Je bent hier: Home > Nieuws > Meeste beleggers handelen zelf

Meeste beleggers handelen zelf

Meeste beleggers handelen zelf

05 maart 2020

De meeste Nederlandse beleggers kiezen zelf in welke aandelen ze investeren. Ze beheren hun portefeuille zelf en doen geen beroep op adviseurs.

Zo'n 16% van de Nederlanders is belegger. Dat blijkt uit de publicatie van de Consumentenmonitor Beleggen 2019 van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De meerderheid van deze beleggers beheert zijn geld zelf. Zo'n 59% zegt zelf te handelen, zonder enig advies. Daarnaast doet 11% beroep op een beleggingsadviseur en geeft 30% het beheer uit handen aan een vermogensbeheerder.

De helft van de beleggers kijkt heel regelmatig zijn beleggingen na: wekelijks of soms zelfs vaker. Beleggers die op zoek zijn naar een hoger rendement en dus meer risico durven nemen, geloven van zichzelf ook dat ze betere beleggers zijn. Dat is helaas niet altijd het geval.

Wat betreft de kosten van beleggen geeft twee derde aan dat ze daarover in 2019 informatie hebben gezien. Driekwart vindt dat deze informatie makkelijk te vinden is, maar het vinden van een goedkope broker blijft nog lastig omdat het vergelijken van kosten en diensten niet altijd eenvoudig is.

Beginnen met beleggen is niet voor iedereen weggelegd. Heel wat Nederlanders vinden beleggen te riskant of zeggen dat ze onvoldoende kennis hebben om de stap te wagen. Daarnaast zijn er ook nog heel wat mensen die simpelweg geen interesse hebben in financiën en dus ook niet zullen starten met beleggen.


Laatste artikels over Beleggen


Coronavirus-angsten treffen wereldwijde markten

28 januari 2020

Internationale gezondheidsorganisaties, overheden en tal van wereldwijde bedrijven intensiveren hun inspanningen om het razende coronavirus te beheersen.
Lees meer


Komt er een handelsoorlog tussen de VS, China en Europa?

18 maart 2019

Er wordt al een tijdje dreigende taal gesproken door de leiders van China en de VS. Beide landen willen hun eigen economie beschermen.
Lees meer


4 manieren om het kapitaal aan het werk te zetten

14 februari 2019

Wanneer je elke maand een bedrag overhoudt, kun je met onze tips om te sparen een leuk bedrag opzijzetten. Door maandelijks te sparen, kun je na verloop van tijd een leuke buffer opbouwen. Maar wat doe je met de buffer wanneer er meer dan genoeg kapitaal op de spaarrekening staat? Er zijn verschillende mogelijkheden die de moeite waard zijn.
Lees meer


Krijgen we een nieuwe financiële crisis?

21 november 2018

De afgelopen jaren heeft de economie een krachtig herstel laten zien na de diepe crisis waarin Europa en ook de rest van de wereld vanaf 2008 terecht kwam.
Lees meer