Je bent hier: Home > Nieuws > Zijn Nederlandse woningen nog betaalbaar?

Zijn Nederlandse woningen nog betaalbaar?

Zijn Nederlandse woningen nog betaalbaar?

24 oktober 2021

De prijzen van Nederlandse huizen stegen in het derde kwartaal met een ongelooflijke 19% tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) blijkt dat een koophuis in het derde kwartaal gemiddeld van eigenaar wisselde voor 419.000 euro. Ook de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning ging de hoogte in. Hier kwam de stijging uit op 14%, waardoor een nieuwbouw gemiddeld 455.000 euro kost.

Zesde plaats in Europa

De cijfers van het tweede kwartaal werden ondertussen Europees vergeleken. In het tweede kwartaal gingen de prijzen in Nederland met 12,8% vooruit. Het gemiddelde in de Europese Unie kwam in dat kwartaal uit op 7,3%. Nederland bevindt zich op de zesde plaats in de ranglijst van Europese landen met snelst stijgende prijzen.

Kopers bieden prijzen hoger

Volgens de NVM worden 80% van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Kopers bieden op tegen mekaar en sturen de prijzen zo steeds hoger. De hogere prijzen zijn een gevolg van verschillende factoren. De rente op hypotheekleningen blijft ongekend laag, waardoor kopers veel meer kunnen lenen. Diezelfde lage rente op spaarekeningen zorgt er ook voor dat mensen een alternatief gaan zoeken voor hun spaargeld en besluiten om te investeren in vastgoed. Tenslotte is het aantal woningen dat te koop staat erg afgenomen. In 2020 waren er in het derde kwartaal haast 30.000 koopwoningen op de markt. In dit jaar ging het over slechts 16.500 huizen. De stijgende vraag en het lagere aanbod op de markt vertaalt zich dan ook in fors hogere prijzen.

Woonopstand

Heel wat jongeren vrezen ondertussen dat ze nooit een eigen koopwoning zullen bezitten. In Rotterdam vond vorige week nog een demonstratie plaats. Met deze 'Woonopstand' willen de actievoerders protesteren tegen het woonbeleid van de regering.


Laatste artikels over Vastgoed


Beleggen in vastgoed? Hierop moet je letten!

30 november 2021

Beleggen in vastgoed heeft een enorme vlucht genomen. Met een zeer lage, aantrekkelijke hypotheekrente heeft de belegger in ruime mate zich gestort op de woningmarkt.
Lees meer


Overbieden op woning is de norm geworden

09 juni 2021

Uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in 2020 de helft van de woningen boven de vraagprijs werd verkocht.
Lees meer


Coronacrisis zorgt voor duurdere huizen

25 maart 2021

In februari werd gemiddeld 370.000 euro neergeteld voor een woning, een cijfer dat meer dan 10 procent hoger ligt dan in februari 2020.
Lees meer


Investeren in een huis in Spanje: nu is het moment!

22 maart 2021

De vastgoedprijzen in Nederland hebben sinds het laatste dieptepunt in 2013 een enorme stijging doorgemaakt.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 85 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken