Beleggen 2019 van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De meerderheid van deze beleggers beheert zijn geld zelf. Zo'n 59% zegt zelf te handelen, zonder enig advies. Daarnaast doet 11% beroep op een beleggingsadviseur en geeft 30% het beheer uit handen aan een vermogensbeheerder.

De helft van de beleggers kijkt heel regelmatig zijn beleggingen na: wekelijks of soms zelfs vaker. Beleggers die op zoek zijn naar een hoger rendement en dus meer risico durven nemen, geloven van zichzelf ook dat ze betere beleggers zijn. Dat is helaas niet altijd het geval.

Wat betreft de kosten van beleggen geeft twee derde aan dat ze daarover in 2019 informatie hebben gezien. Driekwart vindt dat deze informatie makkelijk te vinden is, maar het vinden van een goedkope broker blijft nog lastig omdat het vergelijken van kosten en diensten niet altijd eenvoudig is.

Beginnen met beleggen is niet voor iedereen weggelegd. Heel wat Nederlanders vinden beleggen te riskant of zeggen dat ze onvoldoende kennis hebben om de stap te wagen. Daarnaast zijn er ook nog heel wat mensen die simpelweg geen interesse hebben in financiën en dus ook niet zullen starten met beleggen.


Laatste artikels over Beleggen


Cryptocurrency: toekomstmuziek of nu al actueel?

18 december 2020

De meeste mensen redden het prima zonder cryptogeld in hun bezit te hebben, wat het idee kan geven dat deze digitale munten vooral iets zijn voor in de toekomst, en niet iets waar je nu direct mee aan de slag moet gaan.
Lees meer


Facebook lanceert cryptomunt binnen enkele weken

08 december 2020

Het sociale netwerk Facebook werkt al lang aan een eigen cryptomunt. Als alles goed gaat zou deze begin 2021 gelanceerd kunnen worden.
Lees meer


Paypal lanceert cryptomunten op zijn platform

25 oktober 2020

Betaalgigant Paypal zal zijn meer dan 300 miljoen gebruikers weldra de mogelijkheid geven om cryptocurrency aan te kopen.
Lees meer


Banken kunnen coronacrisis doorstaan

08 september 2020

Uit een onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat de Nederlandse banken nog over voldoende buffers beschikken om de coronacrisis door te komen.
Lees meer


Cryptodiensten voortaan onder toezicht DNB

25 mei 2020

De websites die in Nederland de handel in cryptomunten mogelijk maken, vallen voortaan onder het toezicht van De Nederlandsche Bank.
Lees meer